Ionuț Codrea și Argentina Culcuș – dați afară din AUR

de | 07.10.2024 11:19 | Din ediția tipărită, Județean, Politic

AUR Argeș dă între timp în clocot, iar situația tensionată din partid a scăpat de sub controlul strict de la centru. Începând de luni, 30 septembrie, tandemul de la conducerea AUR format din George Simion – Marius Lulea, sub umbrela secretarului general al partidului – Silviu Titus Păunescu, a început să valideze mandatele consilierilor locali și județeni aleși pe listele AUR. Nu mare a fost surprinderea unora să afle că au rămas fără mandatul câștigat prin vot, căci de la centru nu le-a venit adeverința de la partid, necesară pentru dosarul de validare ce trebuie transmis către judecătorii. În situația aceasta se află și Argentina Culcuș, aleasă pe lista de consilieri locali de la Mioveni și Ionuț Codrea, ales pe lista de consilieri locali de la Pitești. Ambii au fost excluși din AUR, dar susțin că nu le-a venit nicio decizie în acest sens și că vor contesta decizia în instanță. Mai mult, aduc acuze extrem de grave la adresa președintelui AUR Argeș, Bogdan Velcescu, acesta din urmă venind și el cu un întreg arsenal de acuze.

”Dacă eu spun că nu facem majorități, nu ne implicăm, așteptați-vă la repercusiuni!”

Dar să le luăm pe rând! Principala acuză care le este adusă celor care au fost excluși din AUR este aceea că nu au respectat decizia Biroului Permanent al partidului, care interzice negocierile pentru formarea viitoarelor majorități în consiliile locale și județene. Potrivit acestei decizii, în momentul votării viitorilor viceprimari și vicepreședinți de Consilii Județene, consilierii AUR ar trebui să părăsească sala de ședințe. Cum votul este secret, Simion nu a vrut să aibă nicio surpriză. Bogdan Velcescu susține că Argentina Culcuș ar fi purtat astfel de negocieri, motiv pentru care a fost exclusă fără drept de apel.

”Sunt câțiva membri AUR care au fost excluși în urma anumitor gafe făcute, pentru că au purtat negocieri fără mandat. Cu o zi înainte să vină domnul președinte Simion la Mioveni, doamna Culcuș era și cu PNL și cu USR la poză, spunându-ne ce mare lucru vor face. Or, dacă eu spun că nu facem majorități, nu ne implicăm, așteptați-vă la repercusiuni! De trei luni tot repet asta și în partid, și la televizor, și peste tot. Decizia BPN este aceea de a nu ne amesteca în majoritățile care se negociază. Când se vor stabili viceprimarii, în toate localitățile vor ieși toți consilierii din ședință.”, ne-a declarat Bogdan Velcescu, președintele AUR Argeș.

Argentina Culcuș: ”Interesul cel mai mare este ca Iacob Magda, mama vitregă a domnului Velcescu, să intre pe liste”

Sursă foto: ediția tipărită.

Argentina Culcuș susține că decizia de excludere, pe care nici nu ar fi primit-o, este abuzivă și o va contesta în instanță. Potrivit acesteia, Bogdan Velcescu știa de tatonările pe care le-a avut și cu PNL, și cu USR, și cu AUR, iar tatonările nu înseamnă nici pe departe înțelegeri.

”Eu nu am primit nicio decizie și nu există o decizie de excludere, pentru că sunt niște etape care trebuiau parcurse. Nu am fost anunțată nici verbal, nici în scris. Am depus dosarul de validare pentru Consiliul Local, ținând cont că nu se pot juca cu voturile cetățenilor. Oamenii m-au votat pe mine. Din adresa AUR cu membrii pentru validarea dosarelor de consiglieri eu lipsesc, deși eram pe locul 1. Mi-am depus și eu dosarul, am dat o declarație pe propria răspundere și am anexat și o cerere pentru eliberare de adeverință sau sămi spună dacă există o decizie de excludere. Nu am primit niciun răspuns până acum. Legat de negocieri, eu nu mi-am asumat absolut nimic, nici măcar nu am fost validată. Am avut niște discuții despre care oricum știau. Discuții au fost făcute și cu cei de la PSD, și cu cei de la PNL. Nu s-a bătut palma cu absolut nimeni. Nu pot să-mi interzică să nu discut. Asta nu înseamnă că am făcut o înțelegere. Cu toți am discutat, că așa e în politică, discuți.”, ne-a declarat Argentina Culcuș, adăugând că nu li s-a explicat niciodată membrilor din partid logica deciziei de la centru, decizie de care ar fi trebuit să știe atunci când au candidat, nu după.

Potrivit acesteia, motivul care a stat la baza excluderii este cât se poate de pragmatic: un loc de consilier local pentru mama vitregă a lui BogdanVelcescu, Magda Iacob, care și-a făcut pârtie de pe locul 3 pe locul 2, în culcușul doamnei Culcuș: ”Interesul cel mai mare este ca Iacob Magda, mama vitregă a domnului Velcescu, să intre pe liste.”.

Iepuri de la PSD, amenințări cu moartea și alte delicatețuri

În privința excluderii lui Ionuț Codrea, fost președinte la AUR Pitești, acuzele sunt și mai… apăsate.

”Organizația locală a cerut să fie demis din funcția de președinte coordonator la Pitești. S-a votat în unanimitate, a plecat. Nu a priceput că mai are a doua șansă după alegeri. Toată vara a avut timp să demonstreze că își merită locul de consilier local, dar nu a mai participat la acțiuni, a stat la vorbe în stânga și în dreapta. Mai mult, alături de Argentina Culcuș și Codruț Matei l-au găsit pe unul într-o comună pe care l-au incitat împotriva mea și care mă amenință cu moartea, că dă cu mașina peste mine și altele asemenea.”, ne-a declarat Bogdan Velcescu. Potrivit acestuia, Ionuț Codrea ar fi un „iepure” plantat de PSD în partid și este convins că acesta va ataca în instanță faptul că a fost lăsat fără loc în Consiliul Local. „Dacă primești misiune de la PSD și tu o execuți, trebuie să dai și partidul în judecată.”, ne-a mai declarat Velcescu.

Ionuț Codrea: ”Deși m-a sabotat în campanie, am obținut rezultate mult mai bune decât el”

Sursă foto: ediția tipărită.

Ca și Argentina Culcuș, Ionuț Codrea e decis să acționeze partidul în instanță și susține că nu a fost informat de excludere.

”La ora asta eu nu am fost înștiințat de vreo excludere, deci nu se poate pune problema de așa ceva, pentru că, potrivit statutului, trebuia să fiu informat, ca să pot să îmi susțin apărarea. În 15 zile de la anunț aveam posibilitatea să fac contestație. Dar la partid e secretomanie totală, nimeni nu spune nimic. Știu că are probleme personale cu mine. E supărat că, deși m-a sabotat în campanie, am obținut rezultate mult mai bune decât el. De aceea nu mi-a eliberat adeverința ca s-o pun la dosarul de validare a mandatului de consilier local. Eu mi-am depus dosarul și fără adeverință și voi contesta în instanță, dacă va fi cazul.”, ne-a declarat Ionuț Codrea.

Acesta a negat că, după alegeri, n-ar fi muncit în folosul partidului și spune că totul se rezumă la dorința lui Velcescu și a familiei sale de a controla întreg partidul.

”Am participat la toate acțiunile de partid la care am putut, cu două excepții, pentru că eram în vacanță. Am avut drept target strângerea a 100 de semnături. Am strâns 200. Sunt curios dacă el a strâns vreuna. Nu am negociat cu nimeni, din contră, am așteptat să văd ce zice partidul. Nu sunt iepurele PSD și nu știu despre ce misiune vorbește. Care era misiunea mea când m-a sunat să mă întrebe dacă nu vreau să candidez la AUR? Eu mergeam pe stradă liniștit când m-a sunat. M-a întrebat de relația cu Mînzînă, cu PSD, i-am spus. Da, nicio problemă, a răspuns, vrem să vii să ne ajuți. Cred că a fost prea mare ajutorul. Eu am urcat filiala Pitești de la 8% la 13 % și am scos trei consilieri locali, câți mi-a impus. Și dumnealui avea 16% cu două luni înainte de alegeri, target asumat de la centru de 20% și a scos 13%. La Pitești, când am ajuns, erau unii anti-Velcescu, alții pro-Velcescu. Cei anti-Velcescu au crezut că sunt cu el, că m-a adus în partid și nu m-au ajutat. Cei care erau ai lui Velcescu m-au sabotat și ei. Am făcut campania în 9 oameni. Eu am ceva cu domnul Velcescu, nu cu partidul. Tot ce mi se întâmplă din cauza lui este, pentru că s-a simțit amenințat.”, ne-a mai declarat Ionuț Codrea, adăugând că va contesta în instanță dacă nu va fi validat consilier local.

Material realizat de Iulia Bădulescu.

Sursă foto: ediția tipărită.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Informația care dă fiori: Becali ar putea deschide lista AUR pentru Senat în Argeș!

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: AUR | George Simion | Ionuț Codrea | Mioveni | Pitești