Amenzi de peste 1.2 milioane de lei au fost date în luna septembrie de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), în urma unor controale ce au vizat operatorii din industria alimentară care îşi desfăşoară activitatea în domenii precum: fabricarea produselor de morărit, pâinii şi produselor de patiserie, altor produse alimentare, băuturilor răcoritoare şi alcoolice.
ANSVSA transmite că, pe parcursul lunii septembrie, avut loc 9.459 de controale, iar în urma acestora inspectorii sanitar veterinari au dat 149 de avertismente și 177 de amenzi, în valoare totală de 1.284.400 de lei.
Verificările au avut loc la nivel naţional și au vizat aspecte privind respectarea de către operatorii alimentari a condiţiilor de înregistrare, autorizare şi funcţionare a unităţilor, dar și a modului de întreținere și igienizare a spaţiilor în care produsele alimentare sunt manipulate, a condițiilor de prelucrare și de depozitare a materiilor prime şi a produselor finite, a cerințelor de trasabilitate și a celor privind etichetarea, controlul dăunătorilor, evidenţa documentelor şi a informaţiilor privind implementarea procedurilor bazate pe analiza riscului (sistemul HACCP).
Ce nereguli au descoperit inspectorii ANSVSA
Neîntreținerea igienică a spațiilor de depozitare, lipsa vestiarului și a grupului sanitar pentru angajați, ambalaje necorespunzătoare sau alimente transportate cu mijloace neînregistrate sanitar – veterinar și pentru siguranța alimentelor sunt câteva dintre neregulile descoperite de inspectorii ANSVSA.
În urma controalelor efectuate, au fost constatate o serie de nereguli, dintre care menționăm:
neconformități privind personalul angajat (neîntocmirea fișelor de aptitudini, neefectuarea cursului de igienă, neatestarea stării de sănătate a personalului);
neconformităţi legate de asigurarea trasabilității și conformității produselor alimentare (etichetare, buletine de analiză cu rezultate nesatisfăcătoare, ambalaj necorespunzător, produse alimentare cu modificări organoleptice);
neconformităţi privind monitorizarea și implementarea procedurilor bazate pe principiile HACCP;
neconformităţi privind respectarea bunelor practici de igienă și fabricație cum ar fi neîntreținerea igienică a spațiilor de depozitare, întreținerea necorespunzătoare a spațiilor tehnologice de producție, lipsa vestiarului și a grupului sanitar pentru angajați, neasigurarea stocurilor corespunzătoare de substanțe destinate operațiunilor de dezinfecție, neefectuarea operațiunilor de DDD în condițiile legislației specifice domeniului alimentar;
alte tipuri de neconformități de genul desfășurării de activități neînregistrate sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor, nerespectarea cerinţelor pentru importul produselor alimentare, transportul alimentelor cu mijloace neînregistrate sanitar – veterinar și pentru siguranța alimentelor.”, transmit reprezentanții ANSVSA
Foto descriptiv revista-ferma.ro
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:
Plecați în Statele Unite ale Americii? MAE a emis o atenționare de călătorie