Consilier local din Argeş – condamnat pentru trafic de influenţă

de | 11.10.2024 19:00 | Din ediția tipărită, Administrație, Importante, Rural

În urmă cu doi ani, consilierul local Daniel Fica, din Mihăești-Argeş, a fost arestat preventiv. Tânărul ales social-democrat, la vremea respectivă în vârstă de 39 de ani, era acuzat că le-ar fi promis unor consăteni că va interveni – evident contracost – pentru a-i ajuta să obţină mai repede anumite documente de la trei instituții publice. Pentru că Daniel Fica nu s-a ţinut de cuvânt, consătenii care i-au dat bani l-au reclamat la poliţie.

► Arest preventiv pentru 30 de zile

În ziua de 25 mai 2022, polițiștii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Argeș, împreună cu procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeș, au desfășurat trei percheziţii domiciliare, pe raza județului Argeș, la locuințele unor persoane bănuite de trafic de influență și cumpărare de influență.

Din cercetări s-a stabilit că, în perioada decembrie 2021 – februarie 2022, un bărbat de 39 de ani, lăsând să se creadă că ar avea influență asupra funcționarilor din cadrul a trei instituții din Argeș, ar fi pretins, de la mai multe persoane, diverse sume de bani, promițând că îi va determina pe funcționarii din cadrul acestor instituții să îndeplinească sau să urgenteze îndeplinirea unui act de intră în atribuțiile de serviciu.” – se arată în comunicatul remis de IPJ Argeş la momentul reţinerii.

În timpul descinderilor, pe lângă documente, laptopuri şi telefoane mobile,  fost ridicată şi o puşcă cu aer comprimat. „20 de persoane au fost conduse la audieri, la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeș și Inspectoratului de Poliție Județean Argeș. După administrarea probatoriului, procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeș a dispus reținerea, pentru 24 de ore, a bărbatului de 39 de ani (n.red. – consilierul local Daniel Fica). În cursul zilei de 26 mai 2022, acesta a fost prezentat Tribunalului Argeș, care a dispus măsura arestării preventive pentru 30 de zile.” – se mai precizează în același comunicat.

► Trei persoane condamnate cu suspendare

La mai bine de doi ani de la reţinerea lui Daniel Fica, justiţia s-a pronunțat săptămâna trecută în primă instanţă, declarându-l vinovat, atât pe el, dar şi alte două persoane acuzate de cumpărare de influenţă. Consilierul local PSD Mihăeşti primit o condamnare de 2 ani şi 8 luni închisoare cu suspendare, precum şi interdicția de a fi ales sau de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat vreme de trei ani.

De asemenea, instanţa a mai dispus ca Daniel Fica să presteze muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Primăriei Mihăeşti sau în cadrul Primăriei Stâlpeni, pe o perioadă de 100 de zile lucrătoare.

Coinculpaţi în dosar, Cornel-Codruţ Grozavu şi Remus Bloj au fost şi ei condamnați, dar pentru cumpărare de influenţă, la câte doi ani de închisoare cu suspendare. Decizia Tribunalului Argeş nu este însă definitivă, astfel încât cei trei inculpaţi, dr şi procurorii pot ataca sentința cu apel în cazul în care nu sunt mulţumiţi de modul în care magistraţii au judecat speţa.

Citiţi, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Primar din Argeş – pus să plătească 185.000 euro după ce a recunoscut că a fraudat fondurile europene

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/nadia-ciochina/" target="_self">Nadia Ciochina</a>

Articol scris de Nadia Ciochina

Jurnalist de investigații și editor, cu 19 experiență în presă, autor și coordonator pentru numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare:

Ultimele articole