Magazinele de haine, în vizorul ANPC! Au fost date amenzi în valoare de 3,4 milioane de lei

de | 15.10.2024 19:01 | Național, Eveniment

În perioada 26 august – 13 septembrie 2024, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a desfășurat o amplă campanie de controale în 1.130 de magazine de îmbrăcăminte din România, verificând peste 500.000 de produse textile. Acțiunile inspectorilor au scos la iveală o serie de nereguli, inclusiv haine fără etichete, reduceri false și produse considerate periculoase la nivel european.

Aproximativ 60% dintre produsele examinate prezentau probleme de etichetare.

Potrivit news.ro, în urma acestor controale, ANPC a aplicat 947 de amenzi contravenționale, în valoare totală de aproximativ 3,4 milioane lei, și a emis 329 de avertismente. De asemenea, au fost oprite temporar de la comercializare produsele textile cu deficiențe de etichetare și au fost retrase definitiv de la comercializare articolele notificate ca fiind periculoase în sistemul european de alertă pentru produse nealimentare (RAPEX).

Protecţia consumatorilor este, înainte de toate, un act de responsabilitate faţă de fiecare cetăţean. În contextul controalelor desfăşurate recent, am constatat abateri grave în ceea ce priveşte etichetarea şi calitatea produselor textile. Acţiunile noastre ferme nu au doar scopul de a sancţiona, ci şi de a asigura un nivel ridicat de siguranţă şi corectitudine în piaţă, astfel încât fiecare consumator să poată face achiziţii informate, fără riscuri”, a declarat preşedintele interimar ANPC, Sebastian Hotca.

Potrivit sursei citate, printre cele mai importante nereguli au fost: comercializarea unor produse textile fără a avea inscripţionată denumirea fibrelor textile şi compoziţia fibroasă, pe etichetă; comercializarea unor produse textile fără a fi etichetate, marcate sau însoţite de documente comerciale sau a căror etichetare şi marcare nu erau durabile, lizibile cu uşurinţă, vizibile şi accesibile; comercializarea unor produse textile fără a avea tradusă eticheta în limba română; nerespectarea regimului promoţiilor (lipsa afişării perioadei promoţiei şi a preţului redus, lipsa menţionării preţului nou şi a procentului de reducere etc.); neconcordanţe între procentul de reducere a preţului afişat la raft şi cel calculat la casa de marcat.

De asemenea, inspectorii ANPC au mai constatat și faptul că erau comercializate produse textile fără a avea afişat preţul de vânzare sau fără a avea afişat preţul de vânzare în lei.
Alte nereguli constatate au fost: comercializarea unor produse textile care aveau eticheta cu denumirea produsului şi măsura diferită faţă de cel din realitate; comercializarea unor produse textile notificate ca fiind periculoase pe sistemul european de alertă pentru produse nealimentare, RAPEX; comercializarea unor produse textile cu ambalaje deteriorate; lipsa autorizaţiei de funcţionare.

 

Foto descriptiv istockphoto.com

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

Pericol pe străzile din Mioveni! Tânăr de 21 de ani prins gonind cu 104 km/h

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/daniela-neacsa/" target="_self">Daniela Neacșa</a>

Articol scris de Daniela Neacșa

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, pasionată de fotografie și handmade.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Mioveni