A murit scriitoarea Gabriela Melinescu

de | 15.10.2024 19:31 | Național, Eveniment

Institutul Cultural Român (ICR) a anunțat cu profundă întristare trecerea la cele veșnice a Gabrielei Melinescu, una dintre cele mai respectate și apreciate scriitoare din România. În vârstă de 82 de ani, scriitoarea a decedat astăzi, 15 octombrie 2024, la Stockholm, unde s-a stabilit în 1975.

Institutul Cultural Român a aflat cu mare întristare vestea trecerii în neființă a Gabrielei Melinescu, una dintre cele mai cunoscute şi apreciate scriitoare din România, stabilită în Suedia din anul 1975. Scriitoarea a decedat, pe data de 15 octombrie 2024, la vârsta de 82 de ani, la Stockholm”, a declarat ICR într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Gabriela Melinescu a fost poetă, prozatoare, traducătoare și graficiană, având o carieră literară de aproape cinci decenii. A publicat peste 20 de volume, iar la vârsta de 33 de ani s-a stabilit în Suedia, unde s-a impus rapid în elita literară a acestei țări.

Directorul ICR Stockholm, Bogdan Popescu, a subliniat că Melinescu a fost o promotoare neobosită a literaturii române în Suedia și o ambasadoare culturală a Suediei în România, contribuind la restabilirea legăturilor culturale după căderea comunismului.

Gabriela Melinescu a fost o neobosită promotoare a literaturii române în Suedia timp de aproape cinci decenii, precum și o adevărată ambasadoare culturală a Suediei în România, după căderea comunismului, când a putut să călătorească în România, să publice din nou și să restabilească legătura cu țara natală. Îi suntem profund recunoscători pentru moștenirea sa literară și pentru tot efortul pe care l-a făcut, pentru a crea legături culturale trainice între România și Suedia”, a precizat Bogdan Popescu

Scriitoarea suedeză Agneta Pleijel a declarat că „poeta a îmbogățit spațiul scandinav prin literatura ei”, amintind despre colaborările lor în traducerea poeziei românești și despre festivitățile dedicate operei Gabrielei Melinescu la împlinirea a 80 de ani.

Poeta a îmbogățit spațiul scandinav prin literatura ei, Suedia are motive să îi fie foarte recunoscătoare. Am avut și bucuria de a colabora în cadrul unor proiecte de traducere a poeziei românești, printre care și opera Ilenei Mălăncioiu. Am fost onorată că am participat la celebrarea operei Gabrielei Melinescu, la Institutul Cultural din Stockholm, când ea a împlinit 80 de ani”, a declarat scriitoarea suedeză Agneta Pleijel.

Născută pe 16 august 1942 la București, Melinescu a absolvit Facultatea de Filologie a Universității din București și a lucrat ca redactor la revistele „Femeia” și „Luceafărul”. A publicat volume de poezie precum „Ceremonie de iarnă” (1965) și „Jurământul de sărăcie, castitate și supunere” (1972), care i-a adus Premiul Uniunii Scriitorilor. De asemenea, a publicat și în limba suedeză, având un impact semnificativ asupra literaturii din Suedia.

Printre numeroasele premii obținute se numără Premiul Albert Bonniers pentru opera omnia (2002) și Premiul Mihai Eminescu pentru Opera Omnia (2005).

Potrivit IRC, la aniversarea vârstei de 80 de ani, pe 16 august 2022, a fost omagiată la ICR Stockholm, evenimentul incluzând o masă rotundă, o expoziție și prezentarea unui film documentar din Arhiva de Aur a Televiziunii Române.

Foto Facebook Institutul Cultural Român/Pinterest

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

Magazinele de haine, în vizorul ANPC! Au fost date amenzi în valoare de 3,4 milioane de lei

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/daniela-neacsa/" target="_self">Daniela Neacșa</a>

Articol scris de Daniela Neacșa

Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, pasionată de fotografie și handmade.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: AUR | București | Mihai Eminescu | Suedia