ITM Argeș anunță o campanie privind protecţia lucrătorilor împotriva riscurilor legate de expunerea la agenţi chimici periculoşi la locul de muncă

de | 18.10.2024 18:23 | Județean, Administrație

ITM Argeș informează că în perioada următoare desfășoară acţiunea de informare și control pentru verificarea modului în care sunt respectate cerințele minime de securitate și sănătate în muncă privind utilizarea substanțelor chimice periculoase la locurile de muncă.

Substanțele chimice sunt peste tot în viața noastră de zi cu zi și au un rol fundamental în majoritatea activităților  deoarece ele se regăsesc, în principiu, în toate dispozitivele pe care le folosim pentru a ne asigura bunăstarea, a ne proteja sănătatea și securitatea și pentru a face față noilor provocări prin inovare, transmit inspectorii ITM.

De precizat că substanțele chimice cu proprietăți periculoase pot dăuna sănătății umane și mediului.

„Deși nu toate substanțele chimice periculoase ridică aceleași probleme, anumite substanțe chimice afectează sistemele: imunitar, respirator, endocrin, reproductiv și cardiovascular, slăbesc reziliența umană  și sporesc vulnerabilitatea la boli. Expunerea la aceste substanțe chimice dăunătoare constituie, prin urmare, o amenințare pentru sănătatea umană. În plus, poluarea chimică este unul dintre principalii factori care pun în pericol Pământul, afectând și amplificând crizele planetare, precum schimbările climatice, degradarea ecosistemelor și pierderea biodiversității.”, se mai arată într-un comunicat ITM Argeș.

Inspectoratul Teritorial de Muncă Argeș  mai transmite că această acţiune va urmări, cu prioritate, unele substanţe care prezintă un pericol deosebit pentru securitatea şi sănătatea lucrătorilor şi care fac obiectul unor reglementări speciale: diizocianații, plumbul, cadmiul, tricloroetilena şi tetracloroetilena.

„Astfel de măsuri sunt esențiale pentru prevenirea accidentelor de muncă și protejarea sănătății lucrătorilor. Angajatorii au obligația de a respecta o ierarhie a acțiunilor de prevenire, care include eliminarea riscurilor prin aplicarea unor măsuri tehnice și organizatorice.”, mai precizează inspectorii ITM.

 

Sursa Foto ordinea.ro

 

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

ANAF își prezintă serviciile în universitățile de prestigiu din țară

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/dana-andrei/" target="_self">Dana Andrei</a>

Articol scris de Dana Andrei

Editor și autor de content media, cu experiență în presa online, PR și în promovare social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Comunicare.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte:

Ultimele articole