Consecvența și tenacitatea – probabil că acestea sunt printre cele mai importante calități ale ministrului Justiției, Alina Gorghiu. Multe femei sunt inteligente, competente sau mânate de cele mai bune intenții, dar nu foarte multe își urmăresc până în pânzele albe obiectivele. Într-un domeniu în care bărbații n-ar renunța sub nicio formă la control și putere, Alina Gorghiu s-a încăpățânat și a reușit să impună proiecte legislative care protejează victimele (majoritatea femei) de actele de violență și agresivitate. De asemenea, pas cu pas, parcurge toate procedurile pentru ca femeile să se afle în mod obligatoriu, 30%, pe locuri eligibile. De ce? Pentru că, de bunăvoie, bărbații politicieni din România nu o vor face.
„Cu mai multe femei în parlament, întreaga societate are de câștigat”
Vom asista în Argeș, la următoarele alegeri – prezidențiale și parlamentare – la o adevărată confruntare între femeile-politician? Conduceți PNL Argeș, PSD Argeș este reprezentat la nivel de ministru tot de o femeie, iar USR merge la prezidențiale pe mâna unei femei…
– Am fost și rămân o susținătoare a egalității de gen, a promovării cât mai multor femei și tineri pe listele de candidați, în structurile decizionale ale partidelor sau ale instituțiilor de stat ori private. Și nu de ieri, de azi. În România, politica rămâne în mare parte dominată de bărbați. Faptul că la nivelul județului Argeș, în bătăliile electorale care urmează sunt multe femei nu poate decât să mă bucure. La acest moment, Argeșul dă un ton pozitiv și pentru schimbarea percepțiilor publicului larg cu privire la leadershipul feminin în politică.
Ați pledat în acest mandat pentru 30% femei pe liste, pe locuri eligibile. De ce există încă rezistență la legiferarea acestei măsuri și când considerați că ar putea deveni realitate?
– Femeile reprezintă peste 51% din populația României. Respectul societății românești și pentru femei, și pentru bărbați trebuie să fie la fel! Egalitatea de gen nu e împotriva cuiva. De aceea, în martie 2022, înregistram la Senat proiectul de lege cu cotele de gen, dar este blocat de aproape doi ani și jumătate la Camera Deputaților.
Este vizibilă „rezistența” la adoptarea acestui proiect, poate din teamă de schimbare a normelor tradiționale din politica actuală. Nu mă voi da însă bătută. Voi milita să devină normă cotele de gen. Cu mai multe femei în parlament, întreaga societate are de câștigat. Am dovedit deja că putem face legi importante. Pentru integritatea în funcții publice, pentru combaterea violenței domestice, pentru susținerea familiilor sau pentru ajutorarea celor care se luptă cu boli sau cu probleme sociale. Avem un potențial enorm, dar insuficient capitalizat.
În Argeș, PNL are încredere mare în femei. La alegerile locale, am avut de exemplu, patru doamne între primii 10 candidați la Consiliul Județean și cinci doamne între primii 10 candidați la Consiliul Local Pitești. Am fost consecvenți și la listele pentru parlamentare. Dacă ne uităm la primii patru candidați PNL Argeș pentru Camera Deputaților și la primii patru de la Senat, trei sunt femei.
„Ne vom bate pentru ca, împreună, să construim o comunitate mai bună!”
Înainte de alegeri, fiecare filială își fixează un target, în funcție de contextul local. Câte mandate de parlamentar credeți că veți putea obține, în mod real, în Argeș?
– PNL este cel mai puternic partid de dreapta din România. Evident că ne dorim un rezultat bun în Argeș, dar ultimul cuvânt îl are electoratul. Eu sper să fie o campanie corectă din partea partidelor și ca fiecare argeșean să cântărească bine cui dă votul. Fără să se lase păcălit de promisiuni deșarte, fără fundament și irealizabile. Cred că argeșenii s-au convins după 35 de ani de letargie că județul lor are nevoie de câți mai mulți parlamentari PNL. Pentru că, în lunga istorie a partidului nostru, am urmărit constant asigurarea creșterii economice solide, susținerea mediului de afaceri și creșterea calității vieții.
În ce măsură credeți că rezultatul alegerilor prezidențiale îl va influența pe cel pentru Senat și Camera Deputaților?
– Există o strânsă interdependență între alegerile prezidențiale și cele parlamentare. Candidatul PNL, Nicolae Ciucă, este singurul de pe lista finală care are calitățile de președinte al României.
Să nu uităm că președintele are rol-cheie în desemnarea premierului. Eu am încredere că electoratul va vota responsabil astfel încât să nu ne întoarcem la vremurile în care toată puterea în stat să fie concentrată la un singur partid.
V-aș ruga să ne menționați cinci priorități pe care le aveți în vedere ca viitor deputat de Argeș!
– Îmi doresc în Argeș proiecte cu impact major pentru impulsionarea economiei locale, a investițiilor, a salariilor… Și pentru a atinge acest scop e nevoie de oameni politici capabili să le promoveze așa cum trebuie.
Echipa de parlamentari liberali de Argeș va face acest lucru! Ne vom bate pentru ca, împreună, să construim o comunitate mai bună. Siguranța comunității argeșene reprezintă și va reprezenta o prioritate pentru noi. Am făcut multe în mandatul de ministru la Ministerul Justiției în acest sens. Vom continua, totodată, proiectul liberal pentru Argeș. Am fundamentat măsuri pentru dezvoltarea economică și pentru prosperitatea argeșenilor, pentru sisteme moderne, eficiente de sănătate și educație, pentru transformarea Argeșului într-o destinație turistică de top.
Care credeți că va fi cea mai mare provocare a alegerilor care urmează?
– Suntem în era digitală. Cele mai mare provocări pentru perioada de campanie rămân manipularea și dezinformarea. Îi îndemn pe argeșeni să nu cadă în capcana fake-news-urile, a campaniilor de dezinformare, pentru că așa procesul democratic va fi afectat.
Ați primit cea mai bună evaluare din partea Comisiei Europene în legătură cu starea justiției din România. Cât din această evaluare reprezintă o consecință a activității dumneavoastră în fruntea Ministerului Justiției?
– În mandatul meu de ministru, România a primit poate cea mai bună veste din ultimii ani: ridicarea MCV. Atunci spuneam că „avem însă un succes de țară pe care mi-aș dori să îl văd cât mai des amintit, pentru că implicarea PNL a fost covârșitoare”. Faptul că și ultimul raport al Comisiei Europene privind statul de drept este cel mai bun de până acum pentru România este un succes de echipă al instituțiilor statului român. Eforturile noastre privind, în principal, stabilitatea reformei judiciare și implementarea legilor justiției, digitalizarea sistemului judiciar, menținerea unui bilanț pozitiv în combaterea corupției, funcționarea sistemului post-SIIJ, asigurarea resursei umane în sistemul judiciar au fost recunoscute oficial de forurile europene. Rămânem consecvenți datoriei noastre de a diminua corupția.
Material realizat de Iulia Bădulescu.
Foto: ediția tipărită
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro
Ministrul Alina Gorghiu a avut discuții importante cu omoloaga sa de la Chișinău