Un caz șocant de trafic de persoane și minori a fost descoperit de autoritățile din România și Ungaria. Zeci de români, inclusiv minori, au fost exploatați și transformați în sclavi pe teritoriul Ungariei de un grup infracțional organizat, format tot din români, care le promiteau locuri de muncă în afara țării.
Conform Poliției Române, începând cu anul 2013, șase persoane (cinci bărbați și o femeie) din județul Covasna au constituit un grup infracțional organizat, cu scopul de a exploata victimele prin muncă, pe teritoriul Ungariei. Grupul recruta persoane vulnerabile, în special din centrele de plasament, promițându-le locuri de muncă în cadrul unei întreprinderi din Ungaria, cu salarii de 80.000-100.000 de forinți pe lună, cazare și masă. Victimele erau atrase de promisiunile false și transportate în Ungaria, unde erau supuse unor condiții de muncă extrem de dure și neumane.
După ce victimele ajungeau în Ungaria, le erau confiscate documentele de identitate, iar libertatea lor de mișcare era restricționată. Acestea erau cazate în condiții mizere, fie într-un imobil impropriu, fie într-o baracă de scândură sau în beciul unei locuințe. Muncind între 12 și 24 de ore pe zi, șapte zile pe săptămână, victimele erau obligate să presteze munci fizice extreme într-o fabrică de prelucrare a deșeurilor menajere, fără acces la servicii medicale și în condiții de supraveghere permanentă.
Persoanele vătămate ar fi fost transportate în Ungaria de doi dintre cei cercetați în cauză (soți), care după sosirea la destinație, sub pretextul realizării formalităților de angajare, le-ar fi deposedat de documentele de identitate, în scopul de a le limita libertatea de mișcare.
Ulterior, acestea ar fi fost cazate, fie într-un imobil impropriu, alături de alte 20 – 25 de persoane, într-o baracă de scândură, fără mobilier, sau în beciul unei locuinței, de unde ar fi fost transportate la o fabrică de prelucrare a deșeurilor menajere, situată într-o altă localitate și obligate să muncească.
Persoanelor vătămate li s-ar fi impus, inclusiv prin acte de violență, un program de lucru la limita suportabilității fizice și psihice, respectiv între 12, 18 ore și chiar 24 de ore, 7 zile pe săptămână și un regim de viață inuman, constând în supravegherea permanentă în timpul muncii, lipsa hranei și a unor condiții minime de locuit, refuzarea asistenței medicale și obligarea la prestarea altor munci gospodărești după programul de lucru.
Sumele de bani rezultate din activitatea infracțională ar fi fost însușite aproape integral de către membrii grupului infracțional organizat.”, transmite Poliția Română
Pe 12 noiembrie 2024, au fost efectuate percheziții în localitățile Ozun și Chilieni, din județul Covasna, dar și în Ungaria, unde au fost puse în aplicare 5 mandate de percheziție. În urma acțiunilor desfășurate în ambele țări, au fost descoperite și ridicate sume considerabile de bani (49.150.000 forinți și 5.990 de euro), aproximativ 350 de grame de bijuterii, două autoturisme, înscrisuri, două pistoale, precum și alte mijloace de probă.
Victimele, în special din medii defavorizate
Victimele proveneau în principal din centre de plasament și din familii cu situații financiare dificile. Acestea au fost exploatate fizic și psihic până la epuizare, fără posibilitatea de a se elibera din condițiile impuse de grupul infracțional.
Potrivit sursei citate, în urma perchezițiilor efectuate în Ungaria, au fost identificate peste 20 de persoane, posibil victime ale acestui grup infracțional.
Autoritățile maghiare au dispus reținerea a 7 membri ai grupării infracționale, iar ancheta continuă pentru documentarea și probarea întregii activități infracționale. Acțiunile de combatere a traficului de persoane și muncii forțate au fost realizate cu sprijinul polițiștilor din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Brașov, Inspectoratului de Poliție Județean Covasna și jandarmilor din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Covasna.
Ancheta a fost realizată cu sprijinul Eurojust și cu implicarea autorităților din Ungaria, unde au fost desfășurate operațiuni de amploare pentru destructurarea grupului infracțional.
Foto/video Poliția Română
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro
IPJ Argeș: „Atenție la înșelăciunile cu închirierea cabanelor pentru sărbătorile de iarnă!”