Deși în 2024 numărul apelurilor non-urgente la 112 a scăzut cu aproape un milion, unii români continuă să sune la acest serviciu pentru motive surprinzătoare. Printre cele mai neobișnuite solicitări se numără căutarea unei umbrele uitate în taxi, ajutor pentru găsirea unei mașini parcate neregulamentar sau chiar intervenția Poliției Animalelor pentru hamsteri care au făcut prea mulți pui.
Această scădere semnificativă reflectă colaborarea eficientă a Serviciului de Telecomunicații Speciale, administratorul Sistemului național unic pentru apeluri de urgență, cu Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații, operatorii mobili și producătorii de telefoane mobile și echipamente de comunicații mobile. În contextul evoluției și diversificării soluțiilor și serviciilor IT&C, cu impact inclusiv în domeniul comunicațiilor de urgență, aceste entități au susținut adoptarea unor măsuri ce îmbunătățesc funcționarea Serviciului 112”, a transmis STS într-un comunicat de presă.
Cu toate acestea, încă există multe cazuri în care 112 este folosit în mod necorespunzător.
Potrivit antena3.ro, printre cele mai ciudate apeluri se numără:
- S-a oprit energia electrică
- Am parcat mașină neregulamentar și nu o mai găsesc
- Nu găsesc medicamente la farmacie
- Vreau să depun o petiție la o instituție publică și nu răspunde nimeni
- Mi-am uitat umbrela în taxi
- Curge apă cu rugină la robinet
- Vreau să o sunați pe soția mea, să îmi faceți legătură cu ea
- Au căzut cheile în canal, să vina pompierii să le caute
- Am auzit de la vecini că am fost căutat de politie și vreau să știu de ce
- Mi-am pierdut portofelul
- Nemulțumiri legate de amenzi rutiere
- Solicitare ajutor să vină cineva să îi ia iepurele și să îl ducă la un adăpost de animale
- Solicita Politia Animalelor pentru că are 2 hamsteri care au făcut 11 pui, să vina cineva să îi ia
În unele județe, apelurile non-urgente au reprezentat mai bine de jumătate din total. Gorjul conduce în acest clasament, urmat de Covasna, Mureș și Mehedinți. În schimb, în 2024, cele mai responsabile județe au fost Cluj, București-Ilfov, Bihor, Timiș și Iași, unde majoritatea apelurilor au fost pentru urgențe reale.
Pe lângă apelurile non-urgente, și cele abuzive rămân o problemă gravă. Cele mai multe astfel de apeluri au fost înregistrate în Mehedinți, Argeș, Constanța, Vrancea și Gorj. Acestea îngreunează activitatea operatorilor și pot întârzia intervențiile echipajelor de salvare.
Autoritățile atrag atenția că 112 trebuie folosit doar pentru urgențe reale, unde este necesară intervenția imediată a poliției, pompierilor sau medicilor. Problemele care nu reprezintă o situație de urgență trebuie raportate instituțiilor competente, pentru a nu bloca un serviciu esențial în salvarea de vieți.
Foto descriptiv: ziarpiatraneamt.ro
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro
Incendiile din Los Angeles, sub control. Pagube de sute de miliarde de dolari