Prescripția l-a scăpat pe primarul comunei Oarja de o potențială condamnare penală

de | 15.02.2025 19:36 | Rural, Din ediția tipărită, Eveniment, Importante

► Final previzibil pentru un proces de corupție care a durat peste 8 ani! Toţi inculpaţii din dosarul Oarja au scăpat cu cazierul curat. Vestea bună este că prejudiciul a fost recuperat.

8 ani, 1 lună și 16 zile – atât i-a trebuit justiţiei din România pentru a pune capăt unui proces de corupţie. Şi nu printr-o condamnare sau o achitare, un verdict care ar fi lămurit cumva gradul de vinovăţie sau de nevinovăție al inculpaţilor, ci prin deja tradiţionala prescripţie, care intervine atunci când trece atât de mult timp de la comiterea faptelor, că nici inculpaţii nu îşi mai amintesc de ce au fost trimişi în judecată.

A scăpat, ca mulţi alţii, de condamnarea penală şi primarul de la Oarja, Constantin Bîlea. Soluţia de încetare a procesului împotriva acestuia şi a celorlalţi inculpaţi din dosarul trimis în judecată de DNA la sfârşitul anului 2016 era previzibilă, ţinând cont că faptele de care erau acuzaţi s-ar fi petrecut cu peste 11 ani în urmă!

► DNA a finalizat dosarul Oarja în… decembrie 2016

În decembrie 2016, DNA Piteşti l-a trimis în judecată pe primarul comunei Oarja, Constantin Bîlea, pentru abuz în serviciu şi complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată.

scoala oarja

Şcoala Gimnazială „Dumitru Rădulescu”

Conform rechizitoriului întocmit de procurorii Serviciului Teritorial Piteşti, în perioada 2012-2014, primarul Constantin Bîlea şi directoarea şcolii din Oarja, Iulia-Mihaela Sima, cu încălcarea prevederilor legale privind finanţele publice locale şi achiziţiile publice, au încheiat cu firma administrată de omul de afaceri Dumitru Stan contracte de execuţie lucrări care priveau amenajarea unei camere frigorifice în interiorul Căminului Cultural Oarja, precum şi instalarea a cinci centrale termice în şi au dispus plata unor facturi pentru achiziţii de bunuri şi servicii de la aceeaşi firmă.

Aceste servicii şi bunuri nu ar fi fost însă niciodată furnizate, dar asta nu l-a împiedicat pe edil să achite din banii primăriei facturile emise de firma lui Dumitru Stan. Procurorii susțineau că  – pentru a ascunde fapta – primarul şi directoarea şcolii împreună cu viceprimarul Lucian Gherghescu ar fi semnat mai multe documente ce conțineau date nereale (devize de lucrări, procese-verbale de recepție etc.) și au achitat omului de afaceri suma totală de 201.080 lei, considerat prejudiciu adus unității administrativ-teritoriale.

La rândul său, pentru a-şi asigura banii primiţi pe degeaba de la Primăria Oarja, omul de afaceri Dumitru Stan a fost acuzat că „a ascuns și disimulat proveniența ilicită a sumei de 148.208 lei, prin introducerea lor într-un mecanism complex spălare a banilor, pe baza unor dispoziții de încasare, respectiv plată false, în temeiul unui contract inexistent, destinatarul final fiind tot omul de afaceri” – se arată în documentele acuzării.

► Prejudiciul de peste 200.000 lei a fost achitat

Iniţial, la finalul procesului pe fond, în 2022, primarul de la Oarja primise o condamnare de trei ani închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu, o amendă penală în valoare de 20.000 lei pentru complicitate la comiterea de către un alt inculpat, omul de afaceri Dumitru Stan, a infracţiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată, precum şi 120 de zile în folosul comunităţii. Săptămâna trecută, Curtea de Apel Piteşti a admis apelurile declarate atât de către DNA, cât şi de către inculpaţi, desfiinţând sentinţa penală de acum trei ani şi înlăturând atât condamnările, cât şi achitările dispuse de către judecătorii Tribunalului Argeş.

Decizia definitivă cu privire la toate acuzaţiile aduse celor patru inculpaţi a fost aceea de încetare a procesului penal, deoarece în toate cazurile a intervenit prescripţia, care înlătură răspunderea penală.

Astfel, pe lângă primarul Bîlea, au mai scăpat de condamnări Mihaela-Iulia Sima, fosta directoare de la Şcoala Oarja, care primise şi ea trei ani de închisoare cu suspendare, viceprimarul Lucian Gherghescu – condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare pentru fals intelectual în formă continuată, dar şi omul de afaceri Dumitru Stan, care avea cea mai mare pedeapsă, de 4 ani şi 2 luni închisoare cu executare, pentru complicitate la abuz în serviciu, fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată, precum şi spălare a banilor în formă continuată.

Vestea bună este că, în acest caz controversat, prejudiciul a fost achitat, aşadar statul şi-a recuperat paguba, după cum reiese din decizia pronunţată joi, 6 februarie, de către magistraţii Curţii de Apel Piteşti: „Constată că inculpaţii au acoperit prejudiciul stabilit prin sentinţa penală apelată. Ridică măsurile asigurătorii instituite prin ordonanţele nr. 162 /P/2016 din 25.11.2016.”

Primarul Constantin Bîlea se alătură grupului „select” al personalităţilor de pe scena politico-administrativă argeşeană care au scăpat de tinichelele penale (sau măcar de o parte din ele) doar pentru că justiţia s-a mişcat prea greu, iar procesele s-au întins până ce faptele s-au prescris, grup din care mai fac parte Tudor Pendiuc, Valentin Vişoiu, Nicolae Gavrilescu, Constantin Metehoiu, Lavinia Bughiu, dar şi alţii.

Citiţi, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Gabriela Pendiuc a renunțat la divorț la două zile după eliberarea fostului primar

 

 

 

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/nadia-ciochina/" target="_self">Nadia Ciochina</a>

Articol scris de Nadia Ciochina

Jurnalist de investigații și editor, cu 19 experiență în presă, autor și coordonator pentru numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare:

Ultimele articole