Alexandru Costache. Succesul nu ar trebui să fie un scop în sine, ci calitatea și dorința continuă de actualizare și profesionalism

de | 18.02.2025 14:01 | Noua generație

Lider dinamic, la intersecția inovației în domeniul sănătății și advocacy umanitar, Alexandru Costache este un antreprenor de succes, dar mai întâi de toate este cofondator și președinte al Asociației „Medici pentru România”. Provenind dintr-o familie de antreprenori din Mioveni, a fost încurajat de mic să își aleagă un drum care să îi aducă atât satisfacție personală, cât și profesională.

Deși a lucrat inițial în afacerea familiei, a decis să urmeze o carieră independentă, concentrându-se pe sectorul echipamentelor medicale. Această decizie i-a adus satisfacția de a reuși prin propriile forțe. Cu peste un deceniu de experiență în domeniul medical, în calitate de antreprenor, Alexandru Costache a integrat proiecte de zeci de milioane de euro în domeniul echipamentelor medicale, colaborând cu mari spitale din România.

Prin combinarea expertizei în strategie de afaceri, inovație tehnologică și impact social, Alexandru Costache continuă să promoveze schimbări pozitive atât în sectorul medical, cât și în cel non-profit din România. Acesta este de părere digitalizarea va juca un rol determinant în evoluţia tinerilor din noua generaţie:

„Odată cu anul 2025, a fost definită o eră a „Generației Beta”, o generație care va crește într-un mediu care, conform specialiștilor, încurajează curiozitatea și incluziunea. Generația Beta se anticipează a fi caracterizată de o integrare profundă a tehnologiei și o apreciere puternică pentru diversitate și incluziune. Luând în considerare modul alert în care tehnologia și inovația avansează, trebuie să acordăm importanța bine meritată digitalizării și a modului în care tehnologia și accesul la aceasta ne influențează viețile.”- spune Alexandru Costache.

Punctual pe domeniul în care activează de peste un deceniu, Alexandru Costache este de părere că, în sănătate, noua generație de profesioniști va trebui să fie foarte familiarizată și adaptată la noile tehnologii digitale care revoluționează industria medicală și nu numai, considerând că telemedicina, inteligența artificială, dar și alte instrumente digitale vor juca un rol tot mai important în îngrijirea pacienților și gestionarea sistemului de sănătate.

„Cea mai mare realizare – satisfacția de a vedea oameni ale căror probleme de sănătate sunt rezolvate”

Asociația „Medici pentru România” a fost inițial creată pentru a sprijini medicii din diaspora care doresc să revină și să se reintegreze în sistemul medical românesc. În timp, asociația și-a extins obiectivele, implementând proiecte precum „Nu uităm de ceilalți”, „Vaccinarea la sate”, „Din inimă pentru ceilalți”.

Un proiect notabil este campania „Pentru copiii noștri”, care are că scop reabilitarea secțiilor de pediatrie din spitalele românești. Primul demers a vizat renovarea etajului 6 al Spitalului de Pediatrie Pitești, nerenovat de 42 de ani și care deservește anual peste 30.000 de pacienți din județele Argeș, Vâlcea și Dâmbovița.

În toamna anului trecut, la inițiativa lui Alexandru Costache, Asociația „Medici pentru România” a demarat lucrările de modernizare a Secției de Pediatrie a Spitalului Municipal Curtea de Argeș, proiect estimat la 1 milion de euro, care va transforma secția într-un spațiu modern și funcțional, la cele mai înalte standarde.

alexandru costache portrait - Alexandru Costache. Succesul nu ar trebui să fie un scop în sine, ci calitatea și dorința continuă de actualizare și profesionalism

În ciuda succeselor înregistrate în activitatea sa, Alexandru Costache rămâne un om modest, considerând că realizările sunt extrem de subiective:

„Chiar dacă sună clişeic, pentru mine cea mai mare realizare este legată de impactul pozitiv pe care activitatea profesională pe care o desfășor o are asupra mai multor oameni. Satisfacția de a vedea oameni ale căror probleme de sănătate sunt rezolvate și că prin ceea ce fac îmi aduc direct contribuția la un sistem performant și adaptat nevoilor societății de astăzi, pot numi asta ca fiind într-adevăr cea mai mare realizare.”

„Succesul ar trebui să oglindească munca, determinarea și etica”

Provocările cu care s-a confruntat în ultima perioadă sunt în mod special în zona identificării resurselor umane potrivite. În acest sens, Alexandru Costache vorbeşte despre o criză a eticii muncii:

„Traversăm o perioadă în care este foarte dificil să găsești oameni pregătiți, motivați și care au etică ridicată în muncă. Este o problemă cu care ne confruntăm din ce în ce mai mult, în cât mai multe domenii, tocmai de aceea am început să importăm forță de muncă dinspre Asia. Probabil că în curând vom începe să importăm personal inclusiv în domenii mai specializate, cum ar fi medicină, tehnologie sau management.”

Soluția pe care Alexandru Costache a identificat-o la această provocare  a fost în a crea un mediu de lucru armonios, unde nevoile, atât cele personale cât și cele financiare, sunt respectate.

În opinia sa, educația, formarea continuă și adaptabilitatea au un rol extrem de important în lupta pentru succes, aceste elemente contribuind împreună la atingerea și chiar menținerea succesului pe un interval mai lung de timp.

„Desigur că fără o bază de cunoștințe, bine fundamentată pe care o dobândești doar prin educație, fără o formare și actualizare continue și neluând în calcul și modul în care reușești să fii adaptabil și să faci față schimbărilor de la nivel social și nu numai, nu putem discuta de succes.”, spune Alexandru Costache, care consideră totodată că succesul ar trebui să oglindească munca, determinarea și etica fiecăruia dintre noi, dar, în același timp, succesul nu ar trebui să fie un scop în sine, ci calitatea și dorința continuă de actualizare și profesionalism.

„Încrederea dintre parteneri și beneficiari este esențială”

Într-o societate care trece prin transformări rapide, Alexandru Costache afirmă că încrederea dintre parteneri și beneficiari este esențială și influențează direct chiar modul de dezvoltare a unui business, de orice fel, fiind de părere că, atunci când vrei să transmiți încredere, este nevoie să comunici eficient și transparent, că oamenii să cunoască părțile bune dar și obstacolele sau minusurile pe care le are un anumit tip de activitate. În același timp, profesionalismul și buna credință consolidează ideea de încredere și stabilitate.

„Desigur că, pe lângă transparență și comunicare deschisă, este esențial să fii consecvent și să demonstrezi că înțelegi așteptările oamenilor. Implicarea activă în comunitate, susținerea și promovarea valorilor etice și adaptarea la schimbări sunt, de asemenea, piloni de bază ai relațiilor de încredere. Sunt de părere că, promovând  relații de încredere și oferind sprijin constant, se poate crea un mediu stabil și de succes.” – conchide Alexandru Costache.

***

Această prezentare este parte a proiectului Next Generation – un proiect editorial Ancheta dedicat prezentării personalităților care reflectă cel mai bine reușita noii generații de specialiști, antreprenori, oameni politici și manageri publici din județul Argeș.

Ne propunem, prin acest proiect, să promovăm exemple de bună practică, mesaje și analize ale celor care au reușit în domeniul lor, pentru a încuraja dezvoltarea de competențe, încrederea tinerilor într-un viitor bun în România și repere de succes pentru toate domeniile esențiale din viața societății argeșene.

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte:

Ultimele articole