În perioada postului, alegerea alimentelor potrivite devine esențială pentru sănătate. Cristian Popescu Piedone, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), ne oferă câteva sfaturi utile pentru a ne asigura că produsele de post pe care le cumpărăm sunt sigure și de calitate. De la verificarea etichetelor și a condițiilor de păstrare, până la evitarea denumirilor înșelătoare, informațiile prezentate ne pot ajuta să facem alegeri informate.
Vă reamintim că Postul Paștelui a început luni, pe 3 martie, și se încheie pe 19 aprilie, în Sâmbăta Mare. Postul Paștelui, postul de 40 de zile, este cel mai lung și mai aspru dintre posturi pentru că îi pregătește pe creștini de cea mai importantă sărbătoare, Învierea Domnului. În perioada de post, se recomandă evitarea produselor de origine animală (carne, ouă, lactate). Ba mai mult, în unele tradiții se recomandă evitarea chiar și a uleiului și vinului, mai ales în primele zile ale postului sau în anumite săptămâni. În acest an, credincioșii care postesc pot consuma pește, vin și ulei în următoarele zile: 25 martie – Buna Vestire și 13 aprilie– Duminica Floriilor.
”Atenție la produsele de post!
În perioada postului, este important să alegem alimente sigure și de calitate. Iată câteva sfaturi esențiale pentru cumpărături fără riscuri!
- Cumpărați din locuri autorizate – produsele din surse nesigure pot fi depozitate necorespunzător și pot afecta sănătatea.
- Verificați eticheta produselor – asigurați-vă că sunt 100% vegetale și nu conțin ingrediente ascunse precum lapte praf, zer sau ou.
- Fiți atenți la data de expirare – nu cumpărați produse cu termen depășit sau modificat!
- Respectați condițiile de păstrare – depozitarea necorespunzătoare poate altera produsele”, a transmis președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, Cristian Popescu Piedone.
Cozonac „de post” cu ouă în compoziție
De asemenea, președintele ANPC mai atrage atenție și la denumiri înșelătoare.
”Unele produse etichetate „de post” pot conține ingrediente de origine animală. Citiți cu atenție lista ingredientelor pentru a evita surprizele!
Exemple de abateri descoperite anterior:
Cozonac „de post” cu ouă în compoziție
„Maioneză vegetală” – dar maioneza conține gălbenuș de ou
„Pizza de post” cu cazeină din lapte
Produse vegetale cu mențiunea „fără colesterol” – deși toate produsele vegetale sunt așa
Vom monitoriza îndeaproape activitatea comercială pe toată perioada postului și vom preleva probe aleatorii din magazinele de specialitate.
Fiți vigilenți și faceți alegeri informate!”, concluzionează Cristian Popescu Piedone, șeful ANPC.
Foto descriptiv. Sursă foto: FB Marcel Ciolacu și FB Cristian Popescu Piedone.
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:
A vrut curent electric gratis și a ajuns după gratii! Bărbat din Câmpulung reținut