Inspectorii Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) au fost pe teren în perioada 8–15 aprilie 2025, pentru a verifica siguranța alimentelor în pragul Sărbătorilor Pascale. Controalele au vizat întreg lanțul alimentar, de la producție și procesare până la comercializare, în toată țara.
Au fost verificate peste 5.300 de unități: abatoare, carmangerii, brutării, patiserii, restaurante, fast-food-uri, magazine de pește, cantine, centre de prelucrare a laptelui, piețe agroalimentare, supermarketuri, unități mobile și chiar transporturi de produse alimentare.
În cadrul controalelor, inspectorii ANSVSA au descoperit numeroase nereguli, motiv pentru care au aplicat 602 amenzi, în valoare totală de peste 4,3 milioane de lei, și au dat 280 de avertismente.
De asemenea, au fost reținute 2.370 kg de produse (carne, pește, lactate), dar și 300 de ouă. Mai mult decât atât, inspectorii ANSVSA au decis suspendarea activității pentru 7 unități și interzicerea activității pentru alte 16.
Potrivit ANSVSA, printre cele mai frecvente probleme identificate se numără:
- Produse etichetate incorect
- Spații de depozitare neîngrijite
- Ambalaje și ustensile insalubre
- Lipsa documentelor de trasabilitate
- Produse expirate la vânzare
- Lipsa acțiunilor obligatorii de dezinsecție, deratizare și dezinfectare (DDD)
ANSVSA transmite că acțiunile de verificare vor continua și în perioada următoare. Scopul acestor acțiuni este protejarea sănătății populației, prevenirea toxiinfecțiilor alimentare și menținerea unui comerț corect și sigur, mai ales în perioada aglomerată a sărbătorilor.
Instituția le recomandă românilor să cumpere alimente doar din locuri autorizate, unde se respectă regulile de igienă și siguranță alimentară.
În cazul în care ați întâlnit probleme legate de produse alimentare sau condiții de igienă, sunați gratuit la Call Center ANSVSA – 0800.826.787.
Sursă foto: Facebook ANSVSA
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro