Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a aplicat amenzi în valoare totală de 35,09 milioane de lei în urma controalelor efectuate la nivel național, în trimestrul al treilea al anului 2025, în cadrul campaniei „Toleranță zero față de abaterile care pot pune în pericol sănătatea publică”.
Inspectorii ANSVSA au verificat mii de operatori din industria alimentară care produc, procesează sau comercializează alimente de origine animală și nonanimală.
Verificările au vizat unități din domenii precum: carne, lapte, pește și produse din pescuit, miere, ouă pentru consum, alimentație publică, morărit, panificație și patiserie, producția de băuturi răcoritoare și alcoolice, precum și alte categorii de produse alimentare de origine vegetală și animală.
În total, au fost efectuate 136.206 controale, în urma cărora inspectorii au aplicat 3.885 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 35.098.800 de lei. Totodată, au fost emise 194 de ordonanțe de suspendare și 356 de ordonanțe de interzicere a activității.
În plus, au fost reținute oficial și direcționate către unități de neutralizare 98.125 kg de carne, produse din carne, pește, produse din pește etc., 8.468 bucăți de ouă și 75.016 de kg de produse de origine nonanimală. Totodată, au fost prelevate și analizate, în rețeaua de laboratoare a ANSVSA, 18.698 probe, dintre care 186 au fost neconforme.
Acțiunile noastre sunt orientate către protejarea sănătății publice. Rezultatele acestor controale demonstrează că ANSVSA rămâne fermă în aplicarea legii și în asigurarea unui nivel ridicat de siguranță alimentară în România. Toleranța zero față de abaterile care pot pune în pericol sănătatea publică este și va rămâne principiul care ghidează activitatea instituției”, a afirmat președintele ANSVSA, dr. Alexandru Bociu.
Principalele nereguli depistate de inspectorii ANSVSA au fost:
–Igienă necorespunzătoare – spații murdare, echipamente neigienizate, lipsa acțiunilor de dezinsecție și deratizare, prezența insectelor;
–Deficiențe în implementarea procedurilor HACCP – lipsa documentației, monitorizări incomplete, aplicare deficitară;
–Produse neconforme – probleme de etichetare, ambalare, modificări organoleptice sau lipsa buletinelor de analiză;
-Trasabilitate incompletă – lipsa documentelor care atestă originea și circulația produselor;
-Personal neinstruit – angajați fără echipament de protecție sau fără documente medicale actualizate.
ANSVSA le reamintește consumatorilor că pot semnala nereguli sau solicita informații despre siguranța alimentelor apelând gratuit Call Center-ul ANSVSA – 0800.826.787, disponibil din orice rețea de telefonie.
Sursa foto: Facebook/Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro












