Remus Rădoi este unul dintre personajele-cheie din celebrul caz al crimelor de la Caracal, cărora le-au căzut victime adolescentele Alexandra Măceşanu şi Luiza Melencu. Cunoscut şi controversat om de afaceri, patron de televiziune şi, mai nou, realizator TV, Codiţă – aşa cum mai este cunoscut Remus Rădoi – este omul la care adjunctul IPJ Olt a apelat pentru informaţii în ziua în care Alexandra Măceşanu a dispărut. Săptămâna trecută, acesta a fost săltat de Poliţie împreună cu unul dintre apropiaţii săi, fiind acuzat de fraudă informatică, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals, după ce ar fi înşelat mai multe primării din patru judeţe, printre care şi Argeş.
A înşelat primarii că are utilaje şi i-a convins să încheie contracte
„Marţi, 17 mai, polițiștii Secției Regionale de Poliție Transporturi Craiova – Biroul de Investigare a Fraudelor au luat măsura reținerii, pentru 24 ore, față de doi bărbați, de 45 ani și 36 de ani, ambii din municipiul Caracal, județul Olt.” – se arată într-un comunicat remis de Inspectoratul de Poliție Județean Dolj, conform căruia cei doi fac obiectul cercetărilor „într-un dosar penal […] privind săvârșirea infracţiunilor de fraudă informatică, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals și folosirea cu rea-credinţă a bunurilor sau creditului de care se bucură societatea, într-un scop contrar intereselor acesteia sau în folosul lui propriu ori pentru a favoriza o altă societate în care are interese direct sau indirect”.
Cei doi bărbaţi săltaţi de Poliţie chiar de pe holurile Judecătoriei Caracal sunt Remus Rădoi, informatorul din dosarul crimelor de la Caracal, şi amicul şi partenerul său de business, Ionuţ Tîrnă.
Unii angajaţi din contractele cu primăriile erau… decedaţi
Potrivit poliţiştilor doljeni, „Codiţă” şi asociatul său sunt suspectaţi că ar fi ţepuit mai multe primării din Olt, Argeş, Ilfov şi Hunedoara, pe care le-au convins că ar deţine utilaje și forță de muncă necesare pentru executarea unor lucrări de modernizare drumuri și extindere sisteme de alimentare cu apă şi canalizare menajeră, deşi nu aveau nici una, nici alta!
În realitate – spun poliţiştii – se pare că cei doi ar fi prezentat autorităţilor locale cu care au încheiat contracte de achiziţie publică documente false care să ateste capacitatea de execuţie a firmei, inclusiv documente încheiate pe numele unor persoane decedate sau care nu aveau calificarea profesională necesară executării lucrărilor.
În acest fel s-a adus primăriilor cu care au avut contracte un prejudiciu de peste 1,5 milioane lei, reprezentând sume de bani încasate necuvenit pentru lucrări neconforme cu realitatea, consum supraevaluat la utilaje, transport și manoperă, fiind pus sechestru pe bunurile celor doi. Remus Rădoi şi partenerul său au fost duşi marţi la Centrul de Reținere și Arestare Preventivă din cadrul IPJ Dolj, urmând să fie propuşi pentru arest preventiv, însă Judecătoria Craiova i-a eliberat sub control judiciar.
Încrengăturile afacerilor lui Rădoi în Argeş
Remus Rădoi a intrat în atenţia autorităţilor în urmă cu trei ani, atunci când poliţiştii au apelat la el pentru a afla unde este Alexandra Măceşanu, iar „Codiţă” i-a pus pe anchetatori pe o pistă falsă. Ulterior, afacerile lui Rădoi cu statul au devenit publice, după ce presa a dezvăluit existenţa a numeroase contracte suspecte de milioane de euro cu diverse instituţii.
În 2017, Spartan Pază şi Protecţie SRL, una dintre firmele lui Remus Rădoi, semna cu CFR SA cu un contract în valoare de 260.172,00 (fără TVA) având ca obiect servicii de pază, protecţie, ordine și control în staţiile din Piteşti şi Drobeta Turnu Severin. Cam în aceeaşi perioadă, ITM Argeş descoperă că firma din Caracal avea la Piteşti nu mai puţin de 6 angajaţi fără forme legale şi îi face dosar penal lui Rădoi. În 2018, Spartan îşi adjudecă un nou contract cu CFR pentru paza Gării Piteşti, pentru suma de 107.310 lei (fără TVA).
Familia Ţîrnă pare nelipsită din businessurile lui Rădoi: tatăl, Dumitru Ţîrnă, figura ca asociat al lui Rădoi în firma de pază Safety Security SRL, la care administrator era fiul acestuia, Ionuţ Ţîrnă – cel reţinut la pachet cu „Codiţă” săptămâna trecută. Celălalt fiu al familiei, Cristi-Adrian Ţîrnă, controlează la rândul său o firmă de construcţii, Master Protect Construct SRL, care în februarie 2020 încheia un contract de peste 2 milioane de euro cu Primăria Drăganu, pentru modernizarea unor drumuri din comună.
Citiţi, de asemenea, pe anchetaonline.ro:
ITM Argeș a verificat șantierul de execuție al autostrăzii Pitești-Sibiu