După ce a fost încheiată etapa autorecenzării, săptămâna aceasta recenzorii pornesc din casă în casă, pentru a chestiona persoanele care nu au completat online datele în cadrul recensământului populaţiei. Astfel, de marţi, 31 mai, şi până pe 17 iulie, recenzorii vor merge pe teren pentru a strânge informații despre cei ce nu s-au autorecenzat, prin interviuri faţă în faţă, datele urmând să fie consemnate cu ajutorul tabletelor.
Până la data de 27 mai, în Argeş fuseseră completate, în etapa autorecenzării, 342.811 formulare, din care 47% prin auto recenzare pe cont propriu şi restul cu asistenţă din partea unui recenzor. Astfel, 61.09% din populaţia Argeşului s-a autorecenzat, ceea ce plasează judeţul nostru pe locul 16 la nivel naţional.
Dacă până acum participarea la recensământ a fost opţională, în această etapă intervine obligativitatea de a furniza informații recenzorilor, cei care refuză riscând amenzi de până la 3.000 de lei, potrivit Ordonanţei de Urgenţă nr. 19/2020.
„Recensământul este o datorie cetățenească și este în beneficiul tuturor. Cooperarea fiecărui cetățean este esențială pentru buna desfășurare a recensământului (RPL2021). Prin urmare, refuzul de a oferi informații sau furnizarea de date incomplete sau eronate în cadrul procesului de recenzare constituie contravenții care pot fi sancționate cu amendă între 1.000 și 3.000 lei.
Cu toate acestea, bine este ca fiecare dintre noi să înțelegem faptul că a completa chestionarul de recensământ este o îndatorire civică, o responsabilitate față de comunitatea în care trăim.” – precizează INS.
INS asigură confidenţialitatea datelor
La rândul lor, şi recenzorii sunt pasibili de sancţiuni dacă încalcă prevederile privind păstrarea confidenţialităţii datelor oferite de persoanele recenzate, amenzile în acest caz fiind de 5.000 de lei.
În plus, pentru cei care îşi fac griji cu privire la posibila utilizare a datelor lor personale pentru cu totul alte scopuri, Institutul Naţional de Statistică ţine să precizeze că „datele obținute sunt anonimizate și/sau pseudonimizate, astfel încât nimeni să nu poată face legătura cu o persoana în cauză”. De exemplu, „CNP-ul este criptat imediat ce intră în sistem (pe platforma de autorecenzare sau pe tableta electronică)”, iar „transferul de date online se realizează printr-un sistem securizat, protejat împotriva prelucrării neautorizate sau ilegale și împotriva pierderii, a distrugerii sau a deteriorării accidentale.”
Cum se derulează interviurile cu recenzorii faţă în faţă
După cum se precizează pe site-ul www.recensamantromania.ro, „fiecare recenzor (care va merge în teren, la adrese/locuințe) va avea o listă, pentru fiecare adresă, cu CNP-urile (parțial anonimizate) pentru persoanele care s-au autorecenzat și CNP-urile (parțial anonimizate) pentru care trebuie desfășurat interviul. Prin urmare, dacă la o adresa s-au autorecenzat toate persoanele care s-au preînregistrat, recenzorul nu va mai merge.”
Cum recunoşti un recenzor şi cât durează interviul
La efectuarea interviurilor faţă în faţă, recenzorii au obligația de a prezenta legitimația cu însemnele recensământului (RPL2021).
Durata activității de recenzare față-în-față depinde de numărul de secțiuni ale chestionarului la care fiecare persoană trebuie să răspundă. Acest număr poate fi diferit în funcție de datele preexistente în sursele administrative, de numărul de persoane din care este alcătuită gospodăria și de caracteristicile demo-socio-economice ale fiecărei persoane (care dau număr diferit de întrebări la care o persoană trebuie să răspundă). În mod normal, durata de recenzare poate varia între 3 și 10 minute per persoană.
În cazul chestionarului completat de către recenzor la domiciliu, este recomandat ca persoana recenzată să verifice datele alături de acesta și să-i comunice eventualele câmpuri lipsă sau introduse greșit.
Citiţi, de asemenea, pe anchetaonline.ro:
ProTV: Dacia ar putea păstra doar 700 de angajați din cei 13.000