Peste 100 de oameni de afaceri din Argeș – față în față cu decidenții de la București

de | 09.03.2022 14:48 | Economic

Peste 100 de oameni de afaceri din Argeș – față în față cu decidenții de la București

La debutul săptămânii trecute, la hotel Ramada, a avut loc prima ediție a forumului „Business în Argeș”, un eveniment dedicat antreprenorilor din Argeș. Vicepreședintele Senatului României, Alina Gorghiu, gazda evenimentului, a precizat, la debutul dezbaterilor, că vor urma evenimente similare de cel puțin două ori pe an, în așa fel încât acest forum să devină un cadru de dezbatere dedicat problemelor mediului de afaceri argeșean.

Au fost invitați ministrul Antreprenoriatului şi Turismului, Daniel Cadariu, Alin Chitu – secretar de stat în cadrul Ministerului Finanţelor, Cătălin Boboc – secretar de stat în Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale, şi Constantin Nancu – director general al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM). La întâlnire au participat peste 130 de oameni de afaceri argeșeni care au pus întrebări și au dorit să afle de la speakerii participanți soluții la problemele antreprenoriatului local. S-au schimbat impresii, s-au schimbat cărți de vizită între oamenii de afaceri și reprezentații Executivului, opinia generală fiind că forumul a fost de bun augur.

business forum

„În domeniul turismului, stațiunea Bughea era mai cunoscută în sec. XIX decât în sec. XXI”

„Deși județul nostru este deja pe un loc de frunte în ceea ce privește datele economice de ansamblu, știm foarte bine că este loc de mai bine pentru mediul de afaceri argeșean! De exemplu, în domeniul turismului, stațiunea Bughea era mai cunoscută în sec. XIX decât în sec. XXI. Și nu este singurul exemplu. Este clar, ceva trebuie făcut, o prioritizare la nivelul județului Argeș pentru a corecta situația. Este unul dintre motivele pentru care la această primă ediție a Forumului nostru l-am invitat pe domnul Cadariu, care are în portofoliu nu doar antreprenoriatul, ci și turismul”, a declarat vicepreședintele Senatului, Alina Gorghiu.  

Un alt obiectiv pe care l-a pus pe agendă a fost programul de parcuri industriale argeșene. „La nivelul municipiului Pitești a fost găsită o soluție în bugetul local de anul acesta pentru a demara un studiu de fezabilitate. Dar dvs., reprezentanții mediului de afaceri argeșean, cu siguranță cunoașteți mai bine nevoile la nivelul întregului județ. Așa că aș vrea să pun acest subiect pe agenda noastră, să vedem care sunt nevoile în acest sens, să avem un plan. Din discuțiile pe care le-am avut cu primarii și oamenii de afaceri din Argeș, alte teme de interes, pe care le vom dezbate la ediții viitoare, ar trebuie să fie: problemele sectorului agricol, modul în care economia argeșeană poate profita de statutul Piteștiului de viitor nod de autostrăzi și programele de dezvoltare locală economică și socio-culturală a zonei de nord a județului.”, a mai precizat Alina Gorghiu.

Vești proaste pentru turismul argeșean: culegem ceea ce… n-am semănat!

Ministrul Daniel Cadariu a realizat o radiografie a turismului românesc în general, și asta pentru că turismul din Argeș este sublim, dar lipsește cu desăvârșire.

„În 2019, atunci când a fost anul de vârf al turismului din România, lucrurile stăteau în felul următor: 10 milioane şi jumătate de turişti români şi 2,7 milioane de turişti străini. După doi ani de pandemie şi o scădere bruscă, abruptă în cursul anului 2020, în anul 2021 activitatea turistică şi-a revenit în bună măsură, mai ales în ceea ce priveşte numărul de turişti români. Am ajuns la 8,4 milioane. E drept, pe componenta turişti străini revenirea a fost ceva mai mică, de la 2,7 milioane la doar 840.000. Este şi acesta un motiv pentru care avem în vedere unul dintre multele programe pentru anul curent, care să se adreseze exact acestei probleme, şi mă refer la acel program pentru stimularea incomingului, pentru că, am spus noi şi aşa este corect, orice turist străin care ajunge în România reprezintă un export de servicii turistice.ˮ, a explicat Daniel Cadariu.

Din păcate, acesta le-a transmis antreprenorilor din turism prezenți din sală faptul că fonduri pentru dezvoltarea în această direcție nu prea mai sunt. Cine a prins exercițiile financiare anterioare va reuși să se dezvolte, cine nu… așa cum este și Argeșul…  va sta pe bară. PNRR nu oferă fonduri pentru dezvoltare turistică, iar axele europene deschise sau care vor fi deschise oferă doar… mărunțiș nerelevant.

business forum

Ministrul Daniel Cadariu a mai abordat și tema voucherelor de vacanță

„Am adoptat în luna decembrie acea ordonanţă de urgenţă privind voucherele de vacanţă pentru angajaţii din sectorul bugetar, ceea ce înseamnă pentru domeniul turistic o infuzie de capital de aproximativ 300 milioane de euro. Sunt aproximativ un milion de salariaţi la stat. Însă, inclusiv în anul 2021, prevederea legală privind acordarea voucherelor de vacanţă pentru angajaţii din sectorul privat a fost valabilă şi funcţionează şi acum.”, a mai spus ministrul Daniel Cadariu.

Oamenii de afaceri prezenți în sală și reprezentanți ai patronatelor au semnalat, așa cum o fac de obicei, problema forței de muncă și a profesionalizării ei, problema cash-flow-ului blocat (pentru că statul știe doar să ia în termenul indicat, nu să se și conformeze termenelor) sau problema impozitării prea mari a salariilor.

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/iulia-badulescu/" target="_self">Iulia Bădulescu</a>

Articol scris de Iulia Bădulescu

Jurnalist cu 21 de ani de experiență în presă, fiind specializată pe secțiunile de politică, administrație și pamflet, cu abilități editoriale complexe. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Comunicare.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Alina Gorghiu | Argeș | București | Ministerul Muncii | Pitești | Ramada