Se schimbă legea recrutării în armată

de | 13.07.2022 23:14 | După locație, După subiect, Lifestyle, Național, Știri

Conform unui proiect de lege referitor la pregătirea populației pentru apărare, în cazul declarării stării de război, cetățenii români care sunt plecați în afara țării vor fi obligați să revină, în România, în 15 zile.

Proiectul de lege a fost publicat recent de Ministerul Apărării Naționale.

Art. 8 (1) Cetăţenii incorporabili, rezerviştii voluntari şi rezerviştii au obligaţia de a se prezenta la locul, data şi ora preăzute în ordinul de chemare.

2) Prin excepţie de la alin. (1), la instituirea stării de asediu sau la declararea stării de mobilizare sau a stării de război, cetăţenii incorporabili şi rezerviştii cu domiciliul în Romania, plecaţi temporar în afara ţării, au obligaţia de a se prezenta, în termen de maximum 15 zile calendaristice de la data notificării, la centrele militare în evidenţa cărora se află, în vederea clarificării situaţiei militare şi, după caz, a înmânării ordinului de chemare.

….

(4) Prin excepţie de la alin. (1), la instituirea stării de urgenţă a starii de asediu ori la declararea stării de mobilizare sau a stării de război, rezerviştii voluntari plecaţi temporar în afara ţării au obligaţia de a se prezenta la structurile din cadrul instituţiilor cu atribuţii în domeniul apărării şi securităţii naţionale în care sunt încadraţi, în termenul prevazut în contract.

(5) Cetăţenii incorporabili şi rezerviştii care nu au domiciliul în ţară, au obligaţia ca, în termen de maximum 15 zile calendaristice de la publicarea în Monitorul Oficial al României a hotărârii Parlamentului privind declararea starii de mobilizare totală sau a stării de război sau a decretului Preţedintelui României privind instituirea stării de asediu sau declararea stării de mobilizare, să contacteze centrul militar din raza unităţii teritorial-administrative unde au avut ultimul domiciliu.”, se arată în proiectul de lege.

Apare o nouă categorie de personal în MApN

De asemenea, proiectul arată că ar putea apărea o nouă categorie de personal, și anume cea de militar voluntar în termen. Acest lucru înseamnă că bărbații, dar și femeile, cu vârsta cuprinsă între 18 și 35 de ani pot participa, ca voluntari, în cadrul unui program de pregătire militară de bază. Programul va dura maxim 4 luni.

Solicitarea pentru stagiul de pregătire se poate face pe timp de pace de către cetățenii români, care au domiciliul stabil în România și care nu au îndeplinit serviciul militar activ sau în rezervă. Scopul este acela de a mări cantitatea și calitatea rezervei de mobilizarea, având în vedere că s-a diminuat semnificativ, după 1 ianuarie 2007, atunci când a fost suspendat serviciul militar obligatoriu pe timp de pace.

Potrivit propunerii legislative, voluntarii vor avea gratuit cazare, hrană, dreptul la asistență medicală și medicamente. Totodată, vor primi și o indemnizație lunară, similară militarilor în termen cu gradul de soldat.

Conform propunerii legislative, pe timpul derulării programului de pregătire militară de bază, militarii voluntari în termen vor beneficia gratuit de cazare, drepturi de echipare şi de hrană, asistenţă medicală şi medicamente, precum şi de indemnizaţie lunară, similare militarilor în termen cu gradul de soldat, şi se vor supune prevederilor legilor şi regulamentelor militare. La finalizarea programului de pregătire, aceştia vor primi o indemnizaţie reprezentând trei câştiguri salariale medii brute utilizate la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat aferente anului pentru care se face plata, urmând ca centrele militare să îi ia evidenţă şi să îi introducă în rezerva operaţională”, se arată în proiectul de lege.

Vezi AICI textul iniţial al propunerii legislative.

Foto Știri România

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Reacție dură după scandalul Găitan: „Domnul doctor s-a făcut dispensabil!”

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-maria-tomescu/" target="_self">Ana Maria Tomescu</a>

Articol scris de Ana Maria Tomescu

Editor și autor de content media, cu 6 ani de experiență în presa online, autor a peste 5000 de titluri, specialist PR și social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, cu master în Științele Comunicării.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Ministerul Apărării Naționale | Monitorul oficial

Ultimele articole