- Prima conferință care își propune să schimbe lucrurile a avut loc săptămâna trecută
- Există un telefon la care pot suna copiii abuzați, neglijați sau exploatați ori cei care sunt martori. Există comisii și comitete care se ocupă de violență și bullying. Există comisii interdisciplinare care acționează în interesul copiilor abuzați. Există legi care reglementează implicarea instituțiilor. Există toate, dar de cele mai multe ori fie sunt necunoscute, fie sunt doar pe hârtie. Conferința județeană „STOP! Fără abuz, neglijare, exploatare” desfășurată în acest weekend la Pitești de către IȘJ Argeș (în parteneriat cu Prefectura, DGASPC, Inspectoratul de Poliție și Universitatea din Pitești) și-a propus schimbarea acestei realități.
Concluziile desprinse în urma acestei prime ediții? Sistemul reacționează greoi (în cazul fericit în care reacționează!), societatea civilă și ONG-urile sunt infinit mai implicate decât statul, multe instituții nici măcar nu își cunosc responsabilitățile, schimbările legislative trenează cu anii, iar sloganul „Bătaia e ruptă din rai” a rămas în ADN-ul societății actuale. Partea bună este că, prin acest eveniment, s-a făcut un prim pas spre recunoașterea realității. Din acest punct de vedere, gazdele și invitații (ONG-uri, psihologi, judecători, avocați, consilieri locali, asistenți școlari, profesori sau părinți) au pus direct degetul pe rană.
119 – un număr de telefon pe care nu-l știu nici profesorii!
Evenimentul-dezbatere a fost moderat de Cătălina Dumitrașcu, inspector școlar general adjunct, și Alexandru Marinescu – elev al Colegiului Național „Ion C. Brătianu”.
Pentru că scopul a fost pornirea de la premise corecte, nu de la… ascunderea gunoiului sub preș, Cătălina Dumitrașcu a făcut publice niște cifre foarte interesante: în timp ce cadrele didactice din Argeș au raportat că au la cunoștință doar 39 de cazuri de violență și abuz asupra minorului, statistica DGASPC indică 556 de sesizări de abuz, neglijare și trafic de minori, 237 dintre cazuri fiind confirmate.
Chiar și așa, cifrele nu reflectă nici pe departe realitatea și asta fie pentru că prea puțini cunosc numărul de telefon 119 la care pot semnala abuzurile asupra minorilor, fie pentru că sprijinul comunității și al instituțiilor, în multe situații, este egal cu zero.
„Cifrele sunt dincolo de realitate, nu sunt nici pe departe niște relevanțe. Sunt o parte din gunoiul pe care îl ținem încă sub preș. Îmi doresc să plece din Argeș această inițiativă de a schimba lucrurile și de a ne implica în mod real.”, a declarat Alina Manea, inspector școlar general, mărturisind cu sinceritate că nici măcar domnia sa nu auzise de numărul de telefon 119.
Ministrul Educației vrea consilier psihologic în fiecare școală
Ministrul Educației, Sorin Câmpeanu, a intrat în direct în cadrul conferinței și a anunțat o serie de măsuri. Parte dintre ele vor deveni operaționale din acest an, altă parte… la un moment dat, în viața asta.
Am aflat de la domnia sa că „Ministerul Educației face efortul de a avea în fiecare școală cel puțin un consilier și acces la un psiholog cu dublă specializare – psihologie educațională. În școlile care au mai puțin de 500 de elevi trebuie să existe un consilier școlar, de preferat să aibă și orientare școlară, nu doar pregătire psiho-pedagogică. În școlile în care avem între 500 și 1000 de elevi, să existe doi consilieri, în școlile care au între 1000 și 1500 – trei, iar peste 1500 de elevi – patru consilieri.”
Dar asta este o chestiune care implică fonduri, deci va mai dura, mai ales că vorbim despre educație, domeniu care reprezintă o prioritate doar pe hârtie, dovadă că cei 6% din PIB stipulați de lege nu s-au acordat niciodată!
Sunt măsuri însă care nu implică bani și care vor intra în vigoare de anul acesta: „Manualele care vor fi retipărite sau manualele noi vor include informații despre telefonul 119 și despre tipurile de servicii ce pot fi accesate prin acest număr.”
Alina Gorghiu: „Oamenii buni să fie cei care fac regulile și au ultimul cuvânt”
Alina Gorghiu, președinte interimar al PNL și vicepreședinte al Senatului, implicată legislativ în multe proiecte care vizează drepurile copilului, a transmis un apel la solidaritate, responsabilitate și umanitate.
Potrivit domniei sale, „la nivel național, de la 5 ianuarie, momentul operaționalizării numărului unic 119, și până la mijlocul lui februarie, au fost înregistrate peste 19.500 de apeluri. Aproape 10.000 de apeluri au fost cazuri sau situații grele. Sunt statistici, dar numărul celor afectați este cu mult mai mare. Sunt familii, prieteni, profesori, medici, psihologi, polițiști care suferă alături de victime. Sunt traume care pot fi evitate cu un singur apel la 119. Pentru că intervenția imediată este soluția.”
Parlamentarul liberal a făcut un apel către toți argeșenii, invitându-i „să fie mult mai atenți la ce se întâmplă în jurul lor, la ce li se întâmplă celor de lângă ei, să vorbească cu propriii copii despre drepturile pe care le au și despre mecanismele puse la dispoziție de autorități în caz de urgență și să sune la 119 ori de câte ori știu sau află de vreo agresiune îndreptată împotriva copiilor.”
„Salvați copiii” a prezentat cifrele dezastrului: 20% dintre copii încă sunt bătuți cu cureaua!
Potrivit unui studiu național prezentat de reprezentanții fundației „Salvați copiii” 84% dintre copii declarau că sunt bătuți, în timp ce doar 38% dintre părinți recunoșteau acest lucru. În 2021, procentul de copii care au recunoscut că li se aplică pedepse fizice ușoare sau severe scădea la 46%, doar 28% dintre părinți recunoscând aceste obiceiuri de „educare”. Din nefericire, bătaia cu cureaua nu a ieșit din obișnuința adulților, 20% dintre copii recunoscând că sunt abuzați în acest mod de către cei care ar trebui să-i ocrotească.
Comitete și comisii de care nu știe mai nimeni…
Mai grav este că însiși părinții își sabotează propriii copii, nedându-și acceptul ca aceștia să fie consiliați.
„În 90% dintre cazuri ne lovim de opoziția cel puțin a unuia dintre părinți. Aș încerca și sper să reușesc să facem propunerea în sensul de a fi suficient acordul unui singur părinte, pentru că este în intereseul superior al copilului.”, a declarat avocatul Cristina Ghineț.
Domnia sa a anunțat că „din toamnă va începe un proiect coordonat la nivel național de către decanul Luminița Ioana. Este vorba de proiectul «Fii avocat în școala ta!». S-a înscris un număr foarte mare de colegi avocați pe bază de voluntariat.ˮ
Judecătorul Ion Rebeca: „Dacă legea ne obligă și noi nu facem nimic…”
Un moment emoțional, care i-a făcut pe mulți să plângă în sală, a fost prezentarea judecătorului Ion Rebeca, cel care din 2016 face educație juridică în școli. Acesta a povestit, păstrând anonimatul, despre cazurile cu care s-a confruntat în cadrul proceselor pe care le instrumentează, despre mărturisirile și suferințele sfâșietoare ale copiilor, despre greutatea care se află pe umerii săi când, uneori, trebuie să aleagă cui lasă un copil în îngrijire: tatălui alcoolic sau mamei absolut dezinteresate.