Patru tineri de la „Brătianu” – în finala naţională a unui concurs de minisateliţi

de | 09.03.2022 15:56 | Cultură

Patru tineri de la „Brătianu” – în finala naţională a unui concurs de minisateliţi

Din ciclul cu ce se mai ocupă tinerii de la „Brătianu”, ei bine unii construiesc… minisateliţi! Patru adolescenţi de la Colegiul Naţional „I.C. Brătianu” din Piteşti participă la finala naţională a unui concurs organizat de ESERO România, în cadrul unui proiect al Agenţiei Spaţiale Europene (ESA), în colaborare cu Agenția Spațială Română (ROSA).

concurs minisateliti

CanSat este o competiţie care constă în simularea unui satelit integrat în volumul și forma unei doze standard de băuturi răcoritoare. Provocarea pentru elevi constă în includerea tuturor subsistemelor majore ale unui satelit – cum ar fi alimentarea cu electricitate și comunicațiile – într-o doză de răcoritoare cu un volum de 330 ml. Anda-Teodora Robea, Iulia-Teodora Buican, Victor-Ștefan Arseniu şi Cosmin-Costin Dumitru sunt cei patru tineri de clasele a X-a şi a XI-a de la „Brătianu”, profilul matematică-informatică intensiv, care au acceptat provocarea lansată de coordonatoarea cercului de astronomie AstroBrătianu, Carmen Moţoescu, au format echipa TeamAir şi şi-au pus la contribuţie minţile strălucite pentru a crea modelul de concurs. Toţi sunt copii de excepţie, olimpici la diferite materii – fizică, matematică, informatică -, fiind meritul lor că au reuşit să se organizeze şi să-şi împartă sarcinile, astfel încât fiecare să se ocupe de câte ceva: analiză date, software, hardware şi construcţia propriu-zisă a minisatelitului. Şi au făcut-o cât se poate de bine, dovadă prezenţa prototipului realizat de ei în selecţia naţională a competiţiei CanSat, ediția 2022, care anul acesta se va desfăşura în format hibrid în perioada 5-8 mai. Astfel, dacă înainte de pandemie finala naţională se derula cu participarea directă a echipajelor calificate, anul acesta echipele vor trimite minisateliţii la organizatorii concursului, care, după verificarea respectării detaliilor tehnice impuse prin regulament, vor lansa CanSat-urile de la o altitudine de aproximativ un kilometru cu ajutorul unei elicopter, de unde vor trebui să îndeplinească diverse misiuni și să aterizeze în condiții de siguranță. Echipajul câştigător se va califica direct în finala Competiţiei Europene de CanSat 2022, organizată de Agenţia Spaţială Europeană.

 

 

 

 

 

 

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/nadia-ciochina/" target="_self">Nadia Ciochina</a>

Articol scris de Nadia Ciochina

Jurnalist de investigații și editor, cu 19 experiență în presă, autor și coordonator pentru numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Carmen Moţoescu | Colegiul IC Brătianu | ESERO România