Omul de afaceri Victor Marinescu: Observ o rea-voință a dlui. Apostoliceanu la toate proiectele de care sunt legat!

de | 14.03.2022 14:46 | Administrație, Economic

Săptămâna trecută, în presa locală, se prezenta un nou episod al evoluției proiectului în care omul de afaceri Victor Marinescu, patronul Star Trading, a mers în fața uneia dintre comisiile din subordinea CL Pitești pentru a susține avizarea, pe segmentul de Circulație, a unuia dintre cele mai mari complexuri imobiliare care se pregătesc în Pitești, în zona Tancodrom. Un complex care va încorpora aproape 200 de apartamente, cu locuri de parcare și alte facilități specifice construcțiilor de gen realizate în perioada urbanismului modern.

Acest proiect de business, aparent uzual, a devenit subiect de presă după ce Victor Marinescu s-a aflat, din nou, în confruntare directă cu consilierul local Sorin Apostoliceanu, de care îl leagă o poveste veche de câțiva ani și deloc armonioasă. Cei doi s-au contrat, la vedere, pe diferite spețe edilitare, patronul Star Trading fiind perceput ca o  personalitate publică obișnuită să tranșeze cu multă franchețe și fără prea multe ocolișuri diferite teme legate de relația cu mediul administrativ, iar Sorin Apostoliceanu fiind perceput ca un consilier încăpățânat, deloc dispus să uite conflictele cu omul de afaceri argeșean. Cei doi s-au aflat din nou față în față, când noul proiect a intrat în dezbaterea comisiilor de specialitate din Primărie, iar Victor Marinescu a acceptat să vorbească, pentru săptămânalul „Anchetaˮ, despre cum i s-a „analizat” proiectul din momentul în care acesta a ajuns – formal și informal – pe mâna vechii sale „simpatii”, consilierul liberal. Care este, spre ghinionul său, și președinte al Comisiei de Urbanism. Vă invităm, așadar, în spatele cortinei unui proiect de afaceri care se blochează pe motiv că blocurile construite de Victor Marinescu trebuie să fie total altfel decât toate celelalte din Pitești.

  • Înainte de a clarifica tensiunile apărute, aș vrea să aflăm ce prevede proiectul dumneavoastră din zona Tancodrom.

– Un imobil de locuințe cu 188 de apartamente. Pentru acesta, ni s-a cerut un plan urbanistic de detaliu. Procedura cere ca acesta să treacă prin comisii și să obțină niște avize. Am depus toate avizele cerute și menționez că, pentru unul singur dintre ele, cel de la Autoritatea Aeronautică, am așteptat și 6 – 7 luni să îl obținem. Am făcut, pe scurt, tot ce ni s-a cerut. A intrat, mai departe, în dezbatere, iar prima comisie a fost cea de Circulație. Mi s-a spus că nu obținem avizul, pentru că mașinile, ca să iasă în drum, trebuie să traverseze un trotuar.

  • Păi, ca să ieși din orice parcare, treci printr-un sau peste un trotuar…

– E normal, nu ai cum să treci pe dedesubt. Inițial, am crezut că nu s-a înțeles bine. Am cerut o audiență la domnul primar și mi-a aprobat să prezint, în detaliu, în fața comisiei, ce dorim să realizăm.  În urma prezentării, domnii de la ISU au înțeles și nu au mai avut obiecții. La fel și domnul de la Poliție, care a spus același lucru: că nu mai are nimic de comentat. Cu toate acestea, avizul tot nu mi s-a dat și asta pentru că, în comisie, erau mai multe persoane, dar una dintre ele era foarte… virulentă.

  • Nu stăm mult să dăm cu presupusul. Vă referiți la vechiul dumneavoastră „prieten”, domnul Sorin Apostoliceanu, care este și președintele Comisiei de Urbanism. Ce a avut de reproșat?

– Păi, a spus că fac blocuri și le vând! Adică, ceva fără nicio legătură cu comisia. Normal că fac blocuri și le vând! Cu asta ne ocupăm! A reproșat, de asemenea, că PUD-ul nu poate să trateze două parcele diferite (una – construcții, alta – parcare), în condițiile în care sunt separate de un drum cedat tot de mine către Primărie. Dacă nu l-aș fi cedat, era o singură parcelă. L-am întrebat ce lege prevede asta și nu a știut să îmi spună. Și asta, oricum, în condițiile în care, în respectiva comisie, trebuia tranșat exclusiv avizul Poliției Circulație, nu PUD-ul.

Mi-a reproșat că eu vreau să vând apartamente, de parcă asta era un păcat!

  • Recapitulând, după ce ați susținut proiectul, Poliția și ISU au zis că asigurați condițiile și totuși ați primit  un aviz negativ…

– Încă nu am primit un aviz. Nu am înțeles ce s-a mai întâmplat, pentru că nici nu s-a mai băgat la vot. Se dă sau nu un aviz?! Am citit, cu surprindere, în presa online, că nu l-aș fi primit. Aștept oficial. Nu se poate respinge un aviz, fără să mi se menționeze – în clar – și temeiul legal.

  • Nu vi s-a spus, prin viu grai (dacă nu în scris), pentru ce vi se refuză avizul?

– Domnul Apostoliceanu a lăsat să se înțeleagă, în mai multe și întortocheate cuvinte, că nu este de acord să dea autorizația. Păi, mi-o dă el?

  • Ați perceput această… afirmație ca fiind oficială sau directă, personală?

– Directă, personală. Tot acesta a făcut niște afirmații care exced mult compentența și rolul său. Dincolo de faptul că mi-a reproșat că eu vreau să vând apartamente, de parcă asta era un păcat, a afirmat că facem ghetouri. O afirmație care desconsideră proiectul, munca mea, a arhitecților, a proiectanților. În condițiile în care acolo se vor dezvolta apartamente moderne, cu un grad sporit de confort, cu reduceri de costuri, ridicate pe soluții inovative. Ceva ce nu s-a mai făcut până acum în Pitești. Cum își permite și ce pregătire de specialitate are domnia sa să facă astfel de afirmații? Întreb.

  • Ca urmare, aveți o situație de business – avizarea proiectului și o situație personală – Sorin Apostoliceanu. Cum veți gestiona relația cu comisia sau, mai bine zis, cu președintele comisiei de Urbanism?

– Eu am obligația să pun la dispoziție absolut toate documentele cerute. Dacă sunt corecte și legale, ni se dă avizul, dacă nu, ni se cer completări.

  • Ați mers la ședință. Când ați intrat în parcarea Primăriei, ați traversat vreun trotuar?

– (Râde). Da, normal că da. Nu știu vreo construcție la care să ai acces fără să traversezi un trotuar sau drum public. Acum, aștept să-mi răspundă oficial și – dacă nu este întemeiat – merg în justiție. Aici nu e vorba de Victor Marinescu, e vorba despre o companie în care eu sunt acționar.

Constat că unele persoane, într-adevăr, sunt rău-intenționate și au unele interese

  • Ați observat dacă și alți dezvoltatori întâmpină situații de gen? Mai au curaj să investească, date fiind aceste proceduri greoaie și, câteodată, de natură să te dezechilibreze?

– Probabil că toți s-au lovit de probleme, dar cât timp există deschidere și competență, ele se remediază. Firesc este să putem dezvolta. Știu că sunt foarte multe proiecte blocate, probabil au și lacune în documentație, care se vor completa. Cert este că lucrurile merg foarte greoi. Este un lucru generalizat în Pitești și în Argeș. Nu înțeleg de ce! Bucureștiul merge mai greu, dar se știe de ce…, Brașov și Constanța mult mai ușor. Fiecare administrație cum își știe interesul.

  • Vi s-a cerut vreodată orice altceva în afară de documente?

– Sincer, nu, și am prins toate administrațiile. În schimb, au fost blocate, fără să mi se ceară nimic, dar au fost blocate.

  • Pe baza a ceea ce povestiți că ați pățit, putem aprecia că există o anumită ostilitate față de proiectele realizate de…anumiți dezvoltatori?

– Nu vreau să cred că unii consilieri au ca scop stoparea investițiilor, private sau publice, dar constat că unele persoane, într-adevăr, sunt rău-intenționate și au unele interese. Dintr-un proiect toți au de câștigat, inclusiv administrația care încasează bani. Nu înțeleg cum tu, reprezentantul Primăriei, poți să te opui, în mod eronat, dezvoltării unui proiect corect prezentat, corect făcut de specialiști, de arhitecți și de urbaniști. Aceste 200 de apartamente vor genera impozite încât să se plătească și salariile angajaților și eventuale investiții publice. Dacă te opui unui proiect  ilegal, e de apreciat. Dar, dacă este legal și tot te opui, de dragul unei vendete cu mine, nu mai înțeleg…

  • A escaladat această „vendetă” cu domnul Apostoliceanu până în punctul în care să vă pună piedică în proiectele care depind de girul Primăriei Pitești?

– Eu, personal, nu am nicio discuție cu el. Nu m-am întâlnit în privat cu el, nu am făcut afaceri cu el, nu i-am cerut nimic. Mă depășește ce are cu mine, dar observ o rea-voință și o împotrivire la toate proiectele de care sunt legat. Până la urmă, este plătit din banii publici. Ia decizii în niște comisii în care mă îndoiesc total că are vreo competență,  niște comisii înființate contra legii, pentru că nu au – în componența lor – tipul de specialiști necesari. Să iei niște decizii – când nu știi despre ce este vorba și nu ai nicio competență – duce situația în altă zonă. Și consider că este treaba mea să atrag atenția.

Inițiativa privată trebuie susținută legal, nu cu diverse interese: susțin pe cineva și afund pe altcineva

  • Raportat la proiect, care sunt termenele pentru ca acesta să fie gata, dacă treceți de Primărie?

– Lucrurile se vor mișca repede și dezvoltarea zonei va fi armonioasă, pentru că Primăria a investit acolo.  Este una dintre puținele zone în care se respectă lățimea drumului, trotuarele, în care canalizarea este dimensionată corespunzător, în care se aduce iluminat public, în care accesul e facil. De ce s-au făcut toate astea?! Ca să nu construim nimic? De ce a mai băgat  Primăria bani acolo?!

  • În condițiile în care, trebuie spus, sunteți un proprietar cu suprafețe semnificative în zonă…

– Nu sunt singurul proprietar, dar am niște parcele generoase acolo. Tot aud că am interese! Normal că am! Pentru asta plecăm toți de acasă, pentru un interes propriu, nu să ne plimbăm. Nici domnul consilier, nici domnul primar, nimeni.

  • L-ați pomenit pe domnul primar. Care este poziția administrației Gentea vizavi de aceste proiecte?

– Eu continui să cred că cei din conducerea administrației sunt alături de oamenii de afaceri. Banii publici provin din banii privați peste tot în lume. Atâta timp cât nu susții privatul, nu ai bani la buget. Îmi place să cred că oamenii din Primărie au competență și nu se aliniază la niște lucruri care sunt, probabil, și ilegale. Nu cred că cineva s-ar preta la așa ceva. Nu am simțit asta.

  • Ce modificări considerați că ar trebui operate, rapid și fundamental, în relația administrație – mediu de afaceri, indiferent de natura businessului dezvoltat: industrial, imobiliar, HoReCa…

–  Sunt ferm convins că toată lumea înțelege că, dacă o economie funcționează, toți avem de câștigat. Iar o economie funcționează cu oameni care au inițiativă. Oamenii aceștia numiți, în mod greșit, „privați”. Eu nu fac afaceri numai pentru mine. Eu dau niște salarii, plătesc niște impozite, ofer niște facilități. Deci nu sunt privat, nu sunt doar eu. Inițiativa trebuie susținută, nu sufocată. Susținută legal, nu cu diverse interese: susțin pe cineva și afund pe altcineva. Aceeași măsură să se aplice la toți.

  • Care este mesajul dumneavoastră, ca dezvoltator, către echipa CL și către cetățenii care asistă la astfel de situații și nu știu pe cine să creadă și ce să înțeleagă.

– Eu nu îmi dau cu părerea despre nimeni. Poate ar trebui să găsiți dumneavoastră, mass-media, un mod de a ne cunoaște aleșii publici. I-am votat, hai să vedem ce fac! Și atunci oricine poate avea o părere. Fiecare merită o analiză, nu doar eu care am ajuns să fiu acuzat că… vând blocuri, în vreme ce unul care este plătit din banii publici își câștigă capital de imagine, denigrându-mă pe mine. Important ar fi să ne analizăm fiecare și – în funcție de rezultatele pe care le-am avut – să ne judece lumea. Adică să vadă cine are statut de trădător, de om care înșală sau de mincinos… Eu nu am o problemă de imagine publică, nu trebuie să impresionez pe nimeni. Ei trebuie să își mențină o imagine corectă. Când tu vinzi o minciună, gen cum vând eu un ghetou; când tu te prezinți azi într-un fel, mâine în altul; azi într-un partid, mâine în altul… nu știu ce poate să creadă opinia publică despre tine.

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/oana-bahrim/" target="_self">Oana Bahrim</a>

Articol scris de Oana Bahrim

Jurnalist cu 18 ani de experiență în presă cu peste 5000 de titluri publicate și cu implicare în numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare: