Alina Gorghiu: „Pentru România, aderarea la OCDE și la spațiul Schengen constituie priorități strategice”

de | 06.09.2022 14:05 | Național, Politic, Știri

Reprezentanții PNL Argeș au transmis astăzi, 6 septembrie, discursul președintelui interimar al Senatului, doamna Alina Gorghiu la deschiderea Reuniunii Anuale a Diplomației Române.

 

Îmi face o deosebită plăcere să particip, în premieră, la deschiderea Reuniunii Anuale a Diplomației Române. Îi mulțumesc, pe această cale, ministrului afacerilor externe, domnul Bogdan Aurescu, pentru invitația adresată.

 

Doresc să felicit membrii corpului diplomatic și consular al României care, în pofida provocărilor din ultimii ani, continuă să rămână dedicați obiectivului fundamental de protejare și promovare a valorilor, intereselor și obiectivelor României și ale cetățenilor români de pretutindeni.

 

Grație profesionalismului și eforturilor dumneavoastră, avem un serviciu diplomatic pro-activ și eficient, profund angajat în realizarea angajamentelor asumate în plan bilateral și multilateral, cu rezultate valoroase în promovarea și apărarea obiectivelor naționale,” a precizat pentru început Alina Gorghiu.

 

Alina Gorghiu a vorbit în discursul său și despre amenințările actuale la adresa stabilității și predictibilității sistemului internațional, precizând că acestea sunt multidimensionale. De asemenea a mai declarat faptul că țara noastră a acționat cu determinare la nivel politic, diplomatic și economic și a obținut rezultate tangibile pentru recunoașterea relevanței strategice a zonei Mării Negre pentru securitatea euroatlantică.

 

Suntem martorii unor transformări profunde ale mediului internațional de securitate, marcat de un spectru larg de tensiuni și riscuri, evoluții imprevizibile și o competiție sistemică a puterilor asertive și regimurilor autoritare.

 

Amenințările actuale la adresa stabilității și predictibilității sistemului internațional sunt multidimensionale. Cea mai mare amenințare la adresa ordinii globale, a păcii, securității și stabilității spațiului euroatlantic rămâne războiul brutal, nejustificat, purtat de Rusia împotriva Ucrainei.

 

În acest context, tematica Reuniunii Diplomației Române din acest an este extrem de relevantă și aplicată, oferind prilejul unei evaluări aprofundate a noii realități geopolitice și a unei dezbateri constructive privind răspunsul diplomatic la noile provocări de securitate, astfel încât să putem continua eforturile deja consacrate de consolidare a rezilienței strategice a țării noastre.

 

România a demonstrat că este un promotor ferm al valorilor democratice, un stat puternic angajat în promovarea respectării drepturilor și libertăților fundamentale, a dreptului internațional, a ordinii internaționale bazate pe reguli și a multilateralismului eficient. A arătat, de asemenea, că este un partener de încredere și predictibil, un vector dinamic al stabilității și prosperității în plan regional, un actor care participă activ la promovarea relevanței strategice a Mării Negre și la asigurarea securității euroatlantice.

 

Summitul de la Madrid a luat decizii istorice în sprijinul consolidării securității și apărării pe Flancul Estic al NATO și în regiunea Mării Negre, obiective urmărite și promovate activ de țara noastră și care au fost îndeplinite în integralitate.

 

România a acționat cu determinare la nivel politic, diplomatic și economic și a obținut rezultate tangibile pentru recunoașterea relevanței strategice a zonei Mării Negre pentru securitatea euroatlantică. Noul Concept Strategic al NATO confirmă fără echivoc, pentru prima dată într-un document programatic Aliat, importanța Mării Negre drept zonă strategică de interes pentru comunitatea euroatlantică, asigurând o vizibilitate fără precedent regiunii din care facem parte.

 

Materializarea cu succes a demersurilor statului român în plan extern a fost posibilă datorită eforturilor coordonate depuse de Președinția României și Ministerul Afacerilor Externe, în ultimii 8 ani, și care au contribuit la structurarea unui parteneriat stabil și funcțional, orientat spre rezultate.”

 

Președintele interimar al Senatului a mai menționat faptul că, rolului țării noastre în cadrul Uniunii Europene, respectiv al Alianței Nord-Atlantice și consolidarea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite ale Americii constituie pilonii acțiunii României în plan internațional. Pentru România, aderarea la OCDE și la spațiul Schengen constituie priorități strategice.

 

În actualul context al evoluțiilor la nivel global, caracterizat de un grad crescut de dinamism și volatilitate, acțiunea diplomatică necesită cunoașterea aprofundată a competiției geopolitice, reflecție strategică atât la nivel național, cât și în cadrul UE și NATO, perfecționarea mecanismelor de gestionare a situațiilor de criză, adaptare și anticipare continuă, soluții inteligente, rapide și eficiente. În același timp, presupune continuarea eforturilor de consolidare a relațiilor cu statele membre UE și NATO, cu țările din vecinătate, cu partenerii strategici și actorii externi care împărtășesc viziuni similare cu țara noastră pentru a apăra interesele strategice care ne unesc.

 

Împreună cu aliații și partenerii noștri, avem obligația de a formula un răspuns diplomatic coerent și consistent la testele majore cu care ne confruntăm, pe baza angajamentelor asumate, dar și a solidarității și voinței de acțiune comună de care am dat dovadă atât în contextul pandemiei de Covid-19, cât și al invaziei Federației Ruse din Ucraina.

 

Creșterea profilului și rolului țării noastre în cadrul Uniunii Europene, respectiv al Alianței Nord-Atlantice și consolidarea Parteneriatului Strategic cu Statele Unite ale Americii constituie pilonii acțiunii României în plan internațional.

 

Interesul consecvent al țării noastre pentru întărirea relațiilor transatlantice rămâne o constantă a politicii externe a României, esențială pentru susținerea solidarității și coeziunii aliate, consolidarea rezilienței strategice, securitatea şi prosperitatea spațiului euro-atlantic şi protejarea comunității de valori din care facem parte.

 

Consolidarea cooperării cu statele din flancul estic al NATO și UE, precum și cu alte state din regiune interesate de apropierea de cele două organizații, rămân elemente extrem de relevante în vederea asigurării stabilității și securității regionale.

 

Pentru România, aderarea la OCDE și la spațiul Schengen constituie priorități strategice. Am încredere că veți rămâne ferm angajați în realizarea cu succes a acestora, precum și în realizarea obiectivelor țării noastre în plan bilateral, în formate multilaterale precum ONU și OSCE, la nivel european și euroatlantic.”

 

Alina Gorghiu a subliniat faptul că Senatul României va continua să fie un partener consecvent și un promotor activ în îndeplinirea obiectivelor de politică externă, în protejarea și promovarea intereselor României și ale cetățenilor români.

 

Diplomația parlamentară deține un rol important în realizarea obiectivelor și intereselor de politică externă, în respectarea angajamentelor asumate la nivel executiv, în extinderea și aprofundarea relațiilor bilaterale și multilaterale.

Cel mai recent exemplu în acest sens este Ședința Comună a Parlamentelor României și Republicii Moldova, eveniment politic fără precedent care demonstrează soliditatea, stabilitatea și substanța relației dintre cele două țări.

 

Vă asigur că Senatul României va continua să fie un partener consecvent și un promotor activ în îndeplinirea obiectivelor de politică externă, în protejarea și promovarea intereselor României și ale cetățenilor români. Vă încurajez să propuneți inițiative și acțiuni în sprijinul cărora Senatul României își poate aduce contribuția, prin instrumentele specifice diplomației parlamentare.

 

Îmi doresc un dialog instituțional constant și constructiv între Senat și misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României și, respectiv, institutele culturale române din străinătate, astfel încât să ne putem coordona liniile de acțiune și să dezvoltăm măsuri comune pentru a sprijini interesele statului român.

 

Am încrederea că Reuniunea Diplomației Române din acest an va fructifica rezultatele concrete și consistente pe care le-ați obținut în ultima perioadă, și pentru care vă felicit încă o dată, iar dezbaterile vor releva soluții concrete pentru acțiunile dumneavoastră viitoare”, a adăugat președintele interimar al Senatului.

 

 

 


Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/dana-andrei/" target="_self">Dana Andrei</a>

Articol scris de Dana Andrei

Editor și autor de content media, cu experiență în presa online, PR și în promovare social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Comunicare.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Alina Gorghiu | Argeș | COVID-19 | Ministerul Afacerilor Externe | NATO | OCDE | Rusia | Schengen | Senatul României | Ucraina

Ultimele articole