Marți, 15 martie 2022, va avea loc la Ateneul Român, Gala Națională a Excelenței în Asistență Socială. Gazdă a acestui eveniment de înaltă ținută, devenit o tradiție pentru toți cei care activează în domeniul social, va fi ca în fiecare an, Andreea Marin-Ambasadorul Excelenței în Asistență Socială.
Organizat de Colegiul Național al Asistenților Sociali (CNASR), cu ocazia celebrării Zilei Mondiale a Asistenței Sociale și aflat la a VIII-a ediție, evenimentul recompensează performanța și excelența celor mai merituoși asistenți sociali, instituții guvernamentale și neguvernamentale, personalități și jurnaliști implicați în campanii sociale.
Ediţia din acest an va aduce în lumina reflectoarelor asistenţii sociali sau personalităţi care s-au remarcat prin devotamentul faţă de profesie, precum şi prin munca cu comunităţile şi beneficiarii pe care i-au deservit în timpul uneia dintre cele mai obositoare şi incerte perioade din istoria recentă, perioada pandemică 2020-2021.
Argeșul promovează de fiecare dată asistența socială ca fiind profesia dedicată oamenilor. Iar excelența în asistență socială este pentru noi principiul de bază al împlinirii misiunii nobile pe care o are un asistent social. Județul nostru a participat și în acest an cu nominalizări la categoria asistenți sociali. După parcurgerea cu succes a etapei de preselecţie și jurizare, comunitatea argeșeană va fi reprezentată cu onoare la eveniment de George Gabriel ENESCU. În vârstă de 44 ani, Gabriel Enescu este asistent social și preot, cu o vastă experiență în domeniul serviciilor sociale, activând de 22 de ani atât în sectorul public de asistență socială, cât și în sectorul ONG. Mă bucură tare mult faptul că un asemenea coleg este finalist la o competiție în care este premiată excelența. Apreciez dedicarea și implicarea de care colegul nostru a dat mereu dovadă în activitatea sa. Fiind și preot, Gabriel Enescu găsește totdeauna calea spre sufletele semenilor săi, iar blândețea și profesionalismul cu care acționează zi de zi în folosul semenilor săi, fac din el omul potrivit la locul potrivit”, a declarat Nelida Ghițulescu, președintele CNASR- Structura Teritorială a județului Argeș.
În anul 2000, imediat după absolvirea Facultății de Teologie – Asistență Socială, George Gabriel Enescu a lucrat ca asistent social în cadrul Fundației SERA România, în același an fiind angajat ca asistent social în cadrul Direcție Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Argeș.
Remarcându-se constant în activitatea profesională, în cadrul D.G.A.S.P.C. Argeș, George Gabriel Enescu a ocupat funcțiile de asistent social, inspector de specialitate, șef birou, până în anul 2006, când a ales să se dedice sectorului ONG. Din anul 2016 a revenit în cadrul D.G.A.S.P.C. Argeș, în prezent fiind Șef al Centrului de Evaluare și Primire în Regim de Urgență Pitești(CEPRU)
Totodată, George Gabriel Enescu este preot la Parohia Sfântu Gheorghe II Pitești, din anul 2006, cu atribuții de consiliere spirituală și sesizarea instituțiilor specializate a cazurilor de violență asupra copilului și de violență domestică.
Dorind să se implice, mai mult, în ajutorarea semenilor aflați în dificultate, în anul 2010 înființează Asociația „Sfântu Gheorghe II” Pitești, devenită, în 2020, Asociația 5S „Suflet, Speranță, Solidaritate, Siguranță, Sprijin”, la care are calitatea de membru fondator. Din anul 2020 este ales ca președinte al Asociației pentru Asistență Socială “Universul copiilor Speciali” Pitești. Prin cele două asociații, George Gabriel Enescu s-a implicat în numeroase cauze umanitare.
“Sprijin persoane vulnerabile în contextul epidemiei COVID-19”
De-a lungul anilor, asistent social George Gabriel Enescu a coordonat și implementat mai multe proiecte în parteneriat cu Ministerul Muncii și Protecției Sociale, cel mai important fiind “Sprijin persoane vulnerabile în contextul epidemiei COVID-19”. Derulat de Asociația pentru Asistență Socială “Universul copiilor Speciali”, proiectul a avut drept obiectiv creșterea calității vieții și combaterea situațiilor de risc și excluziune socială pentru persoane vârstnice sau cu dizabilități în perioada pandemiei cu Covid-19.
În cadrul acestui proiect, George Gabriel Enescu a reușit să coopteze 448 de specialiști – asistenți sociali și asistenți medicali – care au desfășurat activități de identificare, sprijin, consiliere și monitorizare pentru 47 de mii de persoane vulnerabile din 11 județe. Pe parcursul a doi ani – respectiv 2020 și 2021, au fost acordate 260 de mii de de pachete igienico-sanitare, cu scopul menținerii stării de sănătate în această perioadă dificilă din punct de vedere sanitar și social.
” Este o onoare pentru mine faptul că sunt finalist în această competiție și le mulțumesc, pe această cale, celor care au făcut posibil ca eu să ajung aici. Ca asistent social și preot, mi-am dedicat ultimii 22 de ani semenilor mei. Și fac tot ce depinde de mine pentru a oferi sprijin celor care au nevoie de ajutor. Știu sigur că fiecare om are menirea sa pe acest pământ, că Dumnezeu ne așează pe fiecare dintre noi acolo unde e nevoie de noi. Așa a făcut și cu mine iar datoria mea e să fac zi de zi voia Sa. Nu e împlinire mai mare decât să știi că ai reușit să aduci unui om aflat în impas speranța, că ai putut să deschizi ușa casei tale, dar mai ales ușa sufletului pentru un om care se simte pierdut, neputincios. Mă simt binecuvântat și sper să fim cât mai mulți cei aleși pentru a face bine semenilor noștri”, a declarant Gabriel Enescu.
Premiile ce vor fi acordate în cadrul Galei Naționale a Excelenței în Asistență Socială, Ediția a VIII-a, 2022 sunt:
- Asistentul social al perioadei 2020 – 2021
- Asistenţi sociali ai perioadei 2020 – 2021
- Personalităţi care s-au remarcat în perioada 2020-2021
- Această seară specială, dedicată excelenței în asistența socială se va încheia cu un recital extraordinar, susținut de Andra, invitatul special al Galei.
Colegiul Național al Asistenților Sociali reprezintă interesele profesiei de asistent social și acționează prin toate mijloacele conferite de lege pentru dezvoltarea acesteia și pentru ridicarea prestigiului ei in cadrul vieții sociale.