Spitalul orășenesc Mioveni produce și stochează oxigen prin stația proprie

de | 23.08.2022 14:09 | Știri

Unitatea de top a sistemului sanitar argeșean a adăugat noi echipamente în secțiile sale, prin prisma unui proiect cu finanțare nerambursabilă, în valoare totală de circa 5 milioane euro. După cum a anunțat managerul Spitalului orășenesc Mioveni, medicul Mircea Stoian, implementarea a debutat în 15 octombrie 2020 și a avut ca termen de finalizare 31 august 2022. Proiectul „Creșterea capacității de gestionare a crizei cauzată de virusul COVID – 19 prin dotarea cu aparatură medicală a SPITALULUI ORĂȘENESC MIOVENI” a fost finanțat prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), iar contractul de finanțare a fost încheiat cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene în calitate de Autoritate de Management.

manageri Mioveni e1662549665836 - Spitalul orășenesc Mioveni produce și stochează oxigen prin stația proprie

Cu toate că au fost achiziționate pentru a răspunde nevoilor generate de situația pandemică, beneficiile se extind asupra întregii unități.

Nu este obligatoriu să utilizăm aparatura doar pentru secția de Covid. A avut de câștigat tot spitalul. Computerul Tomograf, al doilea din patrimoniul spitalului, și stația de oxigen sunt pentru toți pacienți. Toate echipamentele ne ajută.”, ne-a declarat managerul Mircea Stoian.

Una dintre achizițiile care au însemnat o economie pentru spital este stația de oxigen. În perioada pandemiei, una dintre probleme au reprezentat-o rezervele de oxigen, insuficiente, plus cheltuielile mari pe care le aveau spitalele pentru a cumpăra acest gaz vital. Acum, întreg spital are o stație de oxigen care produce 24 mc pe oră.

statie - Spitalul orășenesc Mioveni produce și stochează oxigen prin stația proprie

Noi mergem în dublu sens. Producem, dar avem și stocatorul de oxigen. Pentru această stație a fost nevoie și de o investiție suportată din bugetul propriu, destul de mare, atât pentru a amenaja camera care adăpsotește stația, unde au fost cerințe speciale de la ISU pentru protecție împotriva incendiilor și a riscului de explozie, dar și pentru crearea instalațiilor de transport.”, ne-a exemplificat directorul medical, dr. Alexandru Iacobescu.  

Computer tomograf dedicat bolnavilor de Covid

Al doilea Computer Tomograf din dotarea Spitalului Mioveni a fost achiziționat prin acest program și s-a montat chiar la secția unde au fost tratați bolnavii de Covid. S-a ales această variantă pentru a nu mai aduce persoanele infectat cu SarsCov2 în CT-ul utilizat de celelalte secții ale unității sanitare, ceea ce ar fi însemnat un întreg circuit de izolare și dezinfecție. Astfel, cu un CT propriu pentru zona de infecțioase, investigațiile se pot derula mult mai rapid, ne-a explicat Constantin Iorga, șeful departamentului de Achiziții.

Conform informării oferite de managerul Mircea Stoian, obiectivul proiectului a fost dotarea Laboratorului de Radiologie și Imagistică Medicală și de analize medicale, CPU pentru afecțiuni complexe cu abordare pluridisciplinară (Ortopedie-traumatologie, Obstetrică-ginecologie, Chirurgie, Secția Boli Infecțioase, Compartiment ATI) și sunt destinate pacienților cu infecție de coronavirus și îmbunătățirea accesului la servicii medicale a persoanelor din județ.

Pe lângă stația de oxigen și computerul tomograf, pe lista de achiziții s-au mai aflat 3 aparate de radiologie digitală mobilă, ce pot efectua radiografii la patul bolnavului,  osteodensiometru, instrumentar pentru secțiile de chirurgie, paturi pentru îngrijiri paleative, aparate cu UV pentru decontaminarea aerului și stație mixare și distribuție soluții medicale, care asigură cantitatea optimă necesară pentru tratament, plus multe altele, întreaga foaie ”de cumpărături” cuprinzând 42 de itemi.

La acestea se va mai adăuga și un alt set de echipamente, achiziționate printr-un proiect derulat de Primăria Mioveni, în valoare tot de 5 milioane euro, care urmează să fie predate Spitalului Orășenesc.

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/oana-bahrim/" target="_self">Oana Bahrim</a>

Articol scris de Oana Bahrim

Jurnalist cu 18 ani de experiență în presă cu peste 5000 de titluri publicate și cu implicare în numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare:

Ultimele articole