Rezerviștii din două județe din România au fost chemați la unitățile militare, după ce Ministerul Apărării a anunțat că verifică scenariul unei mobilizări a populației.
Această situație a stârnit, însă, o nouă serie de reacții în rândul românilor, în contextul războiului din Ucraina.
MApN susține că este vorba despre o procedură desfășurată în fiecare an și nu are legătură cu situația din țara vecină.
Exercițiul de mobilizare se numește MOBEX DJ-VL-22, are „caracter de rutină”, urmând să se desfășoare în județele Vâlcea și Dolj.
Exercițiul are caracter de rutină, activități similare fiind organizate în acest an și în județele Bihor și Sălaj, în luna iunie.
Pe durata evenimentului de instruire, doar o parte din rezerviștii cuprinși în planurile de mobilizare și care au domiciliul pe teritoriul celor două județe vor fi chemați la unități militare pentru activități specifice de pregătire.
MOBEX DJ-VL-22 este planificat de Ministerul Apărării Naționale și Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale, în Dolj, și de Ministerul Apărării Naționale, în Vâlcea, în conformitate cu prevederile art. 23 alin. (3) din Legea nr. 355/2009 privind regimul stării de mobilizare parțială sau totală a forţelor armate şi al stării de război și ale art. 4, lit. f), pct. 9 din Legea nr. 415/2002 privind organizarea şi funcționarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.
În antrenament sunt angrenate și structuri din Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informații şi Serviciul de Telecomunicații Speciale”, a transmis MApN prin intermediul unui comunicat de presă.
Aceste exerciții au scopul de a stabili ce forță umană armată are România în caz de război.
Rezerviștii primesc acasă o scrisoare de la poliție ori jandarmerie, iar respectivii sunt luați din nou în evidență. Cine nu se prezintă la unitate riscă amenzi cuprinse între 500-800 de lei.
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:
Voucherele sociale alimentate cu a treia tranșă. Când vor intra pe card cei 250 lei