Paul Anghel , directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) atenționează cu privire la cadourile de Moș Nicolae. Acesta recomandă părinţilor să cumpere dulciuri şi jucării numai din magazine specializate, unde sunt eliberate documente de cumpărare, pentru a putea proba tranzacţia în cazul unor reclamaţii legate de calitatea sau siguranţa unui produs, conform arges-stiri.ro.
Acesta recomandă părinţilor să verifice dacă:
– jucăriile au marcate pe corpul lor, „într-un mod vizibil, lizibil şi durabil”,
– coordonatele producătorului şi/sau importatorului (numele, denumirea comercială înregistrată sau marca înregistrată a producătorului şi/sau a importatorului şi adresa la care pot fi contactaţi);
– numărul unic de identificare a jucăriei (tipul, lotul sau numărul de serie ori al modelului sau alt element de identificare);
– marcajul de conformitate CE care conduce la supoziţia că jucăria este sigură;
– jucăriile sunt de dimensiuni mici;
– elementele de mai sus sunt indicate pe ambalaj sau într-un document care însoţeşte jucăria, precizează reprezentantul ANPC.
El mai susţine faptul că trebuie verificată existenţa instrucţiunilor de utilizare şi a avertismentelor specifice, a indicațiilor și a precauțiilor. Jucăriile trebuie să fie traduse obligatoriu în limba română.
Acesta mai spune că nu ar trebui să cumpărăm jucării cu părţi mici, detaşabile, pentru copiii sub 3 ani, deoarece aceştia tind să le bage în gură şi se pot îneca cu părţile mici.
De asemenea, jucăriile pentru copiii mai mari trebuie ţinute departe de copiii sub vârsta de 3 ani.
Etichetele trebuie să conţină următoarele informaţii: denumirea produsului, numele şi adresa producătorului sau ale ambalatorului sau ale distribuitorului. În cazul produselor din import se vor înscrie numele şi adresa importatorului sau ale distribuitorului înregistrat în România, data durabilităţii minimale, cantitatea netă şi condiţiile de depozitare.toate produsele din import trebuie să fie însoţite de etichete cu elementele de identificare şi informare în limba română.
Pentru ciocolată şi produse din ciocolată trebuie menţionat în mod obligatoriu conţinutul de cacao substanţă uscată, exprimat în procente, iar în cazul ciocolatei umplute se menţionează produsul de umplutură. Se exceptează de la indicarea cantităţii nete produsele din ciocolată preambalate, cu o greutate mai mică de 50 grame. De asemenea, trebuie menţionat adaosul de cafea sau băuturi spirtoase, atunci când acesta depăşeşte 1% din masa produsului.
Părinţii trebuie să fie foarte atenţi dacă pe eticheta produselor există informaţii cu privire la ingredientele cu posibil efect alergen sau a atenţionării „poate afecta negativ activitatea copiilor şi atenţia acestora.”, scrie sursa citată.
Foto descriptiv. Sursa Foto Peroz
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro