Buletine cu cip în România! Pentru cine vor fi obligatorii
Potrivit unui proiect scos în dezbatere publică de Ministerul de Interne, în urmă cu aproximativ o săptămână, buletinele cu cip vor fi emise la nivelul întregii țări, până la finalul acestui an, în mod gratuit.
La ora actuală, costul unui buletin electronic eliberat în proiectul pilot din Cluj, este de 67 de lei. Dacă proiectul va fi aprobat, toți românii pot opta pentru emiterea în format electronic a noii cărți de identitate până la finalul lui 2022.
Costul va fi suportat din fondurile alocate în acest sens prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), iar statul își dorește numărul românilor care solicită buletin cu cip să ajungă la 8.500.000 de cetățeni prin acest proiect.
De asemenea, românii trebuie să știe că din anul 2030 vor fi nevoiți să aibă un astfel de document sau pașaport atunci când doresc să iasă din țară. Practic, din 2030, dacă dorești să călătorești, ești obligat că ai carte de identitate cu cip sau pașaport.
Ce modificări vor fi introduse
Conform modificărilor propuse de MAI, locul nașterii nu va mai apărea pe noile cărți de identitate, ci va fi doar în format electronic, urmând să rămână stocat pe cipul buletinului electronic.
Totodată, adresa de domiciliu va fi inscripționată pe cărțile de identitate, dar nu va mai fi și pe verso-ul buletinelor electronice, ca în prezent.
Adresa de domiciliu și de reșediță vor fi stocate pe cip. Mai mult, preschimbarea domiciliului va fi făcută doar în mediul digital, fără ca persoanele să mai meargă la ghișeu.
Proiectul mai prevede ca oamenii să nu mai prezinte certificatele de stare civilă la depunerea cererii pentru eliberarea buletinului.
Mai mult, minorii de până în 14 ani vor putea avea cărți electronice de identitate, opțional, la solicitarea părinților.
Foto descriptiv Ziarul Unirea