Voucherele sociale 2023! Prima tranșă a început să intre pe carduri
Veste bună pentru beneficiarii cardurilor sociale acordate de Guvern, prin programul „Sprijin pentru România”.
Potrivit dcbusiness.ro, mai mulți cetățeni au primit deja cei 250 lei pe carduri, suma fiind virată chiar de vineri seara.
Aceasta este prima tranșă acordată în anul 2023, care însă, a ajuns cu o întârziere de o lună, din cauza unor probleme ale Executivului. Următoarele trașe vor fi acordate o dată la două luni, și anume în lunile mai, iulie, septembrie și decembrie.
În acest an, oamenii cu o situație financiară precară vor primi 1.500 de lei de la stat.
Ce criterii trebuie să îndeplinească cei care primesc banii
Cei care primesc banii trebuie să îndeplinească anumite criterii. Mai exact, voucherele sunt acordate pensionarilor cu venituri mai mici sau egale cu 1.500 de lei. De asemenea, cardurile sociale se adresează și persoanelor care suferă de handicap grav mediu ori accentuat, ale căror venituri nu sunt mai mari de 1.500 de lei.
Și familiile cu minim doi copii în întreținere, cu venituri mai mici ori egale cu 600 lei/lună, pot primi aceste vouchere.
Cei fără adăpost, care au ajutor social, sunt și ei eligibili pentru a obține banii.
Amenzi usturătoare pentru cei care nu respectă regulile
Totodată, voucherele oferite de stat vin și cu o serie de reguli care ar trebui să fie respectate de beneficiari. În caz contrar, aceștia pot fi amendați.
Astfel, beneficiarii nu au voie să utilizeze cardurile sociale în alt scop decât cel pentru care au fost distribuite. Nici dacă dorești să vinzi voucherele nu vei scăpa de amendă.
Tichetele sociale pot fi folosite doar pentru achiziționarea produselor alimentare și meselor calde. Cei care le folosesc în alt scop, riscă amendă (între 1,5 și 2 puncte-amendă, respectiv între 3.450 lei și 4.600 lei).
Sunt interzise și se sancționează conform legii:
a) utilizarea de către beneficiari a tichetelor sociale în alt scop decât achiziționarea de produse alimentare și mese calde;
b) solicitarea de către beneficiari și/sau furnizarea de numerar în schimbul tichetelor sociale pe suport electronic pentru produse alimentare și mese calde sau pentru fracțiuni din acestea;
c) refuzul nejustificat al unităților afiliate de a accepta tichete sociale pe suport electronic pentru produse alimentare și mese calde. Refuzul este justificat dacă există o suspiciune rezonabilă privind autenticitatea tichetelor sociale pe suport electronic pentru produse alimentare și mese calde sau identitatea dintre titularul tichetelor sociale pe suport electronic pentru mese calde și destinatarul final al acestora;
d) comercializarea tichetelor sociale;
Cardurile pot fi folosite doar de către beneficiari. În cazuri excepționale, în care beneficiarul nu se poate deplasa la operatorii economici pentru a utiliza ajutorul, atunci poate încredința tichetele unei persoane apropiate, dar doar împreună cu actul de identitate”, se arată într-un comunicat al Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene.
Foto Retail-FMCG.ro
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:
În martie: Românii primesc 3.000 de lei de la stat! Ce trebuie să faci pentru a obține banii