Salvat de prescripţie! Controversatul executor Eugen Fieraru a scăpat definitiv de dosarul DNA

de | 01.02.2023 19:30 | Din ediția tipărită, Știri

A executat OMV Petrom fără hotărâre judecătorească şi şi-a tras comision de jumătate de milion de lei!

La sfârșitul anului 2020, procurorii DNA Piteşti au trimis în judecată doi executori judecătoreşti: pe controversatul Eugen Fieraru şi pe mai puțin celebrul Marius Damaschin. Aflat la cel de-al doilea dosar de corupție, Eugen Fieraru a fost acuzat de această dată de abuz în serviciu şi de obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, după ce a pus poprire pe conturile OMV Petrom fără să existe o hotărâre judecătorească în acest sens. La rândul său, partenerul de dosar s-a ales şi cu o acuzație de spălare de bani.

Executare ilegală

Conform rechizitoriului întocmit de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie serviciul teritorial Pitești, în perioada 2010-2013, în contextul desfășurării a două proceduri de executare silită, Fieraru „ar fi dispus înființarea popririi pe conturile debitorului (pentru sumele de 2.665.654 lei și 2.296.944 lei) deși nu exista încuviințarea instanței pentru executarea silită” şi, în plus, „nu ar fi dispus încetarea procedurii ca urmare a cererii de renunțare la executare formulate de creditori”. Într-unul din cele două dosare de executare, Eugen Fieraru şi-a oprit peste jumătate de milion de lei cu titlu de onorariu şi cheltuieli de executare, deși procedura era nelegală și, culmea!, creditorii renunțaseră la executarea silită.

În perioada 2010-2013, inculpatul Fieraru Eugen, în calitatea menționată mai sus, în contextul desfășurării a două proceduri de executare silită, ar fi încălcat prevederile Legii 188/2000 privind executorii judecătorești și cele Codul de procedură civilă (aplicabil la acel moment), în sensul că:

– ar fi dispus înființarea popririi pe conturile debitorului (pentru sumele de 2.665.654 lei și 2.296.944 lei) deși nu exista încuviințarea instanței pentru executarea silită;

– nu ar fi dispus încetarea procedurii ca urmare a cererii de renunțare la executare formulate de creditori.

În cazul unuia dintre dosare, inculpatul Fieraru Eugen ar fi reținut cheltuielile ocazionate de efectuarea executării silite de la debitor, în valoare de 528.154,28 lei (onorariu executor și cheltuieli de executare – 419.864,28 lei și onorariu expert – 108.290 lei reținute nelegal din suma poprită) deși procedura era nelegală și în plus creditorii renunțaseră la executarea silită.

Prin aceste demersuri, inculpatul ar fi produs societății debitoare un prejudiciu în valoare de 1.643.145 lei, reprezentând dobânda calculată la sumele care au fost poprite în mod presupus abuziv și onorariul menționat mai sus.” – se arată în rechizitoriul DNA.

În iunie 2013, Fieraru a fost exclus din profesia de executor judecătoresc, fiind înlocuit în cele două dosare de executare de Marius Damaschin, care, la rândul său, nu numai că nu a restituit banii către OMV Petrom, în contextul în care creditorii făcuseră cerere de renunţare la executare, dar i-a şi folosit în scop personal, prin „viramente către alte conturi de unde sumele au fost scoase de către inculpat în numerar, plăți reprezentând „cumpărături” și transferuri bancare către o societate deținută de către o rudă. Prin aceste demersuri, inculpatul ar fi produs societății debitoare un prejudiciu în valoare de 2.665.654 lei, reprezentând suma poprită abuziv.” – după cum se arată în dosar.

Fostul executor trebuie să achite 1,6 milioane lei către OMV

În mai 2022, judecătorul Costin Andrei Stancu, de la Curtea de Apel Piteşti, s-a văzut nevoit să dispună încetarea procesului penal împotriva fostului executor Eugen Fieraru, deoarece a intervenit termenul de prescriere a faptelor.

În urmă cu două săptămâni, în cadrul şedinţei din data de 17 ianuarie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care a judecat apelurile formulate de ambele părţi, a pus capăt procesului de corupţie intentat fostului executor argeşean, menţinând decizia Curţii de Apel Piteşti. Astfel, Fieraru scapă de acuzaţiile DNA, însă rămâne bun de plată, fiind obligat prin decizia instanţei să achite cei peste 1,6 milioane lei, reprezentând banii pe care şi i-a însuşit de la OMV Petrom plus dobânzi, pentru care instanţa a dispus sechestrul pe o vilă şi patru terenuri pe care fostul executor le deţine la Drăganu. Pentru Fieraru, este al doilea dosar de corupţie, în primul fiind condamnat la 5 ani şi 4 luni de închisoare.

În ceea ce îl priveşte pe celălalt executor, Marius Damaschin, procesul său, disjuns din cel al lui Fieraru, continuă la Curtea de Apel Piteşti, următorul termen fiind programat pentru data de 17 februarie.

Citiţi, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

(VIDEO) Scandal într-o primărie din Argeș! Edilul a fost agresiv cu o femeie! Dosar penal pentru loviri și alte violențe

 

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/nadia-ciochina/" target="_self">Nadia Ciochina</a>

Articol scris de Nadia Ciochina

Jurnalist de investigații și editor, cu 19 experiență în presă, autor și coordonator pentru numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare: