Vedeta Zu, Mihai Morar – la un pas să fie prins de avalanșa care a lovit Cabana Capra

de | 06.02.2023 08:00 | Din ediția tipărită, După locație, După subiect, Eveniment, Importante, Județean, Național, Știri

Vedeta Zu, Mihai Morar – la un pas să fie prins de avalanșa care a lovit Cabana Capra

  • Cazat la Valea cu Pești, și Morar s-a aventurat sâmbătă seara, cu câteva ore înainte de avalanșă, pe Transfăgărășanul închis și a ajuns la Capra, unde a mâncat papanași și s-a conversat cu grupul de turiști iresponsabili care aveau să rămână sinistrați!
  • Prezența celor 50 de turiști în cabană, pe un traseu turistic închis oficial și sub amenințare de cod portocaliu, a mobilizat resurse umane și logistice impresionante pentru salvarea lor și a stârnit numeroase reacții publice de revoltă.
  •  Chiar în săptămâna nefericitului eveniment, proprietarul cabanei Capra, omul de afaceri Gheorghe Badea, a susținut în fața autorităților, subiectul Transfăgărășan.

CAPRA 1 - Vedeta Zu, Mihai Morar – la un pas să fie prins de avalanșa care a lovit Cabana Capra

CAPRA 2 - Vedeta Zu, Mihai Morar – la un pas să fie prins de avalanșa care a lovit Cabana Capra

Două avalanșe au lovit cabana Capra weekendul trecut (în noaptea de sâmbătă spre duminică). Din fericire, nu au fost victime, însă pagube materiale au fost din plin, în special în contul turiștilor, care au plecat fără mașini. Cantitățile uriașe de zăpadă dislocate au dat peste cap autoturismele din parcare, ca și cum ar fi fost de jucărie, încălicându-le unele peste altele sau lăsându-le cu roțile în sus. La cum arătau ultimele imagini de la fața locului, nămeții au înghițit cu totul unele vehicule, semn că abia la topirea zăpezii vor mai putea fi recuperate.

Cei 50 de turiști cazați acolo, veniți din Timiș, București și Argeș, la pachet cu 10 angajați ai cabanei, au trăit spaima vieții lor, mai ales că timp de câteva ore au rămas blocați în cabană, până când salvatorii de la Poliție, ISU Argeș, Jandarmi, Salvamont, Drumuri Naționale au intervenit, inclusiv cu utilaje și personal aduse din alte județe, pentru a îi debloca și a îi coborî în siguranță către autocare sau rudele care îi așteptau. Printre aceștia se aflau și mulți copii.
Forțele implicate în salvarea lor au disponibilizat rapid resurse semnificative (o autofreză de zăpadă multifuncțională, o ambulanță SMURD, o autospecială de transport persoane și victime multiple, două autospeciale de primă intervenție, două șenilate de la ISU Vâlcea și ISU Olt, un UTV de la ISU Dâmbovița și două microbuze). Numeroșii salvatori care au urcat pe munte în niște condiții inumane și-au croit drum, pe jos, folosind motofierăstraie ca să poată tăia copacii prăbușiți și să-și creeze căi de acces.

interventie capra - Vedeta Zu, Mihai Morar – la un pas să fie prins de avalanșa care a lovit Cabana Capra

Turiștii iresponsabili – și rămași fără mașinile distruse, și amendați!

Din noiembrie, Transfăgărășanul este închis începând de la kilometrul 104, iar cabana Capra se află la kilometrul 108.
Nu numai că Transfăgărășanul era oficial închis, dar întreaga zonă s-a aflat sâmbătă sub cod portocaliu de fenomene meteo extreme. Evident, prezența oamenilor în acea cabană încalcă toate regulile impuse de autorități, motiv pentru care întrebarea ce a apărut pe buzele tuturor argeșenilor care au urmărit complicata și costisitoarea operațiune de salvare a fost ce au căutat turiștii la Capra și cine răspunde de mobilizarea uriașă de forțe angrenate în recuperarea lor din creierii munților.

avalansa capra - Vedeta Zu, Mihai Morar – la un pas să fie prins de avalanșa care a lovit Cabana Capra

L-am întrebat și pe administratorul unității de cazare acest lucru, însă Aurelian Cazacu ne-a urat „o zi bună” în loc de răspuns și ne-a închis telefonul. Sigur nu așa a procedat și cu oamenii legii care au anunțat încă din dimineața evenimentului că polițiștii din cadrul Serviciului Rutier Argeș vor verifica modalitatea prin care persoanele respective au ajuns la cabană, iar dacă vor fi constatate abateri de la normele rutiere se vor lua măsurile legale în consecință.

Oamenii nu au respectat regulile, așa au ajuns acolo. Nu au ținut cont nici de semnalizări, că sunt câteva avertismente puse până la acel punct, că de la 104 e închis. Fiecare a trecut peste condițiile legale pe răspunderea lui! E ca și cum ai trece peste linia continuă!”, ne-a explicat directorul Secției Drumuri Naționale Pitești (SDN Pitești), Gheorghe Mihăiță.

IPJ Argeș a anunțat că persoanele care nu au ținut cont de acest aspect pot fi sancționate cu 6 -8 puncte și amendă între 870 și 1160 de lei.

Conform OUG 195/2002 R, privind circulaţia pe drumurile publice, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă prevăzută în clasa a III-a de sancţiuni şi cu aplicarea sancţiunii contravenţionale complementare a suspendării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 60 de zile, nerespectarea de către conducătorul de vehicul a interdicţiei temporare de circulaţie instituite pe un anumit segment de drum public.”, au mai transmis reprezentanții Poliției.

„Știți presiunea la care suntem supuși să ținem Transfăgărășanul deschis?! Iată că natura a arătat de ce nu se poate!”

Dacă se respectau indicatoarele, cabana Capra era acum închisă și nu avea turiști. Proprietarii de unități de cazare de pe Transfăgărășan fac constant solicitări, pe toate căile, pentru ca drumul să fie deschis tot timpul anului.

Știți foarte bine presiunea la care suntem supuși pentru a nu mai închide circulația în funcție de condițiile meteo și, iată că, odată și odată, trebuia să ni se arăte care este capacitatea forțelor naturii. Nu e rea-voință din partea Drumurilor Naționale, însă, din păcate, astea sunt condițiile de pe acest drum.”, a explicat șeful SDN Pitești, Gheorghe Mihăiță.

TRANSFAGRASAN BLOCAT - Vedeta Zu, Mihai Morar – la un pas să fie prins de avalanșa care a lovit Cabana Capra

Acesta a mai adăugat că operațiunea de curățare a drumului și deblocare a turiștilor a fost destul de dificilă, pentru că până în cabană s-au mai produs câteva avalanșe mai mici, care au adus roci și resturi de copaci pe carosabil, amestecate cu multă zăpadă.

Astăzi, doar o minune a făcut ca avalanșa de la cabana Capra să nu producă victime, accesul mașinilor fiind interzis pe acea porțiune de drum tocmai pentru că astfel de evenimente sunt posibile în zonă.”, au anunțat reprezentanții CNAIR.

Și dintre salvatorii forțați să facă eforturi uriașe pentru recuperarea turiștilor au venit mesaje ferme, prin vocea secretarului de stat Raed Arafat.

Dacă drumul era închis şi s-a riscat pentru a se ajunge acolo încălcând regulile înseamnă că turiştii şi-au pus viaţa în pericol, dar au pus şi viaţa pompierilor în pericol, şi nu numai a pompierilor, a întregului corp de salvatori care a fost acolo”, a comentat acesta evenimentul.

Cu o zi înainte, omul de afaceri Gheorghe Badea a vorbit de oportunitatea menținerii Transfăgărășanului deschis

Cabana Capra face parte din portofoliul unităților de cazare în care acționar este omul de afaceri Gheorghe Badea și familia acestuia. Chiar vineri, cu două zile înainte de avalanșă, le-a precizat din nou parlamentarilor și secretarului de stat din Ministerul Transporturilor, Iani Popa, cât de vitregită este zona turistică prin ținerea închisă a Transfăgărășanului.

Gheorghe Badea - Vedeta Zu, Mihai Morar – la un pas să fie prins de avalanșa care a lovit Cabana Capra

 

Avem o perlă turistică care este ținută în nămol, în praf. Cu investiții foarte reduse o putem scoate în față și acolo se creează mii de locuri de muncă, venituri, valori adăugate și multe altele. Construcția de copertine ar face să fie circulabil 360 zile din 360, pe urmă vine infrastructura rutieră, domeniul schiabil și altele. Dacă nu profităm de așa ceva înseamnă că nu suntem treziți la realitate cu dezvoltarea zonei. Cer parlamentarilor să facă front comun și să lupte pentru interesele acestui județ.”, a fost mesajul lui Gheorghe Badea.

Secretarul de stat, Iani Popa, chiar și-a arătat interesul pe acest subiect și a anunțat că în urma analizei făcute de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere au fost identificate următoarele necesități de intervenție ce vor fi prinse în studiile de fezabilitate: copertine, lucrări de scurgere a apelor, lucrări de siguranță rutieră, identificare unor zone pentru parcări și spații comerciale, belleview, identificarea unui spațiu pentru a crea o bandă destinată vechiculelor grele, panouri de informare digitală la poale pentru a oferi date despre vreme, locuri libere, vânt etc.

Prefectul: „Cabanierul trebuia să se intereseze de riscul de avalanșe!ˮ

Vineri seara, serviciul Salvamont mediatiza faptul că, în Făgăraș, riscul de avalanșă este de gradul 4 la peste 1800 de metri altitudine și de gradul 3 la altitudine mai joasă. Cu toate acestea, turiștii au ignorat toate avertismentele și interdicțiile. Și nu doar turiștii. L-am întrebat pe administratorul unității de cazare, Adrian Cazacu, dacă a fost informat că există în zonă un risc de avalanșă, că așa ar fi fost normal, replica domniei-sale fiind că ar trebui să ne facem mai bine temele. Se pare însă că avea această obligație, după cum ne-a lămurit prefectul Radu Perianu.

Riscul de avalanșă este comunicat întotdeauna unităților administrativ-teritoriale expuse, iar cabanierii și organizatorii de evenimente au obligația să se informeze de aceste avertismente, mai ales în această perioadă.”, ne-a declarat Radu Perianu.

De asemenea, s-a pus în discuție, în spațiul public, și cine plătește operațiunile de evacuare, dat fiind faptul că nu ar fi avut ce căuta turiștii acolo, cel puțin nu cu mașina. Din sursele noastre, fiind vorba de o situație de urgență, nu sunt imputate cheltuielile niciunei persoane fizice sau juridice.

turisti salvati3 - Vedeta Zu, Mihai Morar – la un pas să fie prins de avalanșa care a lovit Cabana Capra

Al doilea necaz pentru trustul HoReCa al lui Gheorghe Badea. În 2015, un incendiu de proporții a cuprins Posada Vidraru

Gheorghe Badea, cunoscut în special din segmentul de producție automotive, are și afaceri în turism, deținând mai multe unități de cazare, respectiv Posada în Curtea de Argeș, Posada Vidraru, Capra, Cumpăna, Hotel Star în Pitești și Hotel Escalade Poiana Brașov. Avalanșa care a afectat semnificativ cabana Capra nu este prima calamitate care lovește grupul HoReCA construit de familia Badea. În urmă cu aproape 8 ani, în decembrie 2015, un incendiu violent a cuprins Hotelul Posada Vidraru, aflat tot pe Transfăgărășan. Intervenția pompierilor a fost îngreunată de așezarea clădirii, pe marginea lacului, și a durat 15 ore, dar s-a reușit limitarea pagubelor. Au fost distruse două etaje, dar și alte nivele au fost afectate, printre care și centrul SPA. Hotelul a avut asigurare, iar până în luna septembrie 2016 a fost reabilitat și redeschis circuitului turistic.

Expediție cu risc major! Lui Mihai Morar i-a trecut avalanșa pe la ureche!

Morar 1 - Vedeta Zu, Mihai Morar – la un pas să fie prins de avalanșa care a lovit Cabana Capra
Înainte de închiderea ediției, grație canalelor de social-media, am descoperit că printre curajoșii care s-au aventurat sâmbătă la Cabana Capra, înainte ca avalanșa să facă prăpăd, a fost și una dintre vedetele Radio ZU, cunoscutul om de radio și televiziune, Mihai Morar. Acesta a fost cazat, împreună cu membrii echipei sale de la radio, la Hotelul Valea cu Pești, unitate care este amplasată în zona deschisă a Transfăgărășanului. Doar că Mihai Morar, matinalul de la Radio ZU, nu s-a rezumat la a-și testa Mercedesul G Class prin nămeții din jurul hotelului Valea cu Pești și a urcat și la Capra, încălcând la rândul său interdicția de a trece dincolo de kilometrul 104.

morar colaj - Vedeta Zu, Mihai Morar – la un pas să fie prins de avalanșa care a lovit Cabana Capra

Chiar el a postat pe Instagram și Facebook, reeluri cu Cabana Capra înainte de a fi lovită de avalanșă și cu mașina abia zărindu-se printre „zidurile” înghețate de omăt.
Câteva ore mai târziu, a venit cu un mesaj înduioșător despre persoanele minunate pe care le-a lăsat acolo, când s-a întors, în mod providențial, la Valea cu Pești.

Mă rog ca toți de la cabană să fie bine și în siguranță. Aseară am urcat până la Capra, am intrat pentru cafea și papanași. Și ne-am bucurat de o întâlnire cu oameni faini, curajoși și muncitori. Ne-am despărțit cu un «Doamne ajută!» și cu bucuria că merită să mergi până la capătul drumului, în creierii munților, pentru a întâlni oameni.”, a scris acesta pe profilul său de Instagram.

Morar 4 - Vedeta Zu, Mihai Morar – la un pas să fie prins de avalanșa care a lovit Cabana Capra

Deși am încercat să îl contactăm pentru a afla ce sentimente îl încearcă după ce i-a suflat avalanșa în ceafă și a scăpat ca prin urechile acului de o așa nenorocire, Mihai Morar nu a răspuns apelului telefonic.

WhatsApp Image 2023 02 05 at 19.28.11 - Vedeta Zu, Mihai Morar – la un pas să fie prins de avalanșa care a lovit Cabana Capra

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

(VIDEO) Ei sunt deștepții prinși de avalanșă pe Transfăgărășanul închis!

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/oana-bahrim/" target="_self">Oana Bahrim</a>

Articol scris de Oana Bahrim

Jurnalist cu 18 ani de experiență în presă cu peste 5000 de titluri publicate și cu implicare în numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare: