118 școli au fost evaluate cu risc seismic. Ce măsuri s-au luat

de | 15.02.2023 19:18 | Administrație, După locație, După subiect, Eveniment, Județean, Național, Știri

Astăzi, premierul Nicolae Ciucă a declarat că există 118 şcoli care au fost evaluate cu risc seismic 1 și a fost luată decizia să se analizeze modalitatea prin care aceste şcoli ”să intre în reabilitare imediat”. De cealaltă parte, Ministerul Educaţiei a anunțat că a dispus ”mai multe măsuri imediate” privind limitarea riscului seismic în unitățile de învățământ.

Premierul Nicolae Ciucă a precizat, în ședința de Guvern, că începând de joi va fi constituit un grup interinstituţional de lucru sub directa sa coordonare, având ca domenii principale de urmărit prevenirea, pregătirea şi răspunsul în situaţii de urgenţă, urmare a cutremurelor petrecute zilele trecute în zona Olteniei. Șeful Executivului a precizat că, în prezent, sunt 118 școli care au fost evaluate cu risc seismic 1, arată cei de la fanatik.ro. La finalul ședinței Executivului, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a precizat că cele 118 şcoli încadrate în gradul 1 de risc seismic vor fi prioritate pentru programele guvernamentale, iar Executivul va interveni în regim de urgenţă acolo unde este nevoie de finanţare.

”Vor fi prioritate pentru programele guvernamentale”

”Cele 118 şcoli care sunt la acest moment în evidenţele autorităţilor statului român, indiferent de numele acelei autorităţi, ca fiind în situaţie de risc seismic gradul 1, mai ales în contextul recentului cutremur din regiunea Oltenia, ele vor fi prioritate pentru programele guvernamentale. (…) Acolo unde este nevoie de finanţare suplimentară, Guvernul va interveni în regim de urgenţă şi premierul a cerut ca aceste şcoli să fie tratate cu prioritate. (…) Din datele pe care le am la acest moment, dar, desigur, pentru detalii putem reveni, pentru mai multă siguranţă, dar, din datele pe care le am, cele 118 şcoli despre care vorbim acum ca fiind identificate în risc seismic de gradul 1 au fost identificate ca urmare a unui program derulat la nivel naţional; sunt, din ceea ce ştiu, peste 2.500 de şcoli care au fost deja evaluate în acest sens. Iar pe lângă accelerarea procedurilor pentru demararea şi încheierea rapidă a procesului de consolidare la risc seismic pentru aceste 118 şcoli, la nivelul Guvernului s-a luat şi decizia de a accelera sistemul de evaluare pentru a avea o acoperire cât mai rapidă şi a evaluării extinse. Deci, acest proces, care oricum era în derulare, va fi accelerat, pentru a avea o evidenţă cât mai exactă şi cât mai rapidă în raport cu şcolile”, a declarat Dan Cărbunaru, potrivit Agerpres.

Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a precizat, la finalul ședinței Executivului, că în şedinţa grupului interinstituţional pentru prevenirea, pregătirea şi răspunsul la riscul seismic anunţată de premierul Nicolae Ciucă urmează să fie prezentată o situaţie la zi a clădirilor de şcoli cu risc seismic care nu au finanţare, precizând că lista şcolilor încadrate cu gradul 1 de risc seismic se află la Ministerul Educaţiei.Totodată, acesta a mai precizat că la Ministerul Educaţiei există un program finanţat din fonduri de la Banca Mondială, în care sunt cuprinse 70 de clădiri de şcoli.

Măsuri la nivelul Ministerului Educației

Ministerul Educației a publicat pe site-ul instituției o informare prin care anunță că au fost dispuse mai multe măsuri imediate privind limitarea riscului seismic în unitățile de învățământ.

Iată ce măsuri a dispus Ministerul Educației:

  • Transmiterea unei adrese către conducerea Ministerului Dezvoltării, prin care este solicitată o situație defalcată pe județe a clădirilor cu destinația unități de învățământ care sunt expuse riscului seismic și care urmează să fie consolidate sau care se află deja în curs de consolidare seismică. În acest context, a fost solicitată și o întrevedere pentru a discuta pașii concreți care trebuie parcurși în vederea consolidării unităților de învățământ.
  • Li s-a solicitat, tuturor inspectoratele județene/al municipiului București, evidența planificării activităților de simulare pentru situații de urgență existente la nivelul fiecărei unități de învățământ din subordine. Menționăm că, potrivit Protocolului privind pregătirea în domeniul situațiilor de urgență a copiilor, elevilor și studenților din învățământul național preuniversitar și superior, încheiat între Ministerul Educației și Ministerul Afacerilor Interne, fiecare instituție de învățământ are obligația de a organiza, conform unei planificări realizate la începutul anului școlar, exerciții practice de simulare privind modul de comportare și de acțiune în cazul producerii unei situații de urgență.
  • Ministerul Educației a trimis, din nou, inspectoratelor județene Protocolul privind pregătirea în domeniul situațiilor de urgență a copiilor, elevilor și studenților din învățământul național preuniversitar și superior. În baza acestui protocol, conducerea inspectoratelor școlare are obligația de a analiza modul de organizare a acestor activități de simulare pentru situații de urgență în unitățile de învățământ.
  • Inspectoratele școlare județene/al municipiului București au fost informate cu privire la faptul că trebuie să se asigure că toate unitățile din subordinea Ministerului Educației (CCD, Palatele Copiilor, Cluburile Elevilor, Cluburile Sportive Școlare) vor aplica prevederile Legii nr. 212/2022 privind unele măsuri pentru reducerea riscului seismic al clădirilor. Potrivit legii, conducătorii instituțiilor publice vor dispune, până la data de 1 ianuarie 2025, începerea expertizării tehnice a clădirilor cu destinația unități sau instituții de învățământ construite înainte de anul 1978, pentru încadrarea acestora într-o clasă de risc seismic și pentru fundamentarea măsurilor de intervenție. Expertizele tehnice pentru încadrarea clădirilor și pentru fundamentarea măsurilor de intervenție vor fi încheiate până la data de 1 iunie 2026.

Totodată, Ministerul Educației va dispune, în zilele următoare, următoarele măsuri:

  • Diseminare, către inspectoratele școlare județene, în vederea prelucrării și distribuirii în unitățile de învățământ, a surselor oficiale de informare (realizate de DSU, IGSU) cu privire la comportamentul în caz de cutremure și alte situații de urgență.
  • Crearea, pe site-ul Ministerului Educației, a unei secțiuni dedicate, care va cuprinde materialele informative diseminate prin inspectoratele școlare județene/al municipiului București cu privire la măsurile privind comportamentul și protecția în caz de cutremure. În aceeași secțiune, va fi introdusă și planificarea activităților de simulare pentru situații de urgență, transmisă de inspectoratele județene pentru unitățile de învățământ din subordine.

Foto descriptiv. Foto Romaniamama.ro

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Lucrările sunt aproape finalizate. Poze cu noile locuințe sociale din Pitești

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Ultimele articole