Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a anunțat că toate apelurile pentru proiectele Programului Dezvoltare Durabilă, vor fi lansate până la sfârșitul anului în curs. Printre obiective se numără 6.977 km conducte noi sau optimizate pentru rețeaua de apă și canalizare.
Programul Dezvoltare Durabilă beneficiază de o alocare totală de 5.254.203.319 euro și va crea premisele pentru realizarea coeziunii sociale, economice și teritoriale prin sprijinirea unei economii cu emisii scăzute de gaze cu efect de seră, astfel încât să se atingă neutralitatea climatică până în 2050 și să se asigure utilizarea eficientă a resurselor naturale.
15 din cele 16 apeluri, deschise în trimestrul 3
Ministerul a anunțat că printre obiective se numără 6.977 km conducte noi sau optimizate pentru rețeaua de apă și canalizare, peste 1.400 km conducte ale rețelei de transport și distribuție a gazelor nou construite sau reabilitate, peste 1.100.000 de beneficiari de măsuri de protecție împotriva inundațiilor și 955 ha protejate. ”Conform calendarului stabilit pentru lansarea apelurilor prin programele aferente Politicii de Coeziune în 2023, în a doua jumătate a acestui an vor fi lansate toate apelurile pentru proiecte de investiții în domenii precum apă și apă uzată, eficiență energetică, gestionarea deșeurilor sau infrastructura de gaze finanțate prin Programul Dezvoltare Durabilă (PDD)”, se. arată în postarea publicată pe pagina de Facebook a Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene. 15 din cele 16 apeluri sunt programate a fi deschise în trimestrul 3 al acestui an, ultimul apel urmând a fi lansat în trimestrul 4.
”Implementarea Programului Dezvoltare Durabilă este o modalitate concretă pentru creșterea calității vieții românilor. Este foarte important că cele 5,25 miliarde de euro sunt puse pe masă chiar de anul acesta, pentru că se vor deschide toate apelurile de proiecte, de la cele care vizează infrastructura de apă și apă uzată până la proiecte care asigură o mai bună gestionare a deșeurilor, extinderea și modernizarea rețelei de gaze naturale sau eficiența energetică. Astfel, va exista suficient timp pentru implementarea în bune condiții a proiectelor și pentru aplicarea prevederilor referitoare la achizițiile publice, a cerințelor de eligibilitate și pentru realizarea indicatorilor de realizare și de rezultat asumați la nivel de program. Investițiile vizează peste 6.900 de km de conducte pentru apă și 1.400 km de conducte pentru rețeaua de transport de gaze”, a transmis ministrul Marcel Boloș, potrivit informării publicate pe pagina de Facebook a instituției.
Foto descriptiv.
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro: