Silvicultorii sunt revoltați pe intențiile guvernului de a privatiza până și pădurea!

de | 02.03.2023 16:45 | Din ediția tipărită, Județean, Lifestyle, Național, Știri

Silvicultorii au ieșit recent în stradă, în semn de protest față de inițiativa guvernului de a reorganiza majoritatea regiilor autonome existente, prin divizarea activităților de serviciu public de activitățile comerciale. Printre protestatari s-a aflat și Gogu Davidescu, fost prefect și fost director al Direcției Silvice Argeș. Potrivit acestuia, sub pretextul unor aşa-zise condiţionalităţi impuse de Comisia Europeană sau de OECD (Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică) s-ar intenționa și înstrăinarea, prin privatizare, a puținelor resurse naturale pe care statul român le mai deținea. Nici Armand Chiriloiu, actualul șef al Direcției Silvice Argeș, nu este de acord cu intențiile guvernului și crede că pădurea ar trebui să fie și pe mai departe gestionată economic tot de către stat.

„Pădurile României nu sunt de vânzare!”

Potrivit Proiectului de lege inițiat în data de 14 decembrie de Guvernul României, care vizează modificarea și completarea O.U.G nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, toate activitățile comerciale ale regiilor autonome vor fi organizate în societăți pe acțiuni sau societăți cu răspundere limitată, într-un interval de cel mult trei ani de la data adoptării modificării legislative. Sindicatele din silvicultură cred că, astfel, lemnul românesc va încăpea pe mâinile anumitor grupuri de interese, motiv pentru care au organizat un miting de protest în faţa guvernului, solicitând Executivului să renunţe la ideea privatizării pădurilor.

„5.000 de silvicultori vor transmite mesajul celor care îngrijesc zi de zi pădurea şi cărora le pasă cu adevărat de soarta codrilor româneşti: Pădurile României nu sunt de vânzare! Guvernul României nu are un mandat democratic pentru privatizarea pădurilor ţării, iar Parlamentul României trebuie să apere proprietatea publică şi interesul naţional! Guvernul României şi Parlamentul României trebuie să-şi păstreze demnitatea şi să nu cedeze presiunilor de a feudaliza/parcela ţara sub pretextul unor aşa-zise condiţionalităţi impuse de Comisia Europeană sau de OECD.ˮ, au transmis sindicatele din Silvicultură, care consideră că „adoptarea în regim de urgenţă a unui act normativ de o asemenea importanţă strategică, fără consultarea partenerilor sociali direct afectaţi şi fără existenţa unui studiu de impact, reprezintă o încălcare flagrantă a principiilor de bază, atât ale Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, cât şi ale instituţiilor Uniunii Europene care coordonează implementarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă în statele membre, susţin sindicaliştii”.

padure intentie guvern

În termen de 3 ani de la data intrării în vigoare a prezentei legi, întreprinderile publice prevăzute în Ordonanţa de urgenţă a Guvernului (…) care desfăşoară în principal activităţi economice, se reorganizează de către autorităţile publice tutelare competente prin divizarea activităţilor de serviciu public de cele comerciale. Activităţile comerciale divizate vor fi organizate în societăţi pe acţiuni sau în societăţi cu răspundere limitată, potrivit prevederilor prezentei legi. De la data intrării în vigoare a prezentei legi nu se mai înfiinţează noi regii autonome care desfăşoară în principal activităţi economice.ˮ, se precizează în document.

Armand Chiriloiu

Armand Chiriloiu: „Trebuie făcut ceva, pentru că pădurea e a statului, e bun de interes public”

Actualul director al Direcției Silvice Argeș, Armand Chiriloiu, crede că privatizarea nu ar aduce nimic bun. Mai mult, acesta nu înțelege cine a impus această condiționalitate, cât timp alte state membre OCDE nu au fost obligate să privatizeze fondul forestier.

Nu cred că este normal ca lucrurile să se trateze în această manieră, adică să se separe partea administrativă de cea economică. Mi se pare normal ca pădurile să fie gestionate de către stat. Nu cred că un privat poate face mai mult profit decât facem noi, vânzând materialul lemnos prin licitație. Din acest punct de vedere, privatizarea nu ar aduce niciun plusvaloare. Că se poate face o redimensionare a structurii, o reorganizare, este altceva, dar prin privatizare, lemnul nu se poate vinde mai bine ca acum. Înțeleg că este o problemă asumată pentru OCDE și că se pierd 15 miliarde fonduri europene în caz contrar. Dar nu știu cine a impus condiționalitatea aceasta care nu este valabilă pentru celelalte state. Trebuie făcut ceva, pentru că pădurea e a statului, e bun de interes public. Sper ca Parlamentul să împiedice acest lucru, pentru că proiectul e deja în Senat și a trecut de niște comisii.”, ne-a declarat directorul Armand Chiriloiu.

Gogu Davidescu

Gogu Davidescu: „Am ajuns să fim slugile Europei, nu mai avem nici orgoliu, nici onoare!”

Intențiile guvernului echivalează cu o nouă înstrăinare a resurselor naturale ale țării, crede și Gheorghe Davidescu, fost director al Direcției Silvice Argeș.

Am fost la miting, în fața Guvernului, pentru a protesta față de intenția  de a privatiza inclusiv pădurile. Am fi prima țară din Uniunea Europeană care renunță la pădurile statului. Sunt 27 de țări în UE în care statul are un cuvânt de spus și are în administrare majoritatea suprafețelor fondului forestier. Noi vrem să vindem și acest bun. Am vândut toate resursele, au mai rămas doar pădurile și sarea. De ce vrem să vindem și acest aur verde? Am ajuns să fim slugile Europei, nu mai avem nici orgoliu, nici onoare. I-am lăsat pe ucraineni să ne sape 7 metri în Deltă ca să-și transporte grânele, iar fermierii români stau cu marfa blocată. Suntem de râsul lumii.”, ne-a declarat Gheorghe Davidescu

 


Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/iulia-badulescu/" target="_self">Iulia Bădulescu</a>

Articol scris de Iulia Bădulescu

Jurnalist cu 21 de ani de experiență în presă, fiind specializată pe secțiunile de politică, administrație și pamflet, cu abilități editoriale complexe. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Comunicare.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Armand Chiriloiu | Gogu Davidescu | Guvernul României | OCDE | Parlamentul României

Ultimele articole