Este implicată în viața comunității sale încă dinainte de a intra în politică, domeniu în care a făcut pasul în 2014, după ce și-a clădit o carieră solidă în avocatură. Din 2022, este și președinte al Organizației de Femei a PNL Argeș. Este implicată constant în tot felul de proiecte sociale, educaționale sau de caritate. De anul trecut, este unul dintre avocații care au spus „da” proiectului național „Fii avocat în școala ta!”, organizat de Uniunea Barourilor din România, prin decanul Baroului Argeș, Luminița Ioana. Crede că în politică ajung cu precădere bărbați nu pentru că ar fi mai competenți sau mai bine pregătiți, ci pentru că își doresc mai mult și acționează, iar acesta este și sfatul pe care îl are pentru femei: să îndrăznească să facă acest pas dacă își doresc. Restul este doar o chestiune de timp.
Elementele-cheie cu care asociază succesul unei doamne în domeniile de activitate pe care le reprezintă sunt construite în jurul conceptului de seriozitate, cu toate nuanțele lui:
Ca avocat, în mod evident, vorbim în primul rând de o pregătire temeinică, de profesionalism. Apoi vorbim de etică, pentru că trebuie să-ți respecți și meseria, și clientul și, înainte de toate, să te respecți pe tine. În calitate de femeie implicată în politică, cred că cel mai important este să nu-ți stabilești succesul drept target, pentru că acolo nu vorbim despre succes personal, vorbim despre binele public. Politica este doar o pârghie pe care am ales să o accesez pentru a putea face mai mult bine. Este drept, ca să ajungi în această postură, ai nevoie de multă răbdare și determinare pentru a trece peste toate impedimentele care vin la pachet cu viața de partid. Important este să nu uiți importanța lucrurilor care te mână în luptă și să realizezi că fiecare om bun care renunță la lupta sa reprezintă tot atâtea locuri goale lăsate pe mâna oportuniștilor de profesie.”
Cristina Ghineț apreciază să societatea românească nu a aplică încă, în mod real, principiul egalității de gen și asta pentru că am început târziu să pășim în această direcție, dar și pentru că „nu stă în genetica bărbatului dorința firească de a împărți pârghiile puterii sau ale influenței cu jumătatea sa pe care o consideră… mai bună doar în teorie.”
Pornind de la faptul că încă nu se poate vorbi despre egalitate de gen în societatea românească, PNL – prin președintele Alina Gorghiu, vrea să introducă obligativitatea ca femeile să fie reprezentate pe liste, pe locuri eligibile, în proporție de 30%. Așa s-a procedat în foarte multe țări, pentru că această egalitate de gen nu a venit prea… natural nicăieri. Noi ne-am desprins destul de curând de modelul societății patriarhale, de aceea sunt conștientă că lucrurile se vor schimba și odată cu generațiile care vor veni. Dar trebuie să facem pași în acest sens! Mă uit la copiii noștri și realizez că, pentru ei, lumea nu se împarte în femei și bărbați și că misoginismul aproape că este doar un concept de dicționar. Din fericire, în PNL am parte de colegi pentru care femeile și bărbații nu pot fi altceva decât parteneri egali care se sprijină reciproc. Faptul că avem o femeie la conducerea filialei cred că a schimbat mult optica și acesta este doar începutul.”, explică domnia-sa.
Chiar și în condițiile acestui dezechilibru, Cristina Ghineț nu consideră că putem vorbi despre un status femei versus bărbați când se pune problema leadershipului și că diferența reiese, de fiecare dată, din calitatea profesională și a celor evaluați.
Într-adevăr, și mediul de business, ca și cel politic, este o zonă populată în special de bărbați. Însă o femeie stăpână pe ea și suficient de determinată și relaxată ca atitudine își va găsi de fiecare dată locul pe care îl merită și care i se potrivește.”
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro: