Ambulanţa Argeş şi Spitalul Valea Iaşului trebuie să primească 400.000 de lei despăgubiri de la Hexi Pharma

de | 10.03.2023 20:30 | Din ediția tipărită, După subiect, Eveniment, Știri

Dosarul dezinfectanţilor diluaţi s-a prescris, inculpaţii au scăpat, dar compania trebuie să plătească milioane de lei unităţilor medicale păgubite.

La sfârşitul anului 2015, dezvăluirile jurnaliştilor de la „Libertatea” privind practicile companiei Hexi Pharma de a dilua dezinfectanţii folosiţi în spitalele din România au zguduit lumea medicală, declanşând unul dintre cele mai mari scandaluri de corupţie. Descoperirea venea la scurt timp după ce zeci de tineri prinşi în incendiul de la „Colectiv” şi-au pierdut viaţa nu din cauza flăcărilor, ci din cauza infecţiilor căpătate în spitalele igienizate inclusiv cu „apa de ploaie” vândută de Hexi Pharma pe post de dezinfectanţi. La scurt timp, patronul companiei, Dan Condrea, a murit într-un accident suspect, după ce maşina pe care o conducea a intrat într-un copac cu 160 km/oră, rămânând ca oamenii săi de încredere să dea socoteală în faţa procurorilor.

Dosar tergiversat până la prescriere

Flori Dinu, directorul general al Hexi Pharma, şi Mihail Leva, directorul de producţie, au fost trimişi în judecată în două dosare, pe de o parte pentru înşelăciune, pe de altă parte pentru evaziune fiscală. Dosarul în care cei doi foşti directori au fost acuzaţi de înşelăciune a fost închis definitiv săptămâna trecută, după şase ani prin instanţe inculpaţii scăpând fără a putea fi traşi la răspundere din cauză că procesul s-a lungit prea mult şi faptele s-au prescris. Astfel, oamenii care au girat vânzarea de dezinfectanţi diluaţi chiar şi de 2000 de ori(!!!) către 340 de spitale din România au fost „spălaţi” ca la Nufărul de justiţia care a tergiversat procesul până la prescriere.

În acelaşi timp, însă, compania Hexi Pharma a fost obligată de instanţă să plătească despăgubiri unor spitale şi unităţi medicale cu care avea contracte de livrare biocide, printre care şi instituţii din Argeş. Astfel, ca urmare a deciziei Curţii de Apel Bucureşti, Spitalul de Pneumoftiziologie „Sf. Andrei” de la Valea Iaşului ar trebui să primească 190.336,25 lei, în vreme ce Serviciul Judeţean de Ambulanţă Argeş are de recuperat suma de 204.664,78 lei.

Parte civilă în dosar, Spitalul Judeţean de Urgenţă Piteşti a declarat apel împotriva sentinţei iniţiale de la Tribunalul Bucureşti, însă nici la Curtea de Apel nu a avut câştig de cauză: „Curtea respinge ca nefondat apelul declarat de către apelanta parte civilă Spitalul Judeţean de Urgenţă Piteşti, având în vedere exigenţele art. 371 Cod procedură penală şi împrejurarea că doar SC Hexi Pharma Co SRL a fost trimisă în judecată pentru o infracţiune de prejudiciu” – se arată în decizia instanţei. De asemenea, judecătorii au mai dispus interzicerea producerii și comercializării de biocide, pe o perioadă de 5 ani, pentru Hexi Pharma.

Epilog

Dosarul Hexi Pharma s-a prescris, inculpaţii au scăpat. În urma incendiului de la Colectiv, 65 de tineri şi-au pierdut viaţa. Unii pentru că au contactat infecţii nosocomiale în spitalele dezinfectate cu biocide diluate. Ca ei, alte zeci, poate chiar sute de români au pierit răpuşi de bacterii şi microbi căpătate prin spitale. Lor cine le mai face dreptate?

Citiţi, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Sentinţe revoltătoare în Argeş! 1 an şi jumătate închisoare pentru sex cu un copil de 11 ani

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/nadia-ciochina/" target="_self">Nadia Ciochina</a>

Articol scris de Nadia Ciochina

Jurnalist de investigații și editor, cu 19 experiență în presă, autor și coordonator pentru numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare:

Ultimele articole