Sentinţe revoltătoare în Argeş! 1 an şi jumătate închisoare pentru sex cu un copil de 11 ani

de | 09.03.2023 20:47 | Știri, Din ediția tipărită, După subiect, Eveniment, Importante, Județean

Datele reies dintr-un raport al Inspecţiei Judiciare.

Într-un acces de transparenţă fără precedent, Inspecţia Judiciară a publicat recent rapoartele încheiate pe parcursul anului trecut în urma acţiunilor de control derulate de către instituţie la instanţele şi parchetele din ţară. Unul dintre aceste documente reprezintă un raport de control tematic privind investigarea și soluționarea cauzelor privind infracțiuni la viața sexuală cu victime minore.

În linii mari, controlul a vizat evaluarea modului în care instanțele și parchetele apreciază valabilitatea consimțământului victimei minore prin raportare la vârsta acesteia. În acest sens, echipele de control au solicitat instanţelor şi parchetelor lista dosarelor având ca obiect infracțiunile privitoare la viața sexuală implicând victime minore, precum și hotărârile judecătorești și soluțiile de netrimitere în judecată care pun în discuție valabilitatea consimțământului victimelor minore ale infracțiunilor privitoare la viața sexuală, urmând ca verificările să vizeze un eșantion de 5% dintre cauzele din prima categorie, respectiv 20% dintre cauzele din cea de-a doua categorie.

La nivelul instanţelor şi parchetelor din circumscripția Curții de Apel Pitești, în perioada de referință, au fost soluționate definitiv un număr de 159 cauze cu obiectul menționat, din care:

  • viol – 42 cauze;
  • act sexual cu un minor – 89 cauze;
  • agresiune sexuală – 22 cauze;
  • corupere sexuală – 4 cauze;
  • racolare minori – 2 cauze.

►Cele mai multe acorduri de recunoaştere a vinovăţiei – încheiate la Judecătoria Câmpulung

La nivelul instanţelor argeşene, au fost încheiate 11 acorduri de recunoaştere a vinovăţiei, mai exact agresorii au recunoscut că au întreţinut relaţii sexuale cu minori şi au scăpat cu pedepse mai blânde, majoritatea la Judecătoria Câmpulung. Mult prea blânde, însă, în unele cazuri, cum este cel al unei victime de doar 11 ani, pentru care inculpatul a primit doar un an şi şase luni de închisoare cu suspendare, în vreme ce într-un alt dosar s-a dispus o condamnare de 2 ani cu suspendare pentru act sexual cu un copil de 12 ani!

În ciuda vârstei fragede a unora dintre victime, în unele cazuri instanțele au reținut valabilitatea consimțământului victimelor minore, având în vedere drept criterii de apreciere diverse aspecte precum declarația persoanei vătămate, dar chiar şi declaraţia inculpatului, faptul că victima era bine dezvoltată şi părea mai mare decât vârsta din certificatul de naştere sau absenţa unor dovezi de constrângere fizică.

De exemplu, într-un dosar instrumentat de Judecătoria Câmpulung, pentru magistraţi a contat în luarea deciziei faptul că persoana vătămată a recunoscut că şi-a început viaţa sexuală la vârsta de 11 ani, că nu a avut alţi parteneri şi doreşte să-şi continue relaţia cu inculpatul şi că nu se va reîntoarce în casa mamei sale

►Consimţământul victimei considerat valabil pentru că fata părea mai mare decât era!

Într-un alt caz, aflat pe rolul Judecătoriei Topoloveni, judecătorul a ţinut cont şi de faptul că vârsta persoanei vătămate era de 12 ani, însă aceasta avea o dezvoltare somatică precoce, respectiv o greutate de 68 kg și o înălțime de 1,60 m!

Comportamentul victimei înainte de întreţinerea raporturilor sexuale i-a scăpat de ani grei de puşcărie pe unii dintre inculpaţi.  De exemplu, într-un dosar de la Judecătoria Piteşti, a fost considerată circumstanţă atentuantă faptul că „persoana vătămată a plecat de la domiciliu spunând că merge la meditaţii la matematică, însă s-a întâlnit cu inculpatul în locul stabilit anterior. Împreună s-au deplasat în spatele şcolii generale unde au întreţinut un raport sexual consimţit”.

minori viata sexuala raport inspectia judiciara

►„Dacă nu îmi dai un mesaj în 5 minute, mă omor eu cu mâna mea!”

Într-un alt dosar, s-a considerat că mesajele trimise pe reţelele de socializare „reflectă sentimentele de afecţiune pe care minora le avea faţă de inculpat („eu ţin la tine, prostule, dar degeaba”; „dacă ţineai cu adevărat la mine nu te mai puneai cu handicapata de… la o săptămână după ce nu am mai vorbit eu cu tine”; „tu crezi că sunt mică şi proastă. Nu e aşa, îţi spun”), precum şi şantajul emoţional pe care îl folosea minora în privinţa inculpatului („dacă nu îmi dai un mesaj în 5 minute, mă omor eu cu mâna mea”; „te iubesc” – cuvinte însoţite de o fotografie sugestivă reprezentând o palmă însângerată)”.

În legislaţia actuală, actul sexual cu un minor se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani, dacă victima are între 13 şi 15 ani, şi de la 2 la 7 ani, dacă victima este mai mică de 13 ani. Pedepsele sunt mai aspre în cazul în care între victimă şi agresor există relaţii de rudenie.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

60% din dosarele DIICOT Piteşti sunt pe trafic de droguri, 10% pe pornografie infantilă

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/nadia-ciochina/" target="_self">Nadia Ciochina</a>

Articol scris de Nadia Ciochina

Jurnalist de investigații și editor, cu 19 experiență în presă, autor și coordonator pentru numeroase proiecte media.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Inspecţia Judiciară | Judecătoria Câmpulung

Ultimele articole