Alina Gorghiu: ”Lansăm azi un ghid care va ajuta mulți copii să nu mai cadă victime violenței și abuzurilor”

de | 13.03.2023 17:31 | Național, Politic, Știri

Preşedinta interimară a Senatului, Alina Gorghiu, a făcut apel la instituţiile abilitate să sprijine promovarea Ghidului privind prevenirea situaţiilor de violenţă asupra copiilor şi tinerilor din centrele rezidenţiale.

”Mă bucur să particip astăzi la lansarea Ghidului privind prevenirea situațiilor de violență asupra copiilor și tinerilor din centrele rezidențiale. Felicit grupul parlamentar al PNL din Senat, în special pe colega Lucica Muntean, și Institutul Român pentru Drepturile Omului pentru eforturile aduse la redactarea acestui document. Felicit, de asemenea, fiecare grup parlamentar care a contribuit activ la munca din această Comisie de anchetă, pe care am avut onoarea să o conduc o bună bucată de timp.

Violența și abuzurile de orice fel reprezintă o realitate dură pentru mulți copii și tineri din România. Multe cazuri și dintre cele mai grave se întâlnesc în centre rezidențiale. Amploarea fenomenului rămâne necunoscută, multe traume nefiind raportate.

De ce? Victima nu știe că poate raporta orice fel de abuz împotriva sa, nu știe cui să se adreseze, nu știe că statul are pârghii pentru a-i asigura protecția sau… ceea ce e și mai trist, ascunde sub tăcere ce i se întâmplă.

Motivele? Frică față de agresor, rușinea socială… sau chiar propria învinovățire că a făcut ceva greșit”, a precizat senatoarea PNL, potrivit comunicatului transmis.

Alina Gorghiu a amintit despre faptul că a cerut înfiinţarea Comisiei speciale de anchetă care să investigheze cazurile abuzurilor sexuale şi fizice asupra minorilor.

”Am solicitat, anul trecut, înființarea la Senat a Comisiei speciale de anchetă privind investigarea cazurilor de abuzuri sexuale sau a oricăror abuzuri fizice împotriva minorilor din serviciile de tip rezidențial aflate în subordinea Direcțiilor Generale de Asistență Socială și Protecție a Copilului (DGASPC). Obiectivele urmărite: identificarea viciilor sistemice și stabilirea măsurilor necesare și imediate pentru a putea asigura acestor copii o viață fără abuz, fără violență.

Mulțumesc tuturor celor care au răspuns invitațiilor Comisiei de a ajuta în acest demers: șefi de  DGASPC-uri, reprezentanți ai Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, ai MAI, de la Cancelaria prim-ministrului, de la CSM, Procurorul general, Avocatul Poporului, Consiliul Tinerilor Instituționalizați, ONG-uri, Colegiul Psihologilor din România.

Și nu am cum să nu semnalez aici un proiect la care am muncit mult cu colegii din Comisia parlamentară de anchetă și care a devenit Legea 51/2023, chiar la începutul aceste luni. Concret, în timpul audierilor unui copil martor sau chiar victimă a infracțiunilor va fi prezent și un psiholog. Era nevoie de această lege! Pentru că frica de repercusiuni a victimei sau a martorului a contribuit la trecerea sub tăcere a multor cazuri de abuz în centrele de tip rezidențial.

Vizitele în teritoriu ale membrilor Comisiei au constituit un alt punct important pe agenda activității. Eu am mers în Argeș. Și ce am văzut la Complexul de tip familial Valea Mare, din Ștefănești, mi-a confirmat că, atunci când există implicare și afecțiune, orice copil poate avea o viață fericită. Din păcate, nu la fel se prezintă situația la nivelul întregii țări!”, a explicat Alina Gorghiu, potrivit sursei citate. 

”Acest ghid trebuie să fie cunoscut tuturor”

Preşedinta interimară a Senatului a mai precizat că voinţa politică pentru a elimina abuzurilor asupra copiilor nu a fost niciodată mai accentuată ca acum.

”Citez un singur pasaj din raportul Comisiei: ”185 de dosare penale care privesc abuzurile asupra minorilor din sistemul de protecție au fost înregistrate în perioada 2020 – 1 aprilie 2022”. Nu e un număr oarecare, reprezintă dramele a 185 de copii. Și care rămân vulnerabili pe viață! Dar acest număr reprezintă doar vârful icebergului. În realitate, numărul acestor abuzuri este mult mai mare.

Lansăm azi un ghid care va ajuta mulți copii să nu mai cadă victime violenței și abuzurilor. Și să înțeleagă că dispun de un rol activ și important în combaterea acestui fenomen. S-a muncit mult pentru elaborarea ghidului. Recomandările practice din ghid, direcțiile de educație și protecție cu ajutorul instrumentelor pozitive și nonviolente de parentalitate și de formare și care se adresează, în mod special, victimelor violenței, îi vor ajuta în mod real.

Eu cred, însă, că acest ghid trebuie să fie cunoscut tuturor. Și fac apel la instituțiile abilitate să ajute la promovarea sa”, a mai declarat Alina Gorghiu, potrivit sursei citate.

”Respectarea drepturilor și demnității copiilor și tinerilor nu e moft”

Totodată, preşedinta interimară a Senatului a mai precizat că voinţa politică pentru a elimina abuzurilor asupra copiilor nu a fost niciodată mai accentuată ca acum: ”Respectarea drepturilor și demnității copiilor și tinerilor nu e moft. E obligație. Iar voința politică pentru eliminarea abuzurilor de orice fel împotriva copiilor, pentru respectarea și promovarea drepturilor lor nu a fost niciodată mai accentuată ca în acest moment. De aceea, am inițiat și demersul, la sugestia Salvaţi Copiii, de constituire a unei comisii comune a Parlamentului. Ea va avea ca obiect de activitate consolidarea procesului de legiferare privind drepturilor și politicilor dedicate copiilor, dar și îmbunătățirea condițiilor de dezvoltare, protecție și educație.

E nevoie, însă, de mai mult! De investiții mai mari în măsuri de protecție socială și programe de educație, de creșterea gradului de conștientizarea, de consolidarea rețelelor instituționale de sprijin și îngrijirea de calitate care să faciliteze recuperarea și reziliența copiilor care au suferit orice formă de violență”.

Foto: arhivă.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Alina Gorghiu: Din grijă pentru protecția maternității, noi proiecte PNL

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: