România dă ceasurile înainte! Cum ne afectează trecerea la ora de vară

de | 24.03.2023 19:23 | Știri, După locație, După subiect, Lifestyle, Național

România dă ceasurile înainte! Cum ne afectează trecerea la ora de vară

În acest weekend, România va trece la ora de vară. Prin urmare, ceasurile se vor da înainte cu o oră. În 2023, România trece la ora de vară în noaptea de 25 spre 26 martie. Astfel, ora 03:00 va deveni ora 04:00, iar ziua de duminică, 26 martie, va fi cea mai scurtă din an, urmând să aibă 23 de ore.

De asemenea, în noaptea respectivă vom dormi mai puțin cu o oră. Schimbarea orei se produce de două ori pe an, în lunile octombrie și martie.

Cum ne afectează trecerea la ora de vară

Schimbarea orei poate afecta mulți oameni, atât din punct de vedere fizic, cât și psihic, potrivit specialiștilor.

Medicul Tudor Ciuhodaru spune că această trecere de la ora de iarnă la ora de vară poate afecta 20% dintre oameni, în special pe cei din grupuri vulnerabile, precum bătrânii, copiii ori bolnavii cronici, conform RomâniaTV.

Organismul are nevoie de aproximativ 15 zile pentru a se adapta la noile schimbări. Oamenii trebuie să știe că se poate ajunge la urgențe cu o simptomatologie polimorfă, iar în unele cazuri se poate ajunge și la anumite afecțiuni.

Unele pot fi chiar periculoase, precum creșterea riscului de infarct sau a celui de suicid. Mai exact:
Riscul de infarct crește cu 5-10%, timp de trei zile după schimbarea orei. Sunt afectate în special persoanele tinere, active profesional;
Totodată creşte riscul suicidar timp de două săptămâni de la modificarea orei, în special la depresivi şi la cei cu vulnerabilități psihoemoționale”, a transmis medicul Tudor Ciuhodaru potrivit sursei citate.

Amintim că în anul 2018, Comisia Europeană a venit cu o propunere care prevedea renunțarea la ora de iarnă și vară. Pentru că multe state nu au fost de acord, momentan, nu a fost luată o decizie în acest sens în România. Prin urmare, în țara noastră, se va trece la ora de vară în această lună.

Eurodeputații au publicat un studiu din care reiese că nu există efecte pozitive în urma schimbării orei, din contră, ar exista multe efecte negative asupra organismului. Specialiștii spun că pot apărea probleme precum insomnia, starea de oboseală, anxietate ori dureri de cap.

Foto descriptiv Libertatea pentru Femei

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Vouchere sociale 2023. Când intră pe card a doua tranșă de 250 lei

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-maria-tomescu/" target="_self">Ana Maria Tomescu</a>

Articol scris de Ana Maria Tomescu

Editor și autor de content media, cu 6 ani de experiență în presa online, autor a peste 5000 de titluri, specialist PR și social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, cu master în Științele Comunicării.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Comisia Europeană

Ultimele articole