Guvernul a aprobat, în ultima ședință, o ordonanță de urgență care reglementează participarea instituțiilor financiar-bancare din România și a Institutului Național de Cercetare – Dezvoltare în Informatică ICI București ca parteneri, alături de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), în derularea proiectelor cu beneficiari IMM-uri, derulate prin Programul Operațional Competitivitate și prin PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență).
Scopul implicării instituțiilor financiar-bancare în procesul de implementare a operațiunilor finanțate din fonduri europene îl constituie creșterea eficienței și rapidității absorbției fondurilor europene prin utilizarea unor resurse specializate în domeniul financiar, cu expertiză pentru categoriile de beneficiari avuți în vedere, care să completeze resursele tehnice și de personal ale structurilor de specialitate implicate din cadrul MIPE.
”Acest parteneriat este o premieră pentru România, care creează cadrul legal pentru implicarea instituțiilor financiar-bancare nu numai în derularea plăților prin conturile beneficiarilor, ci și în verificări preliminare efectuate asupra cererilor de transfer, prefinanțare, rambursare și plată ale acestora. Apelurile pe care le-am lansat în ultima perioadă, fie că este vorba despre retehnologizare sau digitalizare, sunt oportunități esențiale de dezvoltare pentru sectorul privat, într-o perioadă cu multe provocări din punct de vedere economic și social. Contractele de finanțare care se vor semna prin Programul Operațional Competitivitate și prin PNRR, în beneficiul IMM-urilor, înseamnă competitivitate și locuri de muncă. Am adăugat, prin actul normativ de astăzi (n.r. – 24 martie), un parteneriat esențial în această ecuație a fondurilor europene, tocmai pentru că ne dorim ca proiectele să aducă rezultate cât mai bune pentru beneficiari și pentru economiile locale. Am ”cooptat” băncile și Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare în Informatică pentru că aceste instituții dispun atât de know-how, cât și de resurse și proceduri care să vină în sprijinul obiectivelor și beneficiarilor noștri”, a precizat ministrul Marcel Boloș, potrivit informării publicate pe pagina de Facebook a MIPE.
Ordonanța de urgență adoptată vizează proiectele finanțate prin Axa Prioritară IV – „Investiții în activități productive” din Programul Operațional Competitivitate 2014 – 2020 (acțiunile 4.1.1 și 4.1.1 bis) și proiectele finanțate prin Măsura 1. Schemă de minimis și schemă de ajutor de stat în contextul digitalizării IMM-urilor, Investiția I3. Scheme de ajutor pentru sectorul privat Componenta C9. Suport pentru sectorul privat, cercetare, dezvoltare și inovare, Planul Național de Redresare și Reziliență (C9.I3.M1), potrivit comunicatului publicat pe site-ul MIPE.
Beneficiarii vor putea opta pentru derularea fondurilor aferente proiectului lor prin una dintre băncile partenere.
Prin actul normativ sunt reglementate:
- Cerințele minime de eligibilitate a instituțiilor financiar-bancare participante;
- Rolul partenerilor bancari, mecanismul de implementare și obligațiile beneficiarilor pentru cele două tipuri de finanțări (POC și PNRR).
- Condițiile parteneriatului cu ICI București pentru evaluarea proiectelor în domeniul digitalizării.
”Prin acordul de parteneriat cu Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică – ICI Bucureşti) se urmărește implementarea apelului de proiecte aferent Investiției 3.1 – Scheme de ajutor pentru sectorul privat din PNRR și se asigură evaluarea proiectelor ce au nivel ridicat de complexitate în dezvoltarea de tehnologii digitale, activități premergătoare implementării unor proiecte viabile din punct de vedere tehnologic, pentru care partenerii bancari vor asigura servicii financiare și tehnice în procesul de autorizare și derulare a acestora”, potrivit sursei citate.
Foto descriptiv. Sursă foto: ceccarbusinessmagazine.ro
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:
Poșta Română vinde la licitație peste 200 de mașini! Află când