Specialiștii Muzeului Județean Argeș au participat împreună cu elevii de la Colegiul Tehnic ”Costin D. Neniţescu” la o acțiune de birdwatching, desfășurată lângă barajul Prundu, pentru a marca Ziua Păsărilor. Elevii și specialiștii au observat și cormoranul mic, care este o specie rară, cu statut ridicat de protecție.
Aprilie este perioada în care se desfăşoară cel mai intens migraţia de primăvară, fapt pentru care, în prima sa zi, este celebrată Ziua Păsărilor. ”Astăzi, din cauza poluării, distrugerii habitatelor şi a braconajului, aproape 12% din cele 10000 de specii de păsări din lume ar putea să dispară în următorul secol şi, de asemenea, pot ajuta la protecţia lor, prin montarea de cuiburi artificiale, plantare de arbori sau acţiuni de ecologizare”, se arată în comunicatul publicate pe pagina de Facebook a Muzeului Juțean Argeș. Fiind un susţinător al ocrotirii naturii, Muzeul Judeţean Argeş a celebrat Ziua Păsărilor, vineri, împrejurare cu care a organizat, lângă barajul Prundu, o sesiune de observare a păsărilor de pe Lacul de acumulare Piteşti, la care au participatelevi ai Colegiului Tehnic ”Costin D. Neniţescu”.
12% dintre specii, amenințate cu extincția în următorul secol
”Acțiunea de birdwatching desfășurată pe malul lacului de acumulare Pitești, componentă a Situl Natura 2000 – ROSPA 0062 Lacurile de acumulare de pe Argeș, cu ocazia Zilei Internaționale a Păsărilor – 1 Aprilie. A fost o acțiune de observare și identificare a păsărilor prezente în zona barajului Prundu, precedată de o scurtă prezentare a istoricul Zilei Păsărilor și a importanței protecției păsărilor care, din cauza distrugerii habitatelor, a poluării și a braconajului, la care se adaugă efectul provocat de schimbările climatice, sunt în declin numeric, peste 12% dintre specii fiind amenințate cu extincția în următorul secol”, potrivit sursei citate. Au fost observate următoarele specii: cormoranul mic, corcodelul moțat, corcodelul mic, lebăda de vară, rața mare, rața cu cap castaniu, rața moțată, pescărușul cu picioare galbene, pescărușul râzător, lișița, găinușa de baltă, porumbelul domestic, cioara de semănătură, stăncuța, graurul, pitulicea mică, codroșul de munte și vrabia de casă. Dintre acestea, cormoranul mic este specie rară, cu statut ridicat de protecție, fiind inclusă în Anexa I a Directivei Păsări.
Sursă foto: Facebook Muzeul Județean Argeș.
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:
Pompierii argeșeni – vizitați de sute de copii cu prilejul „Școlii Altfel”