Tradiții și obiceiuri de Florii
Astăzi, 9 aprilie, creştinii ortodocşi prăznuiesc Duminica Floriilor. Aceasta este sărbătoarea care vestește Paștele, prilej cu care se rememorează intrarea lui Iisus Hristos în Ierusalim.
La slujba bisericească, în ziua de Florii, preoții citesc din Evanghelia după Matei:
Iar când s-au apropiat de Ierusalim și au venit la Betfaghe, la Muntele Măslinilor, atunci Iisus a trimis pe doi ucenici, zicându-le: Mergeţi în satul care este înaintea voastră şi îndată veţi găsi o asina legată şi un mânz cu ea; dezlegaţi-o şi aduceţi-o la Mine. Şi dacă vă va zice cineva ceva, veţi spune că-I trebuie Domnului; şi le va trimite îndată. Iar acestea toate s-au făcut, ca să se împlinească ceea ce s-a spus prin proorocul, care zice: «Spuneţi fiicei Sionului: Iată Împăratul tău vine la tine blând şi şezând pe asina, pe mânz, fiul celei de sub jug». Mergând deci ucenicii şi făcând după cum le-a poruncit Iisus, au adus asina şi mânzul şi deasupra lor şi-au pus veşmintele, iar El a şezut peste ele. Şi cei mai mulţi din mulţime îşi aşterneau hainele pe cale, iar alţii tăiau ramuri din copaci şi le aşterneau pe cale, iar mulţimile care mergeau înaintea Lui şi care veneau după El strigau zicând: Osana Fiului lui David; binecuvântat este Cel ce vine întru numele Domnului! Osana intru cei de sus!” (Matei 21, 1-9), conform crestinortodox.ro.
Totodată, în această zi sunt sărbătorite persoanele cu nume de flori.
În România aproximativ 1,5 milione de români își serbează onomastica. Dacă vă întrebați care sunt cele mai populare nume de la noi din țară, acestea sunt Viorica și Florin.
Printre numele sărbătorite astăzi se numără și: Anemona, Margareta, Camelia, Codruța, Codruț, Laur, Narcis, Florentin, Florentina sau Florica.
Legate de această zi există anumite tradiții și superstiții, cum ar fi:
- crenguțele de salcie sfințite la biserică sunt așezate de creștini la icoane pentru a fi păziți toți cei din casă de boli. Alții le prind la ușa de la intrare sau își încing mijlocul cu ele pentru a-și alunga durerile.
- femeile nemăritate își pun crenguțele de salcie sub pernă, seara, înainte de culcare, pentru a se menține frumoase și pentru a atrage șansele de măritiș în acel an.
- peștele nu trebuie să lipsească de la mesele creștinilor, având în vedere că în duminica Floriilor este dezlegare la pește.
- nu este bine să te speli pe cap, deoarece vei albi înainte de vreme. Cei care vor totuși să o facă, trebuie să folosească apă sfințită.
- se crede că dacă te împărtășești în duminica Floriilor sunt șanse mari ca orice dorință îți vei pune să se împlinească.
- în unele zone din țară femeile fac plăcinte pe care le dau de pomană nevoiașilor.
- se spune că vremea de Florii anticipează cum va fi prognoza meteorologică de Paște.
- în ziua de Florii, urzicile înfloresc, motiv pentru care nu mai sunt bune de mâncat. Sărbătoarea Floriilor mai este denumită și „Nunta Urzicilor”.
- fetele nemăritate fierb busuioc în apă la miezul nopții. Cu aceasta se spală pe păr, iar după aceea o toarnă la rădăcina unui păr înflorit pentru a-și întâlni perechea.
Foto descriptiv
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:
Evenimente noi anunțate de Centrul Cultural Pitești pentru perioada 10-14 aprilie