SUA pregătesc împrumuturi de 4 miliarde de dolari pentru proiectul reactoarelor nucleare mici din România. Anunțul a fost făcut de Joe Biden

de | 20.05.2023 19:07 | Economic, Național, Știri

Joe Biden, președintele SUA, a precizat sâmbătă,20 mai, în cadrul summitului G7, că două instituții financiare guvernamentale americane au emis scrisori de interes pentru sprijinului financiar potenţial de până la 3 miliarde de dolari, respectiv, 1 miliard de dolari, pentru proiectului reactoarelor nucleare mici din România.

Pe baza sprijinului acordat anterior de guvernul SUA pentru dezvoltarea primei centrale SMR de acest tip din România, care utilizează tehnologia NuScale Power a firmei americane și serviciile de inginerie și construcție ale Fluor Corporation, EXIM a emis o scrisoare de interes pentru un sprijin potențial de până la 99 de milioane de dolari pentru RoPower Nuclear S.A. pentru studii de proiectare – alături de manifestări de interes din partea unor parteneri publici și privați din Japonia, Republica Coreea și Emiratele Arabe Unite – care, împreună, se ridică la o valoare totală de până la 275 de milioane de dolari în faza inițială.

 

Aceste angajamente, împreună cu noile promisiuni ale României, sprijină achiziția de materiale de lungă durată, finalizarea analizei FEED (Front-End Engineering and Design), furnizarea de experți în gestionarea proiectului și activitățile de reglementare la fața locului.

 

În plus, DFC și U.S. EXIM au emis, de asemenea, scrisori de interes pentru un sprijin potențial de până la 1 miliard de dolari și, respectiv, 3 miliarde de dolari, pentru desfășurarea proiectului. Atunci când va fi construit, SMR va deschide calea pentru noi tehnologii energetice inovatoare, va accelera tranziția către o energie curată, va crea mii de locuri de muncă și va consolida securitatea energetică europeană, respectând în același timp cele mai înalte standarde de siguranță, securitate și neproliferare nucleară”,se precizează într-un comunicat al Casei Albe, potrivit G4Media.ro

de Ciucă

Premierul României, Nicolae Ciucă a transmis un mesaj prin care salută anunțul președintelui SUA, Joe Biden și mulțumește partenerilor din Statele Unite, Japonia, Republica Coreea şi Emiratele Arabe Unite pentru încrederea acordată șării noastre.

Salut anunţul preşedintelui SUA, Joe Biden, făcut în cadrul Summit-ului G7, intr-un moment important pentru România și pentru eforturile noastre de a asigura energie accesibilă pentru cetățeni și economie, produsă în condiții prietenoase cu mediul.

Mulțumesc partenerilor din Statele Unite, Japonia, Republica Coreea şi Emiratele Arabe Unite pentru încrederea pe care o au în România!

Am convingerea că vom dezvolta împreună acest proiect sigur, eficient și performant”, a declarat Nicolae Ciucă, citat de Mediafax.

Premierul mai menționează că țara noastră va deveni un pol important la nivel internațional în ceea ce privește producerea energiei nucleare, fiind a doua ţară după SUA care implementează tehnologia SMR a companiei americane NuScale,

klaus iohannis

La rândul său și președintele României, Klaus Iohannis a transmis un mesaj prin care a salutat sprijinul anunțat astăzi de președintele Statelor Unite ale Americii,

Salut anunţul făcut astăzi de Preşedintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, la Summitul G7, cu privire la sprijinul SUA şi Japoniei, al partenerilor Coreea de Sud şi Emiratele Arabe Unite de până la 275 de milioane de dolari pentru proiectul reactoarelor modulare mici (SMR) din România, precum şi Scrisorile de interes din partea US EXIM and U.S. International Development Finance Corporation pentru un sprijin suplimentar de până la 4 miliarde de dolari pentru implementarea proiectului”, a postat Klaus iohannis în mediul online. 

De precizat faptul că momentan, RoPower şi NuScale realizează prima etapă a studiului FEED (Front-End Engineering and Design). Acest studiu constă într-o serie de activităţi şi studii iniţiale de inginerie şi proiectare, analize tehnice ale amplasamentului fostei centrale de la Doiceşti, estimarea calendarului şi costurilor specifice proiectului din România, potrivit Antena 3 CNN.

 

Foto: CNN

 


Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/dana-andrei/" target="_self">Dana Andrei</a>

Articol scris de Dana Andrei

Editor și autor de content media, cu experiență în presa online, PR și în promovare social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Comunicare.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Japonia | Joe Biden | Klaus Iohannis