Din cauza scăderii prețurilor la gaze și energie electrică, înregistrată la nivel european, se ia în calcul, din ce în ce mai serios, să se renunțe la plafonarea prețurilor și în țara noastră. O astfel de măsură ar duce, însă, la o creștere a valorii facturilor, deoarece algoritmul de calcul va fi altul.
În această perioadă, metrul cub de gaz pe piața liberă este 26 de euro, în condițiile în care, pe timpul iernii a fost și de 500 de euro/mc.
Chiar dacă prețul de achiziție este mult mai mic, din păcate, nici firmele și nici clienți casnici nu pot renegocia prețurile din contracte, deoarece legea prevede că prețurile sunt plafonate până în martie 2025.
Diferența este suportată tot de stat, la fel ca atunci când prețurile erau mari.
Dar, în perioada următoare, Guvernul ar putea să renunțe la plafonarea prețurilor la energie și gaze naturale.
Situația este chiar mai elocventă la energia electrică, unde prețul de vânzare a scăzut considerabil, undeva la câțiva zeci de euro/kwh de la 1000 de euro/kwh, plafonul rămânând același, de 68 de bani/kwh, 80 de bani și 1,3 lei.
Comisia Europeană a anunțat deja Guvernul că trebuie să revizuiască plafoanele la energie și gaze, iar surse din Guvern spun că se lucrează la un act normativ prin care să se renunțe la plafonul la energie electrică pentru firme, iar pentru populație să fie scăzut., relatează antena3.ro
Dar, problema principală este la consumatorii industriali care ar putea achiziționa curentul electric la preț de câțiva cenți, însă ei plătesc tariful de 1,3 lei/kwh.
Săptămâna viitoare, urmează să fie luată o decizie în privința tarifului pentru populație, iar pentru consumatorii industriali, potrivit surselor din Guvern, se renunță la plafon.
sursă foto romaniatv.net
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro
Un român își alimenta mașina Porsche în benzinăriile din Cehia, dar pleca mereu fără să plătească