Masă rotundă de energie nucleară găzduită de Universitatea din Pitești

de | 13.06.2023 12:00 | Administrație, Județean, Lifestyle, Știri

  • Participare Sir William Magwood, Directorul General al Agenţiei Nucleare Europene și Aleshia Duncan, secretar adjunct Departamentul de Energie al SUA
14 - Masă rotundă de energie nucleară găzduită de Universitatea din Pitești
Luni, 12 iunie 2023 a avut loc o masă rotundă găzduită de Universitatea din Pitesti la care a participat și vicepreședintele Consiliului Județean Argeș, Adrian Dumitru Bughiu.
Dezbaterile au vizat creșterea nivelului de interes în privința carierei și pregătirii în domeniul nuclear, acolo unde majoritatea țărilor se confruntă cu o adevărată criză a specialiștilor.

Au mai participat la eveniment următorii: Directorul General al Agenţiei Nucleare Europene, E.S William Magwood, secretarul adjunct pentru Politică şi Cooperare în domeniul Energiei Nucleare din cadrul Departamentului de Energie al SUA, Aleshia Duncan, fostul director al Nuclearelectrica, Daniela Lulache, Head of policy and coordination la Agenţia pentru Energie Nucleară (NEA) a Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD), alți reprezentanți la vârf ai Agenției pentru Energie Nucleară, conducerea Agenției Nucleare și pentru Deșeuri Radioactive, specialiști din cadru ICN și FCN Mioveni, reprezentanți ai administrației publice locale și județene – vicepreședintele Consiliului Județean Argeș, Adrian Dumitru Bughiu, primarul orașului Mioveni, Ion Georgescu, primarul comunei Bogați, Ion Gârleanu, consilierul primarului Piteștiului, Ionuț Cristian Dumitru, precum și conducerea din cadrul Universității din Pitești și a Facultății de Ştiințe, Educație Fizică și Informatică și inspectorul școlar general Dumitru Tudosoiu.

Dați-mi voie să vă transmit salutul cald al președintelui Ion Mînzînă, prins cu o serie de activități la București. Fiți bineveniți în Argeș!

Domnule Magwood, am avut bucuria și onoarea să ne cunoaștem în comuna Bogați, în urmă cu ceva vreme în urmă. Vă văd la fel de energic și acest lucru nu putea fi decât de bun augur!

Este într-adevăr un subiect extrem de actual, acela al asigurării nu doar al infrastructurii, ci și al specialiștilor din domeniul nuclear, pentru că energia nucleară ar putea deveni o soluție eficientă, sigură și ecologică de producere a energiei electrice”, a precizat Adrian Dumitru Bughiu, vicepreședinte Consiliul Județean Argeș.

12 - Masă rotundă de energie nucleară găzduită de Universitatea din Pitești

Analizând cele patru proiecte din domeniul energiei nucleare care sunt în derulare în România, Dumitru Chirleșan, rectorul Universității din Pitești, a subliniat că cele șase universități din țara noastră care produc absolvenți în domeniu vor avea provocarea de a specializa cel puțin 2500 de oameni în acest domeniu în următorul deceniu. Iar această cifră este necesară doar pentru a asigura cererea din țara noastră.

ALFRED, copilul nostru creat de colegii noștri de la Pitești și Mioveni, proiect care va fi implementat la Institutul de Cercetări Nucleare Mioveni, va înseamna crearea a cel puțin 600 de noi locuri de muncă. Per ansamblu, cu cele două noi unități de la Cernavodă, modernizarea Unității 1 de la Cernavodă, proiectul reactorului de generație IV de la Mioveni și implementarea, în premieră europeană, în Dâmbovița, a reactorelor modulare mici care folosesc tehnologia NuScale Power Module a NuScale din SUA, vor produce peste 2500 de noi locuri de muncă în următorii 5 până la 10 ani!” , a declarat Dumitru Chirleșan, rector Universitatea din Pitești.

E.S William Magwood, Directorul General al Agenţiei Nucleare Europene, a subliniat că, în noul context mondial, în care țările și-au luat angajamente ferme de reducere a emisiilor de carbon, concomitent cu necesitatea securității energetice la nivelul fiecărui stat, domeniul energiei nucleare, prin noile descoperiri, a redevenit extrem de important. Dincolo de provocările privind obținerea de finanțări, de construire sau îmbunătățire a infrastructurii existente, una din marile probleme care se întrevăd este lipsa forței de muncă specializate.

Sir William Magwood, care este și Membru onorific al Senatului Universităţii din Piteşti, a subliniat că domeniul energetic trebuie prezentat tinerilor de la vârste cât mai mici pentru a-i familiariza și pentru a-i atrage către acest sector unde este nevoie de specialiști foarte bine pregătiți.
Este una din cele mai interesante perioade din domeniul nuclear de la existența acestuia. În anii ’50 – ’60, când acest sector a luat naștere, a fost foarte mult interes din partea guvernelor în privința acestei noi tehnologii și foarte multe state din toată lumea au vrut să aibă acces la la ea. Energia nucleară s-a răspândit, sunt acum peste 400 de centrale nucleare funcționale în toată lumea.
În ultimii ani, de când statele și-au luat angajamentul de a lua în serios tema reducerii emisiilor de carbon, interesul privind energia nucleară a reapărut. Schimbările geopolitice produse de invazia Ucrainei au dus la dorința statelor de a-și asigura securitatea energetică.

 

Poate că una din cele mai dificile teme, și cred că este o situație alarmantă în toate țările, este lipsa specialiștilor din domeniu. Pur și simplu nu sunt destul de mulți tineri care să își dorească să activeze în acest domeniu!
În unele țări s-a ajuns la un punct de criză din cauza acestor deficite de forță de muncă specializată, pentru că specialiștii au plecat, dar nu vine nimic din urmă.

 

De aceea suntem aici, la aceste discuții, pentru că noi considerăm că România are un potențial deosebit în domeniul nuclear. În unele cazuri, România joacă rol de pionierat în privința noilor tehnologii. Dar una din cele mai mari provocări este să existe forța de muncă specializată”, a explicat E.S William Magwood, Directorul General al Agenţiei Nucleare Europene.

Aleshia Duncan, secretarul adjunct pentru Politică şi Cooperare în domeniul Energiei Nucleare din cadrul Departamentului de Energie al SUA, a afirmat că România este văzută de către guvernul SUA drept un partener strategic în domeniul energiei nucleare, catalogând țara noastră drept unul dintre liderii la nivel mondial și cea mai importantă țară din Europa în privința specialiștilor în domeniu.

Cred că este foarte important, analizând provocările, ca România să fie conectată la nivel regional, continental și mondial. Este un aspect critic, pentru că sunt implicații globale.

 

SUA privesc România ca pe un partener strategic. România este țara unde se implementează noile tehnologii care vor fi folosite la nivel europeamn, ceea ce a făcut din România un lider regional și continental. România este astăzi principala țară din Europa la nivelul forței de muncă specializată formată și angajată și chiar furnizor către alte țări”, a adăugat Aleshia Duncan, Secretar adjunct pentru Politică şi Cooperare în domeniul Energiei Nucleare din cadrul Departamentului de Energie al SUA.

 

Foto: CJ Argeș

 


Citiți, de asemenea, pe anchetonline.ro:

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/dana-andrei/" target="_self">Dana Andrei</a>

Articol scris de Dana Andrei

Editor și autor de content media, cu experiență în presa online, PR și în promovare social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Comunicare.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: