Evenimente interesante anunțate de Centrul Cultural Pitești, pentru astăzi, 15 iunie.
- De la ora 14.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții se va ține prelegerea cu tema „Relațiile și oglinda”, în cadrul proiectului de dezvoltare personală „Clubul de lumină”, coordonat de terapeutul și scriitoarea Corina Caltan.
Dacă vreți să vedeți viitorul cuiva, tot ceea ce aveți de făcut este să-i priviți trecutul. Marea majoritate a oamenilor rămân neschimbați. Priviți viața lor de acum 20 de ani și cea din prezent și veți vedea o variantă asemănătoare. Durerea este transmisă de la o generație la alta dacă nu o priviți în față și ciclul nu se va încheia”, spune Corina Caltan.
- Dezbaterea cu tema “Starea de urgență în educație”, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul “Adolescenți și mentori”, coordonat de criticul literar, scriitoarea, profesoara de limba și literatura română Magda Grigore, avându-le invitate pe Constantina Chivoci, profesor de limba franceză, și pe Maria Andreea Gheorghe, elevă în clasa a VIII-a la Școala Gimnazială “Traian” din Pitești, eveniment care se va desfășura joi, 15 iunie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
După anii ʼ90, sistemul de învățământ a suportat numeroase schimbări legislative și de conducere. Deși așteptările au fost mari, rezultatele au continuat să scadă până în zilele noastre când, iată, putem afirma în contextul grevei recente a profesorilor că ne confruntăm cu <o stare de urgență în educație>. Familia, școala, biserica și societatea în ansamblul ei toate contribuie la creșterea tinerei generații, a omului de mâine. Dar, mai pot face ele față noilor provocări? Ce fel de adult va fi mâine copilul de azi? În privința educației, statisticile sunt mai mult decât îngrijorătoare – teste slabe și analfabetism funcțional, acolo unde nu este deja abandon. Se spune că jumătate dintre cei școlarizați în urmă cu 14-15 ani au reușit să treacă examenul de bacalaureat. Restul au devenit ospătari, casieri sau spălători de mașini. Alții au luat drumul străinătății, să muncească pentru salarii mai bune. Ne aflăm într-un punct vulnerabil al învățământului, cauzele sunt multiple, explicațiile sunt dificile, iar soluții nu prea se găsesc. Ce viitor au tinerii noștri? Le oferim o bună creștere, educație de calitate, principii sănătoase sau false valori și falsele modele sociale din mass-media care a căpătat, după sintagma lui Andrei Pleșu, <un prestigiu riscant>?! O țară fără educație va fi o țară cu capul plecat în fața națiunilor care au știut să facă din ea o prioritate”, spune Magda Grigore.
- De la ora 17.30, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții se va ține prelegerea cu tema „Ikigai”, în cadrul proiectului de dezvoltare personală, sub genericul “Povestea înseamnă emoție”, coordonat de Ana Ionescu, trainer de dezvoltare personală, story teller, content writer,.
“Ikigai. Oare ce-o însemna acest cuvânt? Oprește-te puțin din ce faci și respiră, ca să ajungi în acest punct unde ești acum, ai parcurs un drum lung și greu. Ia o pauză și reflectează, iar înainte de a alege destinația te aștept să descoperim împreună busola „Ikigai” sau <cum să-ți găsești drumul în viață>! De-a lungul vieții te vei găsi de multe ori la răscruce de drumuri, iar uneori confuzia va fi atât de mare încât nu vei vedea semnele care-ți arată diferitele opțiuni pe care le mai ai și probabil nu vei vedea nici drumul pe care mergi. Va fi ca și cum vei înainta printr-o zonă învăluită în ceață, iar dacă vreodată ai simțit asta, nu te îngrjora, ni se întâmplă tuturor. Dacă nu crezi, te aștept să asculți poveștile mele și mai ales vei realiza că descoperirea Ikigai-ului este un Ikigai în sine”, ne provoacă Ana Ionescu.
Foto: Facebook Centrul Cultural Pitesti