Astăzi, 28 iunie, Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege prin care se prelungește perioada pentru care se poate emite ordinul de protecţie, în cazul violenţei domestice.
Actul normativ modifică Legea pentru prevenirea şi combaterea violenţei domestice și prevede extinderea de la 6 luni la 1 an a duratei pentru care se poate emite ordinul de protecţie, precum şi instituirea asistenţei juridice obligatorii şi în faza de apel, în cazul persoanei care solicită ordinul de protecție.
Durata măsurilor dispuse prin ordinul de protecţie se stabileşte de judecător, fără a putea depăşi 12 luni de la data emiterii ordinului. Dacă hotărârea nu cuprinde nicio menţiune privind durata măsurilor dispuse, acestea îşi vor produce efectele pentru o perioadă de 12 luni de la data emiterii ordinului”, prevede actul normativ, potrivit digi24.ro.
De asemenea, apelul în cazul emiterii ordinului de protecție se va judeca cu citarea părţilor.
Legea merge la președintele Klaus Iohannis pentru promulgare.
În primele cinci luni ale acestui an, poliţiştii au emis 5.099 ordine de protecţie provizorii, 2.134 dintre acestea fiind transformate în ordine de protecţie de instanţele de judecată, potrivit Agerpres.
Potrivit sursei citate, s-a înregistrat o creştere atât a numărului autorilor (22.898) care comit astfel de fapte, cât şi a victimelor acestora (23.592), iar din totalul victimelor infracţiunilor de violenţă domestică, 4.288 sunt bărbaţi, 15.701 sunt femei, iar 3.603 sunt minori.
Și instanțele judecătorești au emis ordine de protecție. Astfel, în primele 5 luni ale acestui an au fost emise 4.626, dintre care 2.134 au provenit din ordinele de protecţie provizorii.
Dintre acestea, 4.137 de ordine de protecţie au fost emise la solicitarea victimelor, 366 la solicitarea procurorului şi 123 la solicitarea altor instituţii abilitate în acest sens.
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro