Cătălin Gherzan: ”Plătim viniete, accize la combustibil, taxe de poduri pentru a avea drumuri mai bune. N-avem!”

de | 10.07.2023 07:27 | Din ediția tipărită, Județean, Pitești, Politic, Știri

În vreme ce șeful guvernului dă asigurări că IT-iștii vor rămâne scutiți de impozitul pe venit, pentru angajații din construcții, agricultură și industria alimentară s-ar putea schimba situația. Și nu în bine! Treptat ar urma să fie anulate facilitățile fiscale pentru unii dintre angajați. România s-a angajat în fața Comisiei Europene să reducă din facilitățile fiscale, gradual, până în 2026. O variantă discutată în guvern este ca, de la 1 septembrie, să dispară o parte dintre excepțiile fiscale, iar celelalte, de anul viitor.

Datele de la Ministerul Finanțelor arată că, în construcții, aproximativ 640.000 de angajați sunt scutiți de contribuția de sănătate de 10%, de impozitul pe venit de 10% și de contribuția la pilonul 2 de pensii de 3,75% din salariul brut. De aceleași facilități beneficiază și 244.000 de salariați din industria agroalimentară. Asta în vreme ce angajații din IT – 116.000 – sunt scutiți doar de impozitul de 10%. Așadar, în total, vorbim despre 1 milion de români exceptați de la plata unor impozite.

Omul de afaceri Cătălin Gherzan consideră că nici măcar acest lucru nu ar fi cea mai mare problemă, ci faptul că statul nu gestionează în mod transparent, eficient și în folosul românilor taxele și impozitele pe care le încasează de la aceștia.

”Plătim viniete, accize la combustibil, taxe de poduri pentru a avea drumuri mai bune. N-avem!

Plătim impozite pe terenuri, clădiri, construiri, demolări, amenajări, recondiționări, pentru ca instituțiile statului care le încasează să reîntoarcă o parte din ele, în beneficiul populației. Nu se întâmplă asta!

Plătim CASS atât ca salariați, cât și ca societăți pentru acel sistem de sănătate care nu a mai construit niciun spital de 33 de ani, iar când se utilează, o face doar din sponsorizări. Merită?

Plătim CAS, pentru ca după ce muncim o viață să putem primi o pensie decentă pentru a mai trăi încă puțin. Avem?”, sunt întrebări retorice pe care și le pune omul de afaceri Cătălin Gherzan.

Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro:

Cătălin Gherzan – unul dintre puținii susținători ai rugbyului

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/ana-vlad/" target="_self">Ana Vlad</a>

Articol scris de Ana Vlad

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: Cătălin Gherzan

Ultimele articole