Sfatul AJPIS: Ce să urmărești când alegi un azil de bătrâni!

de | 10.07.2023 20:30 | Administrație, Din ediția tipărită, Importante, Județean, Lifestyle, Știri

Atenție unde vă plasați rudele apropiate! »  Doar 8 din cele peste 40 de centre private s-au încadrat pentru a fi autorizate ca prestatori de servicii sociale

de Carmen Buliga

O operațiune uriașă a DIICOT desfășurată săptămâna trecută a scos la iveală atrocități fără seamăn în mai multe centre de bătrâni din Ilfov. Au participat – pe lângă numeroși polițiști – peste 300 de pompieri și cadre medicale, toate forțele fiind mobilizate pentru salvarea a peste 100 de vârstnici maltratați și înfometați, umiliți și lipsiți de medicamente. Acțiunea a avut răsunet în toată țara, populația și autoritățile fiind siderate de ceea ce s-a descoperit în aceste centre, numite generic „azilele morții”. Pe linie instituțională, ordinele au venit rapid și ferm: în toată țara se vor face comisii speciale care vor gestiona controale zilnice în centrele de stat și private care se ocupă de îngrijirea bătrânilor, a copiilor și a persoanelor cu dizabilități.

controale azil batrani

Ordinul ministrului de Interne a ajuns în teritoriu, iar prefectul de Argeș, Radu Perianu, a convocat vineri instituțiile alături de care va opera aceste controale, stabilind modul în care se va proceda.

Nu voi tolera, nu voi accepta și mă voi asigura că sunt sancționate dur abuzurile, umilirea celor aflați în nevoie și îi anunț de acum pe cei care se gândesc că mai pot ocoli legea și lucra în detrimentrul beneficiarilor că îi așteaptă o soartă grea! Din comisia pe care o voi conduce vor face parte mai multe instituții de control, printre care se numără și Poliția Argeș!”, a anunțat reprezentantul guvernului în teritoriu.

Pe scurt, din data de 9 iulie 2023, echipe mixte din care vor face parte reprezentanții Prefecturii, polițiști, dar și inspectori AJPIS, DSP și OPC vor controla cele aproximativ 50 de centre de îngrijire, publice și private, din Argeș.

Centrele de îngrijire licențiate – extrem de rare în portofoliul județului

Cu ocazia acestei documentări, am descoperit și diferența pe care orice aparținător și beneficiar ar trebui să o cunoască atunci când selectează o locație de acest gen, pentru că – în sistemul privat – există trei categorii mari de centre:

» Primele, cele ultraverificate (licențiate), care s-au încadrat în condițiile drastice impuse de Ministerul Muncii pentru a fi certificate ca prestatori de servicii sociale.

» Cea de-a doua categorie, centre private care asigură cazare și masă în regim de societate comercială și care – chiar dacă asigură condiții foarte bune – nu pot fi licențiate din cauza listei lungi de cerințe a ministerului și cu precădere a faptului că nu corespund în ceea ce privește clădirile în care funcționează.

» A treia și cea mai cumplită categorie: centrele clandestine, care nici măcar nu sunt declarate ca atare și care – percepând tarife foarte mici – atrag, în spatele draperiilor trase și al ușilor încuiate, o categorie de bătrâni despre a căror îngrijire nimeni nu poate spune cu exactitate.

În esență, pentru ca un centru de îngrijire să fie licențiat drept furnizor de servicii sociale, el trebuie să îndeplinească foarte multe condiții tehnice, dar și în materie de servicii. Să aibă camerele și spațiile comune (holuri, băi, săli de mese, locuri de recreere etc.) gândite de la bun început astfel încât să poată asigura toate condițiile legale pentru toate categoriile de beneficiari (inclusiv cei cu dizabilități), să furnizeze servicii medicale complexe, servicii de consiliere psihologică și nutrițională, servicii de asistență socială și diferite tipuri de activități pentru beneficiarii instituționalizați. În primă fază, un astfel de centru se autorizează direct la Minister, după care este supus unor luni de monitorizare și controale inopinate de către AJPIS până când obține undă verde și capătă documentul final: licența.  Cel mai adesea, acestea au fost construite de la zero cu destinația respectivă, ținându-se cont în amenajarea clădirilor de condițiile impuse de minister.

Doar șase centre sunt licențiate în Argeș, anunță directorul AJPIS, Elena Grigorescu, și alte două sunt în procedură de licențiere, fiind autorizate și monitorizate. Toate celelalte, până la peste 40 private, sunt societăți comerciale care asigură servicii de cazare, catering și îngrijire în regim comercial și care nu sunt în ilegalitate, dar nici nu au un statut certificat de instituțiile abilitate. Acest lucru nu înseamnă că serviciile asigurate nu sunt bune, ci doar că respectivul centru nu s-a încadrat în condițiile impuse de lege, condiții destul de drastice, pentru a fi licențiat.

În Argeș, două azile private ar fi fost construite astfel, de la zero: Casa Senior din Găvana  și Cămin „Dr. Georgescu” din Budeasa, iar celelalte, până la 8, au avut șansa de a-și putea organiza activitatea și spațiile existente conform cerințelor. Acestea trebuie să arate aproape ca un hotel: camere mari, culoare și băi cu dotări speciale, eventual lift, plus numeroase servicii de îngrijire medicală și socială.

Între timp, vilele în care funcționează alte centre de îngrijire private, dar nelicențiate nu dispun de aceste condiții, dar pot funcționa în continuare ca orice societate comercială.

Periodic, toate așezămintele care oferă servicii de îngrijire, private sau publice, licențiate sau nu, sunt controlate de inspectorii AJPIS, OPC și DSP separat, numai că – începând din această săptămână –  controalele dispuse vor fi făcute în echipe mixte, într-un ritm accelerat.

 

Directorul AJPIS: „Două elemente trebuie avute în vedere: mirosul și prețul!”

Elena Grigorescu-Băcanu, director AJPIS Argeș, ne-a explicat aceste diferențe dintre centre, dar și modul în care instituția pe care o conduce poate gestiona cele mai ample verificări specifice acestui domeniu:

Din tot ce am controlat noi – atât în domeniul public, cât și privat – nu au găsit niciodată cazuri de genul celui din Ilfov. Nu am găsit persoane beneficiare care să fie supuse la muncă involuntar sau care să fie lăsate nemâncate ori neîngrijite. Este important de menționat însă că foarte puține controale sunt inopinate. Pe acestea le putem face doar acolo unde centrul este în perioadă de monitorizare pentru licențiere. La celelalte unități, care funcționează ca SRL-uri, facem controale tematice, iar legea ne obligă să le notificăm cu ceva vreme înainte. Pe nepusă masă nu putem merge decât la centrele monitorizate sau în cazul unei sesizări de rele tratamente. Cele mai mari probleme le ridică însă în continuare, așa-zisele centre clandestine, altele decât cele peste 40 declarate ca atare, fie ele cu licență sau nu. Mai există, așa cum spuneam, o categorie despre care aflăm în teren sau de la aparținători: niște clădiri în care anumite persoane desfășoară servicii de… cazare bătrâni. Acolo nu putem intra, de cele mai multe ori. Este proprietate privată și nu ne permit accesul. Am încercat inclusiv neoficial, pretinzând că suntem aparținători interesați de locație pentru cineva din familie, dar este un cerc închis: se intră cu recomandare. Cei care dețin centre clandestine te întreabă, în primul rând, de unde ai aflat de ei. Nici vecinii nu știu mare lucru, semn că bătrânii instituționalizați acolo nu prea văd lumina zilei. Din păcate, noi nu avem protocol cu Poliția și, chiar dacă am fi avut, nu se poate intra pe proprietatea privată  a cuiva fără un mandat. Noi am fost alergați și cu câinii, amenințați și cu bătaia…”, explică directorul AJPIS despre opțiunea cea mai rea în ceea ce privește centrele private.

Domnia-sa face, în acest sens, apel la aparținători să își facă temele bine înainte să își lase părinții sau bunicii pe mâinile oricui:

În primul rând, când vizitează un centru, trebuie să se ia după miros. E primul lucru care te izbește. Dacă miroase, nu ai ce să cauți acolo! Apoi, al doilea criteriu important este prețul! Niciun serviciu social de calitate nu va fi asigurat vreodată pe bani puțini. Cei care se străduiesc să le asigure așa cum trebuie și, mai mult, cei care și-au făcut centre licențiate au un cost pe măsura cheltuielilor pe care trebuie să le acopere cu spații curate și dotate corespunzător, cu hrană stabilită de un nutriționist, cu efective normale de personal angrenate în îngrijirea beneficiarilor, cu asigurarea de supraveghere medicală și  asistență socială etc. Dacă, de la telefon, prețul este mic în comparație cu ofertele din piață, fugi! Nu te mai duce nici măcar la vizionare! Cei care vor un centru curat și sigur să își facă foarte bine temele și să verifice efectiv, în teren, ce li se oferă. Cât despre cei care vor un centru licențiat, adică trecut de toate verificările, aceștia trebuie să studieze lista publică pusă la dispoziție de Ministerul Muncii. În ceea ce privește dezvoltatorii unor astfel de proiecte, aceștia trebuie să știe că AJPIS oferă și consiliere astfel încât – dacă tot vor să facă un centru puternic și o afacere serioasă – este bine să ne consulte de la bun început pentru a  afla toate condițiile necesare, pe care nici arhitecții nu le cunosc.”, explică Elena Grigorescu. 

 

Autoritățile de control nu sunt îngrijorate de ce ar putea găsi!

Domnia-sa insistă asupra faptului că, în vederea preîntâmpinării unor atrocități, centrele clandestine ar trebui, în primul rând, identificate și verificate urgent, imediat ce se termină controlul mixt destinat unităților declarate oficial.

De la acest control, directorul AJPIS nu are așteptări înfricoșătoare, menționând că niciuna dintre verificările periodice de până acum nu a ridicat nici măcar semne de întrebare asupra faptului că în centrele din Argeș s-ar putea întâmpla ce s-a întâmplat la Ilfov.

La fel se vede situația și dinspre OPC și DSP, instituții care au controlat și controlează periodic aceste centre. Protecția Consumatorului a avut o campanie dedicată chiar în acest an, începând cu luna februarie, iar OPC a călcat peste jumătate din cele aproximativ 40 de centre de îngrijire private. Dacă te-ai uita la numărul mare amenzi aplicate (peste 70% dintre unitățile verificate au primit diferite scancțiuni), ai spune că problemele sunt numeroase. În fapt, aceste sancțiuni se încadrează în sfara abaterilor uzuale, de la o placă de faianță spartă la un colț de pat neprotejat sau alimente care expiraseră de câteva zile. Inspectorii care au fost în teren în Argeș nu au găsit nimic traumatizant sau major în sfera lor de competență, ci au fost chiar impresionați pe alocuri de condiții extrem de bune specifice anumitor unități, care seamănă cu cele hoteliere.

Nici dinspre DSP nu sunt îngrijorări majore, reprezentanții instituției povestind că – în toate controalele de până acum – situația constatată a fost în limitele normalului. Nu perfectă (dovadă că și aici există un portofoliu de amenzi), dar nici îngrijorătoare și, în niciun caz, de amploarea celei descoperite în azilele morții de lângă Capitală.

 

Foto descriptiv

 


Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro

 

<span style="color: #333333;font-size: 14pt">Articol scris de </span><a href="https://anchetaonline.ro/autor/dana-andrei/" target="_self">Dana Andrei</a>

Articol scris de Dana Andrei

Editor și autor de content media, cu experiență în presa online, PR și în promovare social media. Absolvent al Facultății de Jurnalism și Comunicare.

Articole asemănătoare:

Citește articolele pe același subiecte: