- Achiziție de zile mari a PNL, la Câmpulung!
Norris Măgeanu: „Sunt prea multe certuri în oraș, prea multe cancanuri care nu fac bine obștii, în general”
PNL a anunțat weekendul trecut cea mai bună achiziție pe care o putea face partidul la Câmpulung. Formațiunea condusă de Alina Gorghiu a reușit să-l determine pe Norris Măgeanu să intre în politică. Cel mai cunoscut promotor al orașului, un personaj cu istorie și renume în zona Muscelului, preşedintele Federaţiei Române de Automobilism Sportiv (FRAS) s-a înscris în PNL, în organizaţia locală din urbea de care este legat de-o viață. A făcut-o într-un moment în care filiala se afla într-o reală dificultate, cu un primar extrem de combativ și virulent, pe de o parte, și un PSD repus pe rotițe, sub bagheta deputatului Simona Bucura-Oprescu, pe de altă parte. Nu ar fi exclus să vedem și o candidatură comună susținută de PSD și PNL, căci Norris Măgeanu susține că nu este interesat de luptele politice, că are prieteni în întreg spectrul politic și că nu contează decât ca forțele politice să-și orienteze energiile către binele comunității.
„Relațiile bune pe care mi le-am construit le voi păstra și pe mai departe din postura de membru al PNL”
PNL este primul dumneavoastră partid?
Da, pot spune că este primul partid. În 1990, imediat după Revoluție, ai mei care sunt din familie de țărăniști – bunicul fiind fost președinte al filialei județene până în Al Doilea Război Mondial -, m-au înscris mai mult simbolic în PNȚ. Aveam 15 ani atunci, deci nu a fost o experiență politică propriu-zisă, ci o poveste care nici nu știu exact cum s-a terminat, pentru că nu am frecventat partidul.”
Oricum, după 1990, PNȚ a devenit doar o tristă agonie…
În primă parte a dat impresia că se poate repoziționa, că poate să-și câștige locul pe care îl merita, dar… asta nu s-a mai întâmplat. Îmi pare rău! Partidele istorice au o încărcătură energetică și emoțională puternică. E păcat că nu a reușit să se redreseze.”
De ce PNL?
Are legătură tot cu faptul că familia mea a venit din zona partidelor istorice, din zona de dreapta. Sunt și mulți oameni pe care îi apreciez în PNL, la fel cum sunt oameni pe care îi apreciez și în alte partide. Până acum am relaționat foarte mult cu zona politică, din afara ei. Relațiile bune pe care mi le-am construit le voi păstra și pe mai departe din postura de membru al PNL.”
De ce PNL tocmai acum, când se află în scădere în sondaje?
Eu nu privesc intrarea în politică raportat la beneficiile proprii. Nu am dorințe de preamărire, nu aștept vreo funcție și nici alt gen de beneficii. În schimb, am simțit că e neapărat necesar să mă implic pentru Câmpulung și pentru ceea ce se poate face pentru orașul nostru.”
„Scopul este să demonstrez că un partid politic nu e neapărat un lucru rău, cum a ajuns să fie perceput la Câmpulung”
Și totuși de ce acum? Simțiți că lucrurile nu merg bine la Câmpulung?
Așa s-a întâmplat să fie, așa s-au legat lucrurile. Am cunoscut-o, anul trecut, pe doamna ministru Alina Gorghiu, am avut discuții despre trecut, prezent, viitor și mi s-a părut că este o persoană alături de care se poate construi. Îi cunosc pe colegii de aici din organizație, sunt oameni speciali, inimoși, atașați de comunitate. Mi-am dorit să-mi aloc toată energia pentru orașul meu, dar am amânat puțin, pentru că m-am concentrat pe câștigarea alegerilor din Federaţia Română de Automobilism Sportiv. Acum avem o echipă mărită la Federație și se descurcă de minune cu toate provocările pe care le întâmpină, deci pot să mă dedic și eu, mult mai relaxat, activităților din Câmpulung”.
O să vă întreb ceva mai direct: modul în care primarul Elena Lasconi face administrație a atârnat în vreun fel în decizia dumneavoastră de a intra în politică?
Da, și acesta a fost unul dintre motive. Mărturisesc faptul că mă așteptam ca doamna primar să vină cu alt suflu de la București, cu un alt mod de a face administrație, cu un alt mod de a relaționa cu oamenii. Mi se pare că nu prea îi iese treaba asta. Sunt prea multe certuri în oraș, prea multe cancanuri care nu fac bine obștii, în general.”
Era de preferat liniștea de sub fostul primar PSD?
În niciun caz! I-am spus și domnului primar, la finalul mandatului său, că nu ține pasul cu nevoile orașului. Eu am fost un susținător al doamnei Lasconi la momentul candidaturii sale. O schimbare era necesară, acest lucru mi-a fost evident. Doar că schimbarea aceasta va duce către un blocaj al orașului dacă se va merge în același ritm. Scopul meu însă nu este să arăt cu degetul, ci să spun ceea ce pot face eu. Scopul este să demonstrez că un partid politic nu e neapărat un lucru rău, cum a ajuns să fie perceput la Câmpulung și că vine o vreme în care oamenii trebuie să ofere din experiența pe care o au, necondiționat, semenilor lor și locului de care aparțin.”
Ați făcut acest lucru și fără să fi fost implicat politic…
Așa este. Dar o asociere cu zona politică poate cu adevărat să aducă lucruri mai palpabile și mai importante.”
La Câmpulung, liberalii sunt percepuți drept… cei care au închis bulevardul.
Este o percepție greșită. Bulevardul se putea face cu mai multă diplomație de acum un an și de trei luni. De când e deblocat, tot nu s-a schimbat mare lucru. Acum trei luni, când domnul prefect a anunțat că nu mai face recurs, doamna primar a spus că în 2-3 luni bulevardul va fi gata. Și nu este…”
Știu că mai este controversată și ideea ca bulevardul să rămână centru pietonal, ca în multe orașe civilizate, doar că, spre deosebire de acestea, nu prea vă ajută infrastructura rutieră…
E un lucru sensibil și sper că cei care au decis și analizat situația au făcut-o la nivel macro. O singură arteră de circulație fără locuri de parcare și alternative rutiere nu poate să ducă decât spre sufocarea orașului. Eu sper că administrația locală s-a gândit și la aceste aspecte. Cred că Bulevardul Pardon are o importanță uriașă nu doar pentru Câmpulung, ci și pentru istoria întregii țări. Nu ar trebui să fie, nici pe departe, terenul unor lupte politice sau un pretext pentru a arăta că unii sunt buni și ceilalți răi. Comunitatea are nevoie de infrastructură, de investitori care să creeze locuri de muncă, de turiști care să cheltuie la Câmpulung, nu de controverse purtate pe o zonă politică nerelevantă pentru traiul lor de zi cu zi.”
Vorbesc acum cu viitorul candidat PNL la Primăria Câmpulung?
Vă dați seama că m-am gândit la asta, dar e prematur să spun că am luat vreo decizie în acest sens. În primul rând, doresc să schimb percepția față de PNL în special și față de partidele politice, în general. Așa cum lucrurile, în orice organizație, depind de conducere, trebuie să se țină cont că și de jos în sus se pot face schimbări și că o organizație locală frumoasă, sănătoasă, cu valențe proaspete, poate schimba multe la nivelul percepției. Când am preluat Federația în 2015, mi s-a spus că va fi foarte greu. Nu spun că a fost ușor, dar am reușit. Cei 47 de ani în care am făcut tot felul de lucruri mi-au arătat că acolo unde mă așez și mă implic aduc lucruri proaspete și o viziune nouă.”
„Mi-ar plăcea să reașezăm discuțiile între partidele politice la nivel de Câmpulung la un nivel sănătos, de bun-simț, constructiv”
Care a fost reacția prietenilor și a cunoscuților la aflarea veștii că ați intrat în PNL?
Am primit multe mesaje de apreciere. Familia, deși mi-a punctat foarte clar că mă va susține în tot ceea ce fac, a încercat să mă facă să mă răzgândesc, pentru că politica nu e cel mai bun pas din punctul lor de vedere. Dar mie îmi place să construiesc, să stau în mijlocul oamenilor, să fac lucruri pentru orașul meu. Nu am făcut nimic pentru mine. Mi-am urmat pasiunea și dorința de mai bine și mai frumos în jurul meu. Sunt convins că putem să ne bucurăm și fără a aștepta câștiguri personale.”
Vedeți un candidat susținut de PNL și PSD la Câmpulung?
Mie mi-ar plăcea, înainte de toate, să reașezăm discuțiile între partidele politice la nivel de Câmpulung la un nivel sănătos, de bun-simț, constructiv. Cum vă spuneam, am prietenii cu mulți dintre cei cu care am crescut și care astăzi fac parte din PNL, dar și din alte partide politice. Cred că toți își doresc un dialog normal și, chiar dacă viziunile sunt diferite, cel puțin sunt orientate spre binele orașului. Vorbeam recent cu un apropiat al doamnei primar pe care l-am asigurat de toată aprecierea și susținerea mea în ceea ce face, cât timp sunt lucruri normale, transparente și constructive.”
Ce veți face, concret, în perioada viitoare?
Vreau să mă întâlnesc cu colegii din partid. Îmi doresc și sper ca venirea mea să îi convingă și pe alții să se alăture partidului. Eu am cunoscut în PNL, ca și în celelalte partide, oameni tineri care chiar au intrat în politică din dorința de a face lucruri bune. Unul dintre ei e Sebastian Burduja, ministrul Energiei. I-am urmărit parcursul și este cu adevărat o persoană pe care o apreciez. Pe Vlad Oprea, de la Sinaia, la fel. Organizând competiții acolo, am mers an de an și am văzut cum se transformă orașul. Sinaia este un un exemplu de bune practici.”
Apreciați și politicieni argeșeni?
Apreciez puterea de muncă a doamnei Alina Gorghiu. Îl apreciez foarte mult pe Cristi Crețu, actualul președinte al organizației locale a Câmpulung. Mi-e foarte drag Călin Andrei; cred că a fost un primar bun pentru vremurile în care a condus. Ca să punctez și din alte partide, Bogdan Matei, membru PSD, fost ministru al Sporturilor, m-a impresionat cu implicarea și empatia sa extraordinare. Partidele sunt făcute de oameni și este important să intre cât mai mulți oameni de calitate în toate partidele. Doar așa ne facem bine. Un om simplu nu poate face foarte multe din afara politicii. Cel mult poate asigura niște locuri de muncă dacă are un business de succes. De aceea e important ca oamenii să ni se alăture și să facem echipă pentru orașul nostru.”
Foto descriptiv
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro
Crește valoarea tichetelor de masă din această vară! Ce a decis Guvernul