Spectatorii vor interacționa cu echipa realizatoare și vor vizita o expoziție-unicat cu obiecte folosite de foștii deținuți politic
Material realizat de Carmen Buliga
Într-un număr anterior, săptămânalul „Anchetaˮ prezenta epopeea filmului „Experimentul Pitești”, care a reușit extrem de greu să fie prezentat tocmai publicului din orașul nostru!
Spuneam la aceea vreme că – deși a fost foarte bine primit în afara țării, la prestigioase instituții ca Indiana University, Regina University, UCL, Pittsburgh University din SUA, Laemmle Theatres din Beverly Hills, dar și peste tot în țară – filmul nu a ajuns încă la noi din lipsă de fonduri. Corelat sau nu cu faptul că publicația noastră a solicitat o poziție a instituțiilor abilitate să finanțeze difuzarea acestui proiect, directorul Filarmonicii Pitești, Gabriel Niță, a promis că în scurt timp, producția va primi sprijinul necesar și iată că – la nici o lună de la acest anunț – filmul regizoarei Victoria Baltag va ajunge în orașul teribilului experiment comunist.
În paralel, tot de curând, consilierii locali piteșteni au votat exercitarea dreptului de preempțiune pentru imobilul intravilan, monument istoric, situat în Pitești, pe str. Negru Vodă, nr. 30. Aici se regăsește o parte din ansamblul fostei Închisori Pitești, parte deținută de firma Conarg și denumită „Celularul”. În aceste celule, între 1949 şi 1951, au fost torturați și și-au pierdut viața deținuții politici în timpul „Experimentului Pitești”.
Agenda unui eveniment de mare valoare culturală și istorică
Asociația Connections vă invită duminică, 16 iulie 2023, începând cu ora 18:00, la proiecția specială a filmului EXPERIMENTUL PITEȘTI realizat de regizoarea Victoria Baltag.
Acest eveniment special este și ultimul din sezonul I pe 2023 al turneului național destinat acestui proiect. Amintim cu amabilitate că am început acest turneu într-o zi de sâmbătă, 18 martie, tot la 6 PM, la Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței din Sighetu Marmației, un loc-cheie, extrem de reprezentativ pentru filmul nostru. Iată că acest turneu se încheie de asemenea într-un loc-cheie, anume orașul Pitești, unde între 1949 și 1952 cei mai buni tineri din România au trecut prin fenomenul de reeducare prin tortură. Pe această cale anunțăm cu bucurie că anul acesta, până la această dată, am înregistrat peste 5000 de spectatori români care au luat parte la evenimentele noastre. Ne bucurăm de public avizat, promotor al culturii și educației românești, mulțumim!”, se arată într-un comunicat de presă remis de realizatori.
Proiecția lungmetrajului – care începe la ora 18:00, la sediul Filarmonicii din Pitești (Calea București, nr. 2, Argeș, Pitești) – va fi precedată de o expunere UNICAT de obiecte autentice din timpul filmărilor, folosite de către foștii deținuți politic în închisori și obiecte de artă ale artiștilor contemporani legate de subiectul închisorilor comuniste.
Vom avea, de asemenea, parte de un moment vizual deosebit, pregătit de către regizoare împreună cu doamna Elena Mazarini, nora generalului român Mazarini (n. 1 august 1889, Costișa, jud. Neamț; d. 24 iulie 1955, București) care a luptat în cel de-Al Doilea Război Mondial.
Întregul eveniment se va desfășura în regim special și în scop caritabil, pe durata a 1h.40 de minute, urmată de o sesiune Q&A cu realizatorii filmului.
În distribuție, cu o ultimă prezență cinematografică, îl veți putea vedea și pe Ion Caramitru, susținător al acestui proiect.
Programul evenimentului este următorul:
18.00 – 18.20 – primirea spectatorilor
18.20- 18.45 – prezentarea exponatelor-unicat cu urnă pentru donații
18.45. 19.00 – scurtă introducere
- 00 – 20.20 – proiecție film de lungmetraj „Experimentul Piteștiˮ
20.20 – 20.45 – sesiune de întrebări, răspunsuri și concurs „Experimentul Piteștiˮ.
Citiți, de asemenea, pe anchetaonline.ro